zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Acht megatrends voor na de recessie

20 juli 2009 - Acht megatrends omschrijven met welke veranderingen organisaties en professionals rekening moeten houden om zich staande te houden in de maatschappij. Dat stellen PiCompany en Trend Office Bakas, in het boek ‘De Toekomst van Werk’.

De jaren van structurele tekorten op de arbeidsmarkt en baanzekerheid voor de meeste goed opgeleiden, zijn (tijdelijk) voorbij. Voorbij is de tijd dat net afgestudeerde academici waanzinnige startsalarissen eisten, om maar over emolumenten als dienstauto's niet te spreken. En de bonussen? ‘Das war einmal’. In het nieuwe NU is de arbeidsmarkt radicaal anders.



Hoe ziet de toekomst eruit? 

1. Multinationals besparen op innovatie en creativiteit

Start-ups zullen de innovatieve taak van de gevestigde bedrijven overnemen, zoals dat ook tijdens de laatste recessie in de jaren tachtig is gebeurd. Toendertijd lieten organisaties het na te investeren in opkomende zaken als de pc, mobiele telefoon en internet, terwijl start-ups er een doorslaand succes van maakten. Multinationals zullen de geldkraan dichtdraaien en globalisatie zal omslaan in "slowbalisatie". 

2. Veel werkzoekende emigranten keren terug

Nieuwe migratiestromen, bijvoorbeeld uit Ierland en IJsland, zullen op gang komen. De komende paar jaar dalen de prijzen en zal deflatie de norm zijn. Goedkopere fabricage- en productietechnieken zullen van het allergrootste belang worden. 

3. Nanotechnologie, biotechnologie, genetica, nieuwe energie, afvalrecycling, aanpassing aan klimaatverandering en robotica gaan overheersen
 

4. Industriële productie wordt voor een groot deel gemechaniseerd of gerobotiseerd
 
Ook de schaarste van natuurlijke hulpbronnen zal veranderingen in productie en transport teweegbrengen. Door de verschuiving en opkomst van industrieën zullen er nieuwe banen bijkomen, maar ook veel oude verdwijnen. Vakmanschap wordt gekoesterd en de economische waarde ervan neemt toe. De dienstensector zal wereldwijd de markt domineren. 

5. Er gaan meer vrouwen aan het werk
 
Mannen, vooral in technische beroepen, verliezen verhoudingsgewijs vaker hun baan. Vrouwen daarentegen gaan meer werken en meer uren draaien, zeker in zorg en onderwijs, waar zij traditioneel meer vertegenwoordigd zijn. In zorg en onderwijs neemt de banengroei toe door de vergrijzing die in onderwijs ernstiger is dan in menig andere branche. De vervangingsvraag naar arbeid is daar dus onverminderd hoog. Alleen zijn er wel structureel minder kinderen om les aan te geven. 

6. Freelancen maakt een grote sprong

Naast de traditionele groepen van werkgevers en werknemers ontstaat een derde, krachtige groep: de freelancers. Grote organisaties zullen niet langer de beste en slimste mensen aantrekken. 

7. Werk wordt een belevenis

Mensen willen steeds meer belevenissen in hun leven ervaren en werk is een belevenis, zeker in de postmateriële economie die we nu krijgen. In je leven zeven totaal verschillende beroepen gehad hebben is straks normaal. Tussendoor sabbaticals nemen en je grondig laten omscholen hoort erbij en komt in het voorzieningspakket van het pensioenfonds van de toekomst. 

8. Het individu staat voorop

Onderwijs zal meer worden toegespitst op talenten en zich minder richten op de zwakke punten. De werkplek wordt meer op persoonlijke talenten afgestemd en een staat van 'flow' zorgt voor betere prestaties. Deze prestaties zullen worden gediagnosticeerd, gevormd en geëvalueerd met behulp van talent assessments. Werk, onderwijs en privé-leven vloeien samen tot een nieuwe levensstijl waarbij het talentprofiel, de kenmerken van het werk en persoonlijke voorkeuren op één lijn liggen. Alle werknemers zullen de mogelijkheid krijgen tot professionals uit te groeien. Bedrijven die niet in mensen investeren, zetten hun merkwaarde als werkgever op het spel.

