zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Mantelzorgbeleid? Neem een voorbeeld aan Tourrenners

27 juli 2009 - Nederlandse ondernemers tonen, als het gaat om mantelzorgvriendelijk werken, onvoldoende ambitie om bovenaan de berg te komen. Ze vertonen nog de meeste vergelijking met de staart van het peloton. Dit signaleert Martijn de Wildt, landelijk projectleider Werk&Mantelzorg.

Het merendeel van het Nederlands bedrijfsleven heeft geen beleid voor haar mantelzorgende werknemers. Wanneer zij dit niet op orde krijgen, komt met de vergrijzing in het zicht de bedrijfscontinuïteit in gevaar. 



Kopgroep

De meerderheid van het Nederlandse bedrijfsleven is echter nog niet zover om de kopgroep te volgen, zij hebben niet de prikkeling die de renners voelen tijdens de Tour. De ondernemers zien niet dat wat voor de wielers geldt, ook voor heb opgaat: als zij de top van de berg niet halen, mogen ze niet meer meedoen. De Wildt geeft aan dat de kopgroep van bedrijven inmiddels is samengesteld, maar dat het noodzaak is dat het peloton volgt. "We moeten toe naar een arbeidsklimaat in Nederland waarin mantelzorg normaal is. Praktische steun door werkgevers en leidinggevenden is essentieel om de combinatie werk en mantelzorg langdurig mogelijk te maken, een absolute noodzaak met de vergrijzing," aldus De Wildt. 

Vier vereisten

Een mantelzorgvriendelijk arbeidsklimaat is minder moeilijk dan wordt gedacht. De Wildt geeft de volgende vereisten voor het creëren van een mantelzorgvriendelijk arbeidsklimaat: 

1.Het onderwerp moet bekend en bespreekbaar zijn binnen een organisatie;
2. Wettelijke verlofregelingen moeten worden toegepast;
3. De werkgever moet meedenken door maatwerkoplossingen te bieden als flexibele werktijden, zorgtaken kunnen regelen onder werktijd en de mogelijkheid te geven om het werk plotseling te onderbreken;
4. Het is van belang dat minimaal een persoon binnen de organisatie, met een HR functie, fungeert als aanspreekpunt voor zowel de mantelzorger als de werkgever. 

Voorbeeldfunctie

De kopgroep is geformeerd. Afgelopen juni ontvingen drie organisaties: Achmea, Unipro en Stichting Zorggroep Noordwest-Veluwe de erkenning ‘Wij werken Mantelzorgvriendelijk’ van staatssecretaris Bussemaker. Daarnaast sloot zij een alliantie met Isala klinieken en Menzis. Daarmee vervullen zij een voorbeeld- en ambassadeursfunctie voor een mantelzorgvriendelijk arbeidsklimaat. Bussemaker gaf hierbij aan werkgevers te loven die ook tijdens de recessie mantelzorgvriendelijk durven te werken. Zij riep hierbij andere bedrijven op tot lange termijn denken. Het creëren van een mantelzorgvriendelijk arbeidsklimaat leidt tot duurzaam inzetbare werknemers en effectieve bedrijfsvoering.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Manager op vakantie? Tourjournaal aan!
 ‘Bedrijfsleven moet mantelzorger koesteren’
 Eerste mantelzorgvriendelijke organisaties beloond
 Werknemer zwijgt over mantelzorg
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10