Vijandige overnames kondigen economisch herstel aan
2 juli 2009 -
De sterke toename in de afgelopen maanden van het aantal ongevraagde overnameaanbiedingen is een van de meest tastbare bewijzen dat de economie zich aan het herstellen is. Maar niet iedereen is hier onverdeeld blij mee, want niet iedereen is even goed voorbereid op een vijandig bod.
Uit onderzoek van het Amerikaanse Conference Board Governance Center komt naar voren dat het herstel gepaard zal gaan met (pogingen tot) vijandige overnames en dat managers zich hierop moeten voorbereiden. Bijna de helft van alle fusie- en overnametransacties in het eerste deel van 2009 waren vijandige. Vorig jaar was dat nog maar een kwart en in 2004 was dit slechts zeven procent.
Doelwit
De redenen zijn natuurlijk duidelijk: steeds meer organisaties hebben weer vertrouwen in de toekomst en zien nu mogelijkheid om een zwakkere concurrent goedkoop over te nemen. Bedrijven