'Trage betalingen door overheid houden crisis in stand'
11 augustus 2009 -
De Nederlandse overheid betaalt volgens 78 procent van de credit managers haar rekeningen later dan het bedrijfsleven. De helft noemt de overheid zelfs de meest trage betaler. Het uitstellen van betalingstermijnen houdt volgens 60 procent de economische crisis mede in stand.
Met name het MKB heeft last van de late betalingen, zo stelt 90 procent. Dit blijkt uit de zevende Credit Management Trendmeter van OnGuard, een onafhankelijk periodiek onderzoek onder 103 credit managers in Nederland, uitgevoerd door Blauw Research.
Goedkope oplossing
"Grote bedrijven hebben over het algemeen meer buffers om liquiditeitsproblemen op te vangen. Middelgrote en kleine bedrijven beschikken over minder financiële middelen en komen steeds moeilijker aan nieuw krediet. Zij hebben het meeste last van het trage betaalgedrag van de overheid," zegt Edwin Merk, commercieel directeur van OnGuard. Volgens vier van de vijf credit managers zou de overheid daarom standaard binnen veertien dagen moeten betalen. "Na kostbare reddingsacties voor enkele banken en dure maatregelen als de deeltijd-WW, is dit een vrij goedkope oplossing om het MKB, de motor van de Nederlandse economie, te helpen hun ondernemingen draaiende te houden," aldus Merk.
Maatregelen
De overheid betaalt niet alleen laat, ze neemt volgens 57 procent van de credit managers ook te weinig maatregelen om het betaalgedrag van bedrijven te verbeteren en de kans op non-betaling te verkleinen (54 procent). Toch vindt een groot gedeelte (41 procent) niet dat die verantwoordelijkheid bij de overheid ligt. De overheid moet vooral het goede voorbeeld geven, zegt 52 procent.
Wat jammer dat er geen termijn van betaling wordt genoemd. Multinationals hebben de regeling dat ze na 60 dagen betalen en daar plakken ze rustig nog een maand aan vast, dus de vraag is, doet de overheid het nog slechter?