6 juli 2009 -
Het tweede kwartaal van 2009 laat een enorme toename zien in het aantal faillissementen ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2008. In de landbouwsector is het aantal bedrijven dat over de kop ging het sterkst gegroeid (136 procent). Dit blijkt uit onderzoek van Dun & Bradstreet naar faillissementen in het Nederlandse bedrijfsleven.
Vorig jaar gingen er in het tweede kwartaal in totaal 930 Nederlandse bedrijven bankroet. In 2009 vielen er hetzelfde kwartaal tot nu toe al 1.822 bedrijven om, een toename van 892 bedrijven (96 procent). Sabine Besselink marketingmanager bij Dun & Bradstreet, leverancier van handelsinformatie: "Ondanks dat er signalen zijn dat de economie herstellende is, is dit over het tweede kwartaal nog niet terug te zien. Vooruit kijkend naar het derde kwartaal is het mogelijk dat we een opnieuw een stijging zullen zien. De zomerperiode komt eraan, traditioneel gezien is dit een periode met weinig business. Dit jaar kan dit de druppel zijn voor bedrijven. Het is dan ook belangrijk om de liquiditeit op peil te houden en te proberen inkomsten te genereren."
Landbouw
Opmerkelijk is dat het aantal faillissementen in de landbouwsector het tweede kwartaal het sterkst is toegenomen. In het eerste kwartaal van 2009 was er namelijk nog geen verandering ten opzichte van een jaar eerder waarneembaar. De faillissementen vielen met name in de planten- en bloementeelt. Landbouw als voedsel voorziener lijkt dus minder te leiden, maar als het gaat om ‘luxe artikelen’ als bloemen zie je gelijk de impact. De maakindustrie (115 procent) en dienstverlening (120 procent) hadden het ook weer zwaar in het tweede kwartaal. Branches die de grootse klappen inmiddels gehad lijken te hebben en nu relatief het minst getroffen zijn: de transportsector (47 procent) en retailers (58 procent).
Per provincie
Flevoland heeft in het tweede kwartaal de grootste toename van het aantal faillissementen (195 procent). Gevolgd door Friesland (173 procent) en Noord-Brabant (122 procent). Opvallend is dat het aantal bedrijven dat in Noord-Holland over de kop ging procentueel gezien het minste is gestegen (45 procent). In het tweede kwartaal van vorig had deze provincie het hoogste aantal faillissementen. Absoluut gezien staat Noord-Holland overigens nog steeds in de top drie.
Middelgrote bedrijven
De stijgende faillissement trend onder middelgrote bedrijven, die in de eerste maanden van dit jaar voor het eerst te zien was, zet ook in het tweede kwartaal door. Afgelopen kwartaal was er een toename van 179 procent.
Vreemd dat er geen transport bedrijven genoemd worden.
In mijn omgeving zie ik helaas veel bedrijfjes onderuitgaan gaan.
theo
|
|
17
-
10
-
2009
|
01
:
54
uur
het is droevig te zien dat kleine ondernemers door banken(abn/amro/)die door de overheid geholpen worden,naar de knoppen gaan.
want is het niet diezelfde bank gesteund door de overheid een verplichting heeft om maatschappelijk verantwoording te nemen en niet alleen haar eigen belangen veilig te stellen met ons belasting geld!!!
bedankt hr w.bos minister van finaciele onkunde! een droevige ondernemer R.I.P het gaat u allen goed......nee ik maak er geen eind aan,hoop alleen dat er een staatsman opstaat en een einde maakt aan deze ridicule vertoning j.p slaap zacht droomt ook u maar verder over zaken als gezin hoeksteen van de samenleving,laat me niet lachen.u weet niet wat er onder de mensen leeft.
de verkiezingen zullen een verpletterende nederlaag betekenen voor het huidige elkaar de hand boven het hoofd houdende club.dat zal voor velen een ''zegen''zijn