zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Managementstijl bottleneck bij acceptatie mobiel werken

17 juli 2009 - 55 procent van de ondernemers vindt het belangrijk om zelf een laptop te hebben en ziet eveneens de toekomst van hun eigen bedrijf met veel laptops tegemoet. Toch betekent dit nog geen massale acceptatie van mobiel werken.

Dit blijkt uit onderzoek van het Leefritme Kenniscentrum dat gisteren de resultaten van 'Het ritme waarop Nederland werkt' publiceerde. 



Nadelen
Voor een minderheid van de ondernemers heeft de toenemende mobiliteit, door middel van hulpmiddelen zoals laptops, smartphones en mobiel internet, namelijk ook nadelen. Zo vreest een derde van de ondernemers dat flexibel en mobiel werken de controle op werknemers verslechtert. De overgang naar mobiel werken vergt een cultuuromslag en een ander stijl van leidinggeven. Uit het onderzoek komt naar voren dat progressieve managers die zichzelf zien als 'inspirator' hiermee voorop lopen. Deze groep ondernemers wil dat werknemers zelf creatief omgaan met ideeën vanuit het management. Zij zijn er tevens van overtuigd dat werknemers het best zelf kunnen beslissen waar en wanneer ze het meest productief zijn. 

Laptop favoriet

Aan de technologische hulpmiddelen zal het niet liggen. Het onderzoek toont aan dat de laptop bezig is met een opmars en favoriet is onder de meerderheid van de ondernemers (55 procent), gevolgd door mobiel e-mail en internet op de laptop (twintig procent), mobiel internetkaarten (zestien procent), smartphones en Blackberries (zestien procent), E-mail (zestien procent) en mobiel internet (vijftien procent) op de mobiele telefoon. 

Traditionele werkpatronen

De primaire doelstelling van het onderzoek is om inzicht te verkrijgen in het ritme waarop de Nederlandse ondernemer werkt, in de huidige werkpatronen en wat men daarin verwacht voor de toekomst. Philip de Wulf, directeur van het Leefritme Kenniscentrum en verantwoordelijk voor het onderzoek zegt: "De grootste groep van de respondenten uit het onderzoek sluit aan bij wat we noemen de 'conservatieve ondernemers'. Vasthouden aan traditionele werkpatronen, aan controle en zekerheden spelen bij keuzes omtrent nieuwe technologische middelen een grote rol. Echter duidt de positieve kijk van ondernemers ten opzichte van laptops op een eerste stap richting flexibel werken. Daarnaast bevindt de Nederlandse markt zich in een overgangsfase naar een kenniswerkers economie. Als de overheid een bijdrage levert om het ondernemers gemakkelijker te maken in het overschakelen naar mobiel werken, denk ik dat de omslag sneller komt. Een goed voorbeeld hiervan is het PC privé project, dat in de jaren negentig privé PC-gebruik stimuleerde." 

Cultuurverandering

Vodafone Nederland steunt het Leefritme Kenniscentrum. Het bedrijf heeft binnen het hoofdkantoor in Amsterdam geen vaste telefoonlijn of vaste werkplekken voor werknemers. Daarvoor in de plaats zijn mobiele telefoons, smartphones en laptops met mobiel internet gekomen en heeft het bedrijf flexibele werkplekken gecreëerd en geeft Vodafone medewerkers de ruimte om te werken waar en wanneer zij het meest productief zijn. Jeroen Hoencamp, directeur zakelijk markt Vodafone Nederland, zegt: "Wij hebben in de eerste plaats laptops, mobiele telefoons en smartphones ingezet om onze werknemers productiever, creatiever en flexibeler te laten werken. Onder andere de file problematiek, een nieuwe generatie die de werkvloer betreedt en ouders die het gezins- en werkleven beter willen combineren, zorgen ervoor dat wij op een andere manier naar werkritme gaan kijken. De cultuurverandering naar mobiel werken vergt tevens een andere stijl van leidinggeven." 

Onderzoek
Het onderzoek 'Het ritme waarop Nederland werkt' vond plaats in maart en april van dit jaar. Daarbij zijn 1.142 Nederlandse ondernemers, directeuren en ICT-beslissingnemers ondervraagd.

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederland is koploper mobiel werken
 Virtuele kantoren maken mobiel werken makkelijker
 Mobiel werken must voor Europeanen
 Mobiel werken steeds makkelijker
 
 
reacties
 
Nico  |   | 
17-07-2009
 | 
14:43 uur
De meeste managers zullen niet al te veel moeite hebben met thuiswerken of mobiel werken, mits voldaan wordt aan minimaal één van deze twee voorwaarden:
1. De medewerker is zeer betrokken bij het bedrijf, de manager weet dit zeker.
2. Het werk wat de medewerker levert is gebaseerd op output en kan zo door de manager gecontroleerd worden.

Ad. 1. Dit is een probleem, want de meeste medewerkers zijn helemaal niet meer betrokken bij hun bedrijf. Afgelopen jaren hebben tal van onderzoekjes uitgewezen dat eigenlijk teveel mensen het niet echt naar hun zin hebben op het werk. Hoe groter het bedrijf, des te eenvoudiger het wordt om de grens tussen werkzaamheden en privéklusjes te verschuvien naar dit laatste. De manager hoeft alleen maar naar zichzelf te kijken als hij of zij een dagje thuis 'werkt'.

Ad. 2. Sturen op output is lastig, want er zijn veel afhankelijkheden en geen meetinstrumenten. Als het wel duidelijk kan, dan heeft het bedrijf het waarschijnlijk al uitbesteed aan een goedkoper land qua arbeidskrachten.

Dat bedrijven als Vodafoon thuiswerken en mobiel werken willen bevorderen, en ook bij zichzelf proberen in te voeren, mag duidelijk zijn, ze leveren de producten en diensten ervoor.
Mdrj  |   | 
1-09-2009
 | 
12:07 uur
Betrokenheid van de mensen zal niet verbeterd zijn als ze 8 a 9 uur opgesloten op de kantoor moeten zitten terwijl ze kan hun werk kunnen doen in veel rustigere omgeving, bv thuis. Tegendeels.

Met goed ingerichte processen en vaste momenten om conference chat-call te hebben van alle team leden, plus mail plus telefoon het is makkelijk mogelijk en misschien makkelijker om iedereen up to date te houden en waar nodig is ook actie te ondernemen.

Het is maar even wennen aan nieuwe werken. Ik heb alle vertrouwen dat medewerkers betrokenheid zal ook veel hooger zijn als ze ''vrijheid'' krijgen. Het is kwestie van geven en nemen.
Theo  |   | 
15-06-2010
 | 
14:18 uur
Het nieuwe werken, ongeacht de middelen die ervoor nodig zijn zoals smartphones, laptops etc, moet passen binnen de bedrijfscultuur.
Niet voor niets is het zo dat CULTURE EATS STRATEGY.
Als het nieuwe werken de strategy en doelstellingen van een bedrijf versterkt, dan moet het overwogen worden.
Managers moeten hun mensen BEVRIJDEN zodat het volledige potentieel van een medewerker benut kan worden,dit vraagt van beide kanten om respect en vertrouwen, maar ook om aansturing via KPI's.
Als die voorwaarden in een bedrijf aanwezig zijn kan dit tot een groot succes leiden voor alle steakholders en zal de betrokkenheid en de loyaliteit van de medewerkers alleen maar groeien.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10