 
 Doorsturen   13 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Social network-marketing is dé trend van 2009
 Vijf trends die werken voorgoed zullen veranderen
 Cloud computing verandert bedrijven in hoog tempo
 Drie arbeidsmarkttrends voor 2008
 
 
reacties
 
D.  |   | 
20-07-2009
 | 
10:51 uur
Heerlijk toch, waarom na de recessie? Er is leuk werk aan de winkel! En kom op investeerders er zijn vele kleine ondernemingen met hele goede ideeën. Waar denk je dat de grote groep vrouwen die zelfstandig ondernemer wordt o.a. mee bezig is? Opzoek naar die goed te combineren uitdaging, vernieuwing en belevenis naast de zorg taken die er altijd zullen zijn.
Nico Cost, personal coach at bqriuz  |   | 
20-07-2009
 | 
13:29 uur
Goed artikel waar ik ook wel achter wil gaan staan. Alleen zijn deze acht trends dan de 'positieve' kant, want ik verwacht ook wat 'negatieve' trends.

9. Scherpere tegenstellingen door oude politiek
De oude politiek volgt de trends onvoldoende en blijft vasthouden aan oude normen en waarden, 'zo hebben we het altijd gedaan'. Populisten van links en rechts trekken kiezers met het benoemen van de problemen, de middenpartijen die normaliter balans en rust brengen, lopen er achter aan. Door verdeeldheid duurt het langer eer er oplossingen komen. Het duurt eigenlijk te lang eer de politiek de nieuwe samenleving (trends) kan gaan steunen cq beleid gaat maken om dit mogelijk te maken.

10. Persoonlijk leed
Het transformeren naar de nieuwe samenleving zal enkele generaties opbreken. Mensen laten het materialisme niet zomaar los, dat mag je ook niet verwachten. Tevens is het materialisme diep verankert, het leven is gewoon duur, ik wil zelfs beweren te duur. Man en vrouw moeten vaak beide werken om rond te komen, kinderen zijn al decenia 'kind van de rekening'. Individualisering heeft geleid tot enorme eenzaamheid, die bijna iedereen ervaart. Er zijn nu heel veel ouderen, en die kunnen het moeilijkst omgaan met alweer een verandering.

11. Het gevecht om de media
Voor zover niet al het geval, komen (ook vrije) media in handen van 'de macht', het grote geld, in een poging deze macht te houden. De samenleving wordt zich langzaam bewust van de spelletjes die gespeeld worden en de manipulatieve gedragingen van de media. Mensen zullen op zoek gaan naar betrouwbare bronnen en leiders zullen zeer congruent en consistent moeten zijn om hun positie voor langere tijd te houden.

12. Meer ik en meer wij
De materialistische mens die minder krijgt, gunt ook anderen minder. Als ik maar genoeg heb. Wij moeten voor onszelf zorgen. Jij en jullie hebben even pech. De grenzen dicht. Minder ontwikkelingshulp. Minder geld voor Europa en minder meedoen met organisaties die buiten Nederland actief zijn. Hoe meer deze nationalistische trekken gevoed en gegeten worden, des te minder Nederland zal kunnen meegaan in de welvaart en het welzijn op Europees en Wereldniveau. Politiek zou zich een horizon moeten aanmeten van bijvoorbeeld tweehonderd jaar.

12a. Vlam in de pan
Te veel mensen staan aan de zijlijn of zelfs buiten het veld van de samenleving, het kan ze niets meer schelen, verandermoe, doorgedraaid, in de schulden, hebben geen vertrouwen meer, voelen zich onveilig... ze zoeken naar een schuldige. Wanneer iemand er in slaagt een schuldige aan te wijzen, slaat de vlam in de pan. Ik hoop dat het niet zover komt, maar dit is een groot risico.
Olaf Pijl  |   | 
20-07-2009
 | 
14:47 uur
Goede reactie Nico,

Bedankt voor je input!

