17 juli 2009 -
Vermoedt u dat een medewerker Mexicaanse griep heeft, stuur hem dan naar huis. Datzelfde geldt als een werknemer in het buitenland geweest is en binnen zeven dagen na terugkomst griepsymptomen krijgt.
Dat staat in een brief die het ministerie van Binnenlandse Zaken aan werkgeversorganisaties en bedrijven heeft gestuurd, zo schrijft Zibb.
Hygiëne
Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken en minister Ab Klink (Volksgezondheid) wijzen erop dat het griepvirus wordt verspreid via praten, hoesten of niezen. Mensen kunnen diverse hygiënemaatregelen nemen om zichzelf te beschermen. Denk aan het voor uw mond houden van een zakdoek als u niest of hoest, regelmatig uw handen te wassen en uw neus, mond en ogen zo weinig mogelijk aan te raken. De maatregelen die de bewindslieden voorschrijven, zijn bedoeld om de verspreiding van het virus zoveel mogelijk te beperken en tijd te winnen tot een vaccin tegen de Mexicaanse griep beschikbaar komt.
Continuiteit
Het is volgens de ministers van groot belang dat bedrijven en instellingen voorbereidingen treffen om de continuïteit van hun productie of dienstverlening te kunnen blijven garanderen. Werkgevers kunnen voor tips terecht op de websites van de ministeries van VWS en BZK.
Bron:Zibb
Het beproefde recept van één jaar geleden wordt weer toegepast, creëer een media hype en zorg voor massa hysterie, dan krijg je gegarandeerd een crisis en kunnen macho politici weer dapper roepen dat ze het allemaal zo goed onder controlle weten te houden.
Nu is iedereen met een kuchje meteen verdacht en mag hij (of zij) twee weken thuis gaan zitten. De uitzendbranche vaart er wel bij, de kosten van bedrijven rijzen evenwel de pan uit.
Waarom is het niet mogelijk voor de media en de politiek gewoon, zonder onnodige paniek te zaaien, aan voorlichting en berichtgeving te doen?
De Q-fever is overigens een veel grotere bedreiging dan de varkensgriep, oh nee, mexicaanse griep.
Maar de ego-itus, epidemisch onder politici, nekt ons lan nog het meeste.