zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Maak u op voor een stortvloed aan sollicitanten

30 juli 2009 - Zodra het economische herstel doorzet, zullen vele werknemers eindelijk in actie komen en hun heil elders gaan zoeken na anderhalf jaar te zijn blijven zitten waar ze zaten. Bereid u dus maar alvast voor op een stortvloed aan CV’s. En ook op het feit dat u alle zeilen bij zult moet zetten om uw beste mensen aan boord te houden.

Deloitte stelt na Amerikaans onderzoek dat inkrimpingen en bezuinigingen nu nog de agenda bepalen maar dat slimme managers en HR-professionals zich in toenemende mate opmaken voor de stormloop aan sollicitanten die na elke recessie op gang komt. Niet alleen ontslagen mensen zoeken dan werk, maar ook getalenteerde mensen die hun heil ergens anders willen zoeken. Wie nu zijn beste mensen aan boord weet te houden, komt straks het best uit de strijd. 



Meer ontslagen, meer nieuwe medewerkers

Andere bevindingen waren dat het men ervan overtuigd is dat het ergste achter de rug is. Tegelijkertijd is er de angst voor het kwijtraken van getalenteerd personeel. En dat terwijl ontslagrondes waarschijnlijk nog niet ten einde zijn gezien het belang van verdere kostenbesparingen voor veel organisaties. Gevraagd naar hun prioriteiten op het gebied van talentmanagement antwoordden vier van de tien managers: inkrimpingen. Dat aantal is nauwelijks gedaald sinds januari. Toch zei de helft in mei tevens dat ze van plan zijn cruciaal talent aan te nemen om het huidige economische klimaat te doorstaan, en dat aantal is aanzienlijk gestegen sinds maart. 

Nieuwe carrière lonkt
Tegelijkertijd kwam uit onderzoek van het Britse Chartered Institute of Personnel and Development naar voren dat werknemers momenteel – soms tegen hun zin – bij hun huidige baas blijven uit angst hun baanzekerheid te verliezen en omdat er minder kansen zijn om een andere baan te vinden. Van de 3.000 respondenten heeft driekwart geen plannen om binnenkort naar een andere baan uit te kijken, tweederde van hen noemt de krappe arbeidsmarkt als reden. Op de vraag of ze wel van baan zouden veranderen als de omstandigheden beter waren, antwoordde een derde met ‘ja’ en een kwart van hen zou zelfs een geheel nieuw beroep kiezen. Dit laatste geldt met name voor mensen in de financiële dienstverlening en in de bouwwereld. Vooral de overheid en vrijwilligerswerk lonken. Ook sociale en persoonlijke dienstverlening en het onderwijs worden als aantrekkelijke alternatieven beschouwd. Het lijkt erop dat baanonzekerheid en de noodzaak om ander werk te zoeken, mensen aan het denken heeft gezet over hun carrière en ambities in het algemeen. Ook dat zal een grote impact hebben op de arbeidsmarkt. 

Werken aan betrokkenheid

Werkgevers op hun beurt moeten niet denken dat ze veilig zijn nu hun beste mensen trouw zijn gebleven. Zodra zij andere kansen ruiken, kan dat plaatje er immers heel anders uit zien. Ook nu blijft het daarom essentieel om te werken aan de betrokkenheid van medewerkers. Onder andere door duidelijk te zijn over hun doorgroeimogelijkheden en door hen zinvol werk te geven.

 
 Doorsturen   4 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Ook financiële dienstverleners denkt: ‘Herstel in eerste helft 2010’
 Manager van middelbare leeftijd zit nog jaren op de schopstoel
 Bedrijven snijden te snel en te diep in het personeelsbestand
 Slimme manager is op herstel voorbereid
 
 
reacties
 
Ton  |   | 
30-07-2009
 | 
22:10 uur
Klopt als een bus. Dat probeer ik nu ook duidelijk te maken aan HRM van een bedrijf dat kennelijk hoopt dat ik start en blijf als ik nu een heel laag salaris krijg geboden. Niet dus. Ik heb ze laten weten wat mijn minimale salariswens is en dat daar niet aan te beknibbelen valt en daarbij heb ik aangegeven dat ik het onwenselijk vind als ik dadelijk een buiten proportie laag salaris krijg of juist een veel hoger salaris dan mijn collega's. Dat is geen goede basis voor een langdurige samenwerking. Als ze mij als een soort interimmer zien dan is mijn salariswens veel hoger. Rare manier van onderhandelen, moet ik dat HRM uitleggen? Nou ja het zegt wel wat over HRM, gelukkig wordt die afdeling straks ondersteunend aan mij mocht het wat worden. Maar ik maak me wel zorgen dat het bedrijf een kortzichtig beleid voert. Natuurlijk het is crisis maar het einde is in zicht, moeten we dan straks als we ingewerkt zijn weer gaan jobhoppen omdat het salaris te laag is? Gaan we weer kapitaal vernietigen want dan ben ik net ingewerkt denk ik.
Trojan  |   | 
31-07-2009
 | 
19:17 uur
Om een lang verhaal kort te maken....

Werkgevers gaan de crisis aangrijpen als middel om nieuw personeel uit te knijpen! In de basis leeft de mensheid nog steeds in de middeleeuwen... Primitievelingen die enkel uit zijn op eigen gewin. De massa laat zich gek maken en wil enkel nog consumeren, terwijl de groten op deze aarde 10 meter boven de grond op een wolk van grootheidswaanzin zit toe te kijken...

We rennen rondjes achter onze eigen staart!!
Bert Huisman @ Manyways Coaching  |   | 
4-08-2009
 | 
08:30 uur
Langdurig tegen je zin blijven werken is af te raden. Het vergroot de kans op werkgerelateerd ziekteverzuim. Het is slecht voor je eigenwaarde. Je doet je werk niet langer met passie. Je talenten blijven onbenut. Je effectiviteit gaat omlaag.

Stop met doemdenken. Ga niet mee in de malaise die het gevolg is van het crisisdenken dat ons dagelijks overspoelt. Neem het roer in eigen hand en maak juist nu werk van je nieuwe carričre. ''Stap over je schaduw'' en denk na over wat je echt wilt doen.

Angst is de slechtste raadgever. Maak een plan met stappen die je dichter bij je gewenste carričre brengen. Doe nu die studie die je al zo lang hebt uitgesteld. Verbeeld je droom en geloof in jezelf. Activeer je netwerk en stap in het avontuur.

Ervaar dat je leven direct al meer sprankeling krijgt.
Ton  |   | 
7-08-2009
 | 
14:46 uur
Helemaal mee eens Bert! Mooi neergetikt!

Het is wel verstandig om bij die mindsetting, realistisch te blijven maar dit is inderdaad de beste instelling die je kunt hebben. Er is altijd wel een keuze te maken en keuzes kunnen je hele levensloop beďnvloeden. Je moet dus niet bang zijn om weloverwogen keuzes te maken.
Zo heb je invloed op je leven.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10