3 juli 2009 -
Ook onder topmanagers wordt het probleem van de vergrijzing steeds concreter. De spoeling wordt dun als het om nieuw toptalent gaat. Slechts een kwart van de jonge managers in vaste dienst in Nederland ambieert een positie aan de top. Onder managers die wel ambitieus zijn, daalt de bereidheid om de top te halen in de eigen organisatie.
Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek ‘Over de top’ van Twynstra Gudde Interim Management, uitgevoerd door Ruigrok|Netpanel, onder 600 managers tussen de 30 en 40 jaar en 250 interimmanagers van Twynstra Gudde Interim Management.
Talentmanagement
Talentmanagement is de belangrijkste opgave voor topmanagement de komende tien jaar. De verwachting is dat jonge managers sneller van baan veranderen. Zij willen meer afwisseling. Waar zij voorheen vijf tot tien jaar als gewenste termijn voor een topfunctie zagen, is dat nu drie tot vijf jaar. Organisaties moeten daarom veel energie gaan steken in het behoud van goede mensen. Belangrijke randvoorwaarde voor jonge managers om een topfunctie te vervullen, is een goede balans tussen werk en privé. Maar liefst 81 procent van de jonge managers streeft hiernaar. Leeftijd is minder van belang. When you are good enough, you are old enough, is het nieuwe credo. "De jonge manager kiest vaker voor een deeltijdbaan. Zeker als er sprake is van twee carrières op één kussen, is deze trend onmiskenbaar. Werkgevers moeten zich bij verdere schaarste aan topmanagement voorbereiden op een voorwaardenscheppende bedrijfscultuur," zegt Marjolein Risseeuw, partner bij Twynstra Gudde Interim Management.
Generatie Y
De meerderheid van de ambitieuze jonge managers geeft aan niet in de top van het huidige, eigen bedrijf te willen werken. Wel hebben zij de behoefte om een maatschappelijke rol te vervullen of een eigen bedrijf te starten. De beloning in de vorm van een bonus blijkt niet het belangrijkste voor managers met ambitie. Uitdaging en verantwoordelijkheid staan voorop. "De groep jonge managers van de toekomst heeft behoefte aan vrijheid in gebondenheid, bijvoorbeeld door algemene kaders en concrete, haalbare doelen. Als zelfstandig individu neemt de jonge manager de volledige verantwoordelijkheid voor het beoogde resultaat. Organisaties moeten hen een veilige omgeving en aandacht bieden, willen zij kunnen excelleren," aldus Jacob Dijkstra, partner bij Twynstra Gudde Interim Management .
Duurzaamheid
Een andere uitdaging die jonge managers zien voor de top van hun organisatie is duurzaamheid. Bijna driekwart vindt dat duurzaam ondernemen een belangrijk aandachtsgebied van topmanagers hoort te zijn, maar slechts een derde stelt dat dit nu het geval is. Meer dan de helft van de jonge managers ziet duurzaamheid vooral als een imagotool voor topmanagers en geeft aan dat het nog minder hoog op de agenda is komen te staan als gevolg van de economische crisis. "Op korte termijn staan duurzaamheiddoelstellingen door de crisis mogelijk onder druk. Maar als je doorvraagt, hoor je dat managers ervan overtuigd zijn dat je op lange termijn niet aan het onderwerp ontkomt. Duurzaamheid is dus wel degelijk een thema," aldus Marjolein Risseeuw.
‘Crisis-proof’
Op de vraag of het huidige topmanagement in staat is de gevolgen van de crisis te beteugelen, geeft ongeveer de helft van de ondervraagden aan daar neutraal tegenover te staan; slechts twee procent is het er zeer mee eens dat dit het geval is. Toch hoeft de top niet te worden vervangen volgens de jonge garde: minder dan twintig procent is hiervan een voorstander. Jacob Dijkstra: "Juist in crisistijd moeten managers innovatieve projecten starten en aan vernieuwing doen. En dat vervolgens in de bedrijfsstrategie verwerken."
Tijdelijk of vast?