Olaf Pijl / Jobs in Travel
Ruud Overstegen  |   | 
20-07-2009
 | 
19:04 uur
Als we als personal coach al direct weer negatieve punten weten op te rakelen wie moet dan het voortouw nemen?
Volgens mij moeten we als coach juist dit proces versnellen, want zo kan het niet langer.
Ik had al 20 jaar geleden aangekondigd dat het verkeerd ging.The sky is the limit. We hebben de hemel al jaren op onze kop. Weg die druk en een voorbeeld zijn.
Weg negatieve overtuigingen. Doen.
Toen we na de oorlag oogkleppen voor kregen en Nederland gingen herbouwen vergaten we vooruit te kijken, met dit als gevolg.
Hoeveel generaties moeten dit nog meemaken?
Nico Cost, personal coach at bqriuz  |   | 
20-07-2009
 | 
20:09 uur
Gaat het goed met jou Ruud?
Hans Konstapel  |   | 
23-07-2009
 | 
16:17 uur
Vooruit kijken is heel goed achteruit kijken en lering trekken. Als je dat doet zie je dat alles zich eindeloos herhaalt omdat de meerderheid niet wil of kan leren van zijn fouten. Als je de korte en lange termijn cycli goed annalyseert zie je dat we in een spectaculaire transformatie zitten die zich ook weer cyclisch voordoet. De trends gaan nog teveel uit van het doortrekken van de rechte lijn wat een bekende menselijke eigenschap is. Volgens mij wordt echt alles heel anders dan we denken waarbij vooral de spectaculair toenemende spiritualiteit een grote rol zal gaan spelen. De samenkomst van wetenschap en geloof die al lange tijd zichtbaar is in de natuurkunde zal menselijke mogelijkheden gaan tonen (''het para-normale'') die al lang latent aanwezig zijn maar nu tot volle wasdom zullen komen.



trojan  |   | 
24-07-2009
 | 
13:03 uur
@ Nico Cost;
Alsof je mijn gedachten leest. Je punten zijn niet negatief, maar juist realistisch.

@ Ruud Overstegen;
Jou instelling is nu juist de instelling waardoor er nooit iets verandert. Als je je ogen sluit voor de problemen die bestaan blijf je voor eeuwig in rondjes achter je staart aanrennen en hopen op een verbetering. Begrijp me niet verkeert, je moet je ook niet blind staren op beperkingen, maar je moet ze wel serieus nemen. Daarnaast vind ik je opmerking getuigen van weinig inlevingsvermogen. Ik werk met probleemjeugd en ik zie van dichtbij dat een groot deel van onze samenleving zich nergens meer wat van aantrekt. Als je daar niets mee doet, dan gaat dat in de toekomst een probleem in het kwadraat worden en niet veel later een probleem in het kwadraat van het kwadraat, enz, enz.. een sneeuwbal dus.

Te veel geleerde mensen met goede banen hebben totaal geen benul van de onderkant van onze maatschappij.. Probleem hierin is dat die geleerde mensen wel het roer in handen hebben. FF besluiten om hier en daar te bezuinigen, daar voelen zij weinig van. Ze kunnen zich geen beeld vormen van anderen en leven zich dus totaal niet in....

Wat voor jou een tientje is, is voor een ander 1000 euro!! Het is toch van de zotten dat het gros van onze maatschappij net genoeg verdient om al zijn kosten te kunnen betalen, terwijl een kleine minderheid zoveel verdient dat ze het voor de lol wegpissen aan frivoliteiten...
En geloof me, mensen aan de onderkant zijn ontevreden. Onderschat dit niet, want het kan in ons gezicht exploderen..
Solar  |   | 
24-07-2009
 | 
15:46 uur
Alles wat uit evenwicht is zal vanzelf weer in balans komen..

Alhoewel het echte topje aan de macht, de rijke families/ nationale banken al duizenden jaren de macht uitmaken.

Vanaf de faraos, slavernij tot en met de communistische en kapatalistische stelsels..

Alhoewel het gros van de mensheid al duizenden jaren hier onder onnodig leid..
Is de omslag al aan de gang...

Binnen tien jaar gaan we allen uit van het belang van het collectief.

