Vijf dingen om over na te denken voor u die nieuwe baan aanneemt
22 juli 2009 -
Of u een nieuwe baan al dan niet aanneemt is nooit een makkelijke beslissing. In de huidige economische omstandigheden en onzekere toekomst is die zelfs nog moeilijker. Forbes komt daarom met vijf aandachtspunten die uw beslissing kunnen vereenvoudigen.
1. Ken uw professionele doelstellingen
Vraag uzelf af wat u wilt bereiken in uw carrière en of die baan u dichter bij dat doel kan brengen. Krijgt u meer kansen en mogelijkheden dan in uw huidige baan? Zijn er opleidings- en doorgroeimogelijkheden?
2. Denk verder dan de baan lang is
U heeft geen enkele garantie dat uw nieuwe werkgever niet over zal gaan tot ontslagen. Stel uzelf dus de vraag of uw nieuwe baan u in dat geval betere banenkansen oplevert.
3. Ga op onderzoek
Probeer zoveel mogelijk te weten te komen over het nieuwe bedrijf en de afdeling waar u gesolliciteerd heeft. Houd ook het branchenieuws en andere berichten die invloed op het bedrijf kunnen hebben in de gaten. Kijk of u in contact kunt komen met mensen die al bij dat bedrijf werken om erachter te komen hoe de cultuur en de sfeer zijn. Vraag ook na waarom de functie vrijgekomen is. Heeft de afdeling behoefte aan uitbreiding of heeft uw voorganger ontslag genomen? Vraag in dat laatste geval waarom.
4. Onderhandel over uw salaris met uw huidige baas Heeft u een baan aangeboden gekregen die beter betaalt dan uw huidige, dan is dat een goed uitgangspunt voor een gesprek met uw baas. Wie weet biedt hij u wel hetzelfde bedrag om te blijven.
5. Let op de lange termijn Waarom krijgt u de baan aangeboden? Om snel een probleem dat nu speelt op te lossen of ziet de potentiële werkgever een mooie toekomst voor u bij zijn bedrijf?
Naast deze hoofdbrekens kun je ook je gevoel eens raadplegen.
Leg twee voorwerpen neer die voor je huidige en voor je mogelijk nieuwe baan staan. Besteed hooguit een minuut of tien aan deze voorbereiding. Dan forceer je jezelf om het meest aantrekkelijke voorwerp te pakken. Dus niet gaan zitten dubben, maar gewoon doen. Natuurlijk is deze oefening kunstmatig en niet echt betrouwbaar als gevoelsindicator, maar het is een aardige aanvulling op al je denkwerk. Is je keuze vanuit denken en voelen dezelfde?
Heb je langer de tijd, probeer dan na veel ingespannen denkwerk eens een week niet over de keuze na te denken. In de loop van die week sta je 's morgens fris op uit je bed en dan weet je het antwoord. Geen garantie dat dit jou lukt, maar je intuïtie stimuleren en bewust omgaan met je gevoel zal nuttig zijn voor de toekomst.
Iemand anders nog leuke 'gevoelsoefeningen'?
D.Duck
|
|
27
-
07
-
2009
|
10
:
26
uur
Damn Nico, als we jou toch niet hadden! Wat heb je toch een hoop kennis en wat fijn dat je die zo met ons deelt. Hoor je jezelf altijd zo graag praten?
Wie coacht de coach?
Theo Schreurs
|
|
27
-
07
-
2009
|
11
:
51
uur
Aan Nico ....
>Iemand anders nog leuke 'gevoelsoefeningen'?
Ja, maar deze is niet geschikt voor dit forum ... Nu, mag je je eigen fantasie erop los laten zoals als je zelf al hebt weer gegeven ...