Twynstra Gudde Interim Management heeft voor het eerst ook interim managers naar hun mening gevraagd. Contracten worden steeds flexibeler en het onderscheid tussen vast of tijdelijk vervaagt. Zij blijken over een bredere horizon te beschikken, omdat zij in meer bedrijven hebben gewerkt. Interim managers denken vooral anders over het thema duurzaamheid. Zij vinden dat de huidige topmanagers hier onvoldoende aandacht voor hebben. Als het om het bestrijden van de crisis gaat, hechten interim managers minder waarde aan kritische eigenschappen als kennis en analytisch vermogen. Ook vinden zij dat de crisis niet kan worden opgelost door alleen naar het managen van de kosten te kijken.
Topmanagers zijn vandaag een eenheidsworstproduct. Zelfde scholen, zelfde clubs, zelfde restaurants, zelfde netwerken, zelfde technieken, zelfde loopbanen. De jongeren willen het anders en keuren onze bedrijfskeurslijven af. Miljarden zijn er wereldwijd gepompt in allerlei verouderde instellingen die ondanks alle geld gedoemd zijn om te verdwijnen als ze niet onmiddellijk drastisch anders gaan denken en handelen.
''What is important is our open-mindedness, our trust in our employees and distrust of dogma'' Ricardo Semmler 1993
Bedrijven en ego-trippende managers die dit niet doen zijn gestart met de economische ''walk of the dinosaurs''.
Hoezo een probleem? In Nederland moet je in het bedrijfsleven voor je 35e vooral 'niet te hard' willen en vervolgens moet je het vóór je 40e het 'hebben gemaakt' want anders is het te laat. Een window dus van 5 jaar (!) op een werkbaar leven van 40 jaar. Julius Caesar was 17 toen hij in de Senaat kwam, Jezus was 33 toen hij werd gekruisigd, Marie-Antoinette 16 toen zij op de troon besteeg, Alexander de grote 32 toen hij stierf en Napoleon 30 toen hij als eerste consul over Frankrijk heerste. Er is dus iets mis met ons kijken naar 'jong' én 'verantwoording dragen' en aan ons oordeel dat 'jong' geen verantwoordelijke positie kan hebben, vanwege gebrek aan ervaring.. En 'jong' moet op zijn beurt stoppen met zichzelf tot midden dertig als 'lerend' te zien en te puberen: Dit laatste is sinds de zomer van 1968 (''love & peace man!'') in het westen maar vooral in Nederland een diep geworteld cultureel probleem geworden.
Richard Koopman
|
|
3
-
07
-
2009
|
11
:
33
uur
Top Jan Camus!! touché.
Ton
|
|
8
-
07
-
2009
|
11
:
17
uur
We leven met zijn allen langer en hebben meer tijd Richard. Maar goed er zit wel wat in. De kennis en ervaring van de oudere generatie moet je echter ook niet zonder meer in de prullenbak gooien. Ik omring me het liefst met een ideaal team. Jong en oud, mensen die vanuit de praktijk zijn opgegroeid en mensen die het gestudeerd hebben. Mensen met een afwijkende en kritische visie. Jan zou goed passen in dat team als ik het zo lees. Helaas Jan, ik ben zelf ook zoekende na een statement met gelijke strekking te hebben gemaakt en vervolgens aan gaf zo niet te willen werken omdat ik mijn tijd en energie kennelijk in iets stopte zonder dat het wat opleverde en liever zinvol bezig was. Alleen verwachte ik geen crisis. De werkgever waar ik zou starten trok de vacature in 2 weken voor mijn start in oktober daarna begon de crisis direct. Maar spijt nee, absoluut niet. Ik wilde niet eens blijven. Oeps voor je 40e moet je het gemaakt hebben..volgens mij begin ik pas nu!
@ Ton. Helemaal mee eens. Ben 46 en ik garandeer je: het allemaal reuze lollig als je het wil zien en vooral als je je eigen plan trekt en je niet(mentaal) afhankelijk maakt van de 'corporate hairball'. Inmiddels ben ik er achter dat er - ook nu - heel veel mogelijkheden zijn om te verdienen aan dingen die voor mijzelf zinvol en leuk zijn en zinvol leuk en gevonden worden. Echt waar: heerlijke tijden!