Ruud Overstegen  |   | 
24-07-2009
 | 
16:18 uur
@ Nico
Volgens mij heb ik jouw verhaal dan niet goed begrepen.
En begrijp jij mijn verhaal niet.
Ik heb met mijn verhaal proberen duidelijk te maken dat je juist met een positieve instelling nieuwe kansen moet benutten. En niet naar de negatieve kanten moet kijken.
Nieuwe dingen opzetten zonder aan mogelijke consequenties te denken. Maar volgens mij begon jij juist met negatieve dingen op te noemen die weer je afhouden van de opdracht. Veranderen. De gloeilamp is er niet gekomen door naar de negatieve bijwerkingen te kijken maar door het proces gewoon door te zetten. Iets neerzetten wat er nog niet is.
Maar mijn betoog in dit alles is dat er verwachtingen zijn. Een verwachting bv wat we kunnen doen na de recessie.
Dus met andere woorden we wachten dus eerst de recessie af en dan gaan we handelen. Een soort oorzaak gevolg.

Maar wat als die recessie nu eens niet ophoudt? Hoeven we dan niet te handelen. Ook ik werk met probleem jongeren maar ik leer ze dat het leven net als iets uitvinden is.
Als je een doel hebt maar geen verwachtingspatroon zal er veel meer lukken in het leven. Als je eerst naar voordelen en nadelen gaat kijken komt er weinig terecht van je slagen.
Dat hebben het in de laatste 40 jaar precies zo gedaan, met dit als gevolg. Het was dus te verwachten.

Volgens mij is deze situatie waarin we nu zitten voor de komende 5 jaar aan de orde. Visionairs zullen hoge ogen gooien en nieuwe manieren vinden. Dus zoals ik al eerder zei. We moeten gewoon doen.
Nico Cost, personal coach @ bqriuz  |   | 
24-07-2009
 | 
18:21 uur
Geweldige betrokkenheid bij dit onderwerp, dat vind ik mooi. En dan zitten degene die reageren ook nog grotendeels op een lijn, maar lijken wat langs elkaar heen te praten.

Ter verduidelijking: mijn eerste reactie betreft een aanvulling op de acht genoemde trends die veelal te maken hebben met het werkende leven. Deze acht genoemde trends kunnen min of meer positief uitgelegd worden, althans zo zie ik dat wel. Echter vond ik dit maar een kant van het verhaal en zie ik ook andere trends. Als je naar de toekomst probeert te kijken en voor jezelf probeert te creeren, dan vind ik wel dat je volledig moet proberen te zijn. Daarom heb ik mijn aanvulling gepost, zomaar een greep vanuit mijn gevoel, om erover na te kunnen denken en om te delen.

@Ruud
Ik denk dat ik jouw strekking wel direct heb begrepen, heb ook jouw internet site bekeken. Wat mij alleen vreemd overkwam, dat je mijn post negatief uit lijkt te leggen terwijl ik alleen wat aanvullende trends noem. Je komt met jouw eerste reactie eigenlijk zelf negatief over, vandaar mijn vraag hoe je je voelt. Dit zit volgens mij dieper dan je nu zelf denkt, maar om gelijk te suggereren dat het een onderwerp kan zijn voor een supervisiegesprek leek mij wat te ver gaan. Nu dan toch maar ingetypt.
In je tweede reactie reageer je op mij, terwijl trojan juist inhoudelijk op jou reageert.
Ik ben benieuwd naar welke rol jij een coach toedicht in het kader van trends en toekomst creatie. Vind jij dat een coach daar een actieve rol in moet hebben, en dus vanuit een eigen kader moet coachen?

@trojan
Ik ben het helemaal met jou eens dat de bovenlaag geen idee heeft wat de onderlaag meemaakt. Jij zit middenin de ellende van sommige clienten en dat wordt onvoldoende gezien door beleidsmakers, politici enz. Ook ik moet echt moeite doen om mij te verplaatsen in andere groepen, culturen enz, want anders neem ik te snel dingen voor waar aan en sla ik de plank volledig mis.
Wel vind ik je wat hard reageren op Ruud, je zegt dat hij zich niet kan verplaatsen in mij, maar het lijkt erop dat jij je ook niet zo verplaatst in hem. Let wel, volgens mij zitten wij met onze bedoelingen aan dezelfde kant en willen wij graag dat de samenleving verandert ten gunste van meer menselijkheid, meer beschaving.

@Hans en solar
Ik kan meevoelen met jullie reactie, maar zonder onderbouwing en zonder koppeling met de huidige maatschappij, worden jullie onvoldoende serieus genomen door de mensen die jullie zouden moeten bereiken. Probeer je echte doelgroep in kaart te brengen en pas je boodschap daarop aan.
Ruud Overstegen  |   | 
24-07-2009
 | 
20:49 uur
@Nico
Natuurlijk zitten we op een lijn maar het ging mij eigenlijk om die eerste regel van jou reactie.

'Goed artikel waar ik ook wel achter wil gaan staan. Alleen zijn deze acht trends dan de 'positieve' kant, want ik verwacht ook wat 'negatieve' trends.'

Dat begin had op mij een negatieve uitwerking terwijl het uiteindelijke verhaal een positieve strekking had.
Die punten die je beschreef zijn natuurlijk geen negatieve trends maar we daar juist mee aan de slag. De rest volg vanzelf.
Nu nog uitdragen;-)
trojan  |   | 
25-07-2009
 | 
11:44 uur
@Nico

Ik moet je gelijk geven in je reactie op mijn onderstaande uitspraak tegenover Ruud. Zo zie je maar hoe kortzichtig de meeste mensen (inclusief ikzelf) kunnen zijn:

''Wel vind ik je wat hard reageren op Ruud, je zegt dat hij zich niet kan verplaatsen in mij, maar het lijkt erop dat jij je ook niet zo verplaatst in hem.''

Aanvulling:
Wat me het meest stoort is dat alles tegenwoordig moet worden verankerd in protocollen, richtlijnen, wetten en regels. We overontwikkelen onze maatschappij en denken steeds maar dat alles alsmaar gemakkelijker kan.. We proberen nog steeds voor alles een wonderoplossing te bedenken, terwijl dat soms gewoon (nog) niet gaat of in ieder geval niet te forceren is. Einstein zei ooit: ''maak alles zo simpel mogelijk, maar niet simpeler!'' En dat verliezen we uit het oog!

Het sneue is dat veel mensen hun kop laten hangen, omdat hun motivatie en creativiteit worden verpletterd door allerlei regels, wetten en protocollen. Als je een goed idee hebt, maar je loopt steeds tegen de muren op dan laat je het op een zeker moment maar voor wat het is. Mensen proberen tot op zekere hoogte te doorgronden hoe alles in elkaar zit, maar haken af door de complexiteit van het systeem en de overvloed aan regels, wetten, richtlijnen en informatie. Voor mij is het leven een wiskundeles aan het worden. Ik probeerde het te begrijpen, maar doordat het (voor mij) onbegrijpelijk is haak ik af en verlies ik mijn motivatie..

Bovenstaande is vrij subjectief, maar ik ervaar dat veel mensen om mij heen hetzelfde doormaken. Regelmoe, verandermoe, creatief leeg en een kelderende motivatie. Het is niet omdat men niet wil, maar omdat men de moed aan het opgeven is. Gevolg is dat iedereen maar wat gaat doen. De professionaliteit in NL is aan het vervliegen..
Nico Cost, personal coach @ bqriuz  |   | 
25-07-2009
 | 
21:58 uur
Ruud en trojan, mijn complimenten voor jullie inzicht en vermogen om aan te sluiten, voortborduren op wat we hebben en dit proberen te verbeteren.

Daar zit ook direct een kern van de zaak, oplossingen die je vind zijn er voor jouzelf en niet voor anderen. Een ander kun je alleen helpen door hem of haar te helpen bij zijn of haar proces, zij 'moeten' ook zichzelf helpen zoals jij jezelf helpt. Het is niet alleen 'verbeter de wereld en begin bij jezelf', maar ook 'biedt anderen geen oplossing, maar help ze aan een idee hoe ze verder kunnen komen'. Mensen leren pas echt iets als ze het zelf ondervinden, en in staat zijn dit te evalueren door er even in een helicopter boven te gaan hangen. Dat kan in een seconde, maar ook kan het jaren duren.

Wat betreft de oplossing of het antwoord, ik ben van mening dat het proces daar naartoe belangrijker is dan het resultaat of eindbestemming. De oplossing of eindbestemming is namelijk tijdgebonden en zal steeds wijzigen. Bewust bezig zijn met het zoeken naar de waarheid, beschaving of hoe je het ook wilt noemen, is denk ik het beste wat je kunt doen. Anderen meenemen is zo fijn, omdat je dan samen opgroeit en bouwt aan de samenleving die je voor ogen staat.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10