19 augustus 2009 -
Volgens vrouwen is meer flexibiliteit dé oplossing voor een grotere arbeidsparticipatie van vrouwen. Op zich werken in Nederland wel veel vrouwen, maar veelal in kleine deeltijdbanen. Het doel van de Taskforce DeeltijdPlus is om vrouwen te stimuleren om meer uren te werken.
Daarom gaat de Taskforce in 27 pilots onderzoeken welke kansen en barrières flexibilisering van de arbeidsmarkt met zich meebrengt. De pilots lopen bij bedrijven, instellingen en overheden in de sectoren onderwijs, overheid, zorg, detailhandel en zakelijke dienstverlening.
Drempels
Tijdens de pilots wordt onderzocht welke drempels vrouwen ervaren om hun baan uit te breiden met meer uren en hoe deze drempels weggenomen kunnen worden. Zo mogen de vrouwen bij het ene bedrijf zichzelf inroosteren of meer thuiswerken en regelt het andere bedrijf bij belangrijke vergaderingen kinderopvang. Ook een bredere inzetbaarheid van medewerkers en het overdragen van taken zijn onderwerp van onderzoek. Bij alle proefprojecten zal worden gemeten of vrouwen hun kleine deeltijdbanen ook daadwerkelijk vergroten.
Proeftuin
"De belangrijkste les uit de gesprekken met vrouwen, is dat ze aangeven meer flexibiliteit nodig te hebben. Deze pilots zijn onze proeftuin om in de praktijk te onderzoeken hoe belemmeringen kunnen worden weggenomen," vertelt Pia Dijkstra, voorzitter van de Taskforce DeeltijdPlus, tijdens de aftrap van de pilotprojecten gisteren.
Klopt! Ik zou graag meer werken, maar dan moet het wel mogelijk zijn om vrij te nemen als mijn kind ziek is, of om eens een keer mee te gaan met een schooluitje. Niet elke maand, maar eens per jaar zou best fijn zijn. Bovendien heb ik geen zin om steeds in de file of spits in het OV te zitten. Een uurtje korter per dag en ik kan zo doorreizen. Dan doe ik 's avonds thuis nog wel een uurtje verslaglegging.
Herkenbaar vanuit de coachingsgesprekken die ik met vrouwen voer.
De titel doet me ook denken dat de emancipatie van de man nog achter loopt. Ik heb zojuist mijn zonen afgehaald van een zomerkamp en ben op zo'n moment als man ook blij met wat flexibilteit. Het lijkt wel of zorgtaken nog steeds het exclusieve domein van ''de vrouw'' zijn en dat flexibiliteit daarom voor vrouwen belangrijker is dan voor mannen.
Jacqueline
|
|
1
-
02
-
2011
|
11
:
46
uur
Meer vrouwen zouden meer moeten werken. Is dat wel zou? Wie vindt dat, en waarom vindt hij/zij dat?
Vrouwen zullen meer gaan werken als er binnen redelijke reistijdafstand meer betaald werk is dat zij kunnen verrichten (qua competentie en opleiding) en als dit werk gecombineerd kan worden met zorgtaken. Want zeg nu eerlijk; als er wat te doen is thuis, denk aan zieken-wachten op monteur-poetsen-koken-mantelzorg e.d. dan is daar toch iemand die dat doen moet. En, wat is het bezwaar als dat de niet fulltime buitenshuis werkende vrouw doet? Het moet toch gebeuren en blijkbaar staan de partners van de vrouwen helemaal niet te springen om deze -en andere- taken over te nemen, anders was dat al lang gebeurd.
Heel veel vrouwen werken trouwens al heel veel in betaald werk; alleen niet in loondienst. Ze hebben een eigen onderneming, zodat zij flexibel kunnen zijn in hun dagindeling of omdat de enige manier is om hun vak uit te oefenen op de manier die zij willen.
Het kan goed zijn dat in Nederland de nood om vrouwen meer in het in loondienst te krijgen toch niet zo dringend is. Tenminste, alle deskundigheid van leiders, coaches, bedrijfskunidgen en andere beslissers ten spijt, zijn er dus blijkbaar niet genoeg vrouwen die dat doen. Ik twijfel daaraan. Er zijn genoeg mannen die het werk in loondienst kunnen doen. Missende competenties kunnen voor het grootste deel zodanig worden aangeleerd dat ze functioneren.
Ik denk dat zo lang werkgevers en onderzoekers niet écht kunnen aangeven waarom ze zo nodig de vrouwen meer willen laten werken, de vrouwen dit gegeven met een glimlach ter kennis zullen nemen en gewoon verder gaan met wat zij al aan het doen zijn; hard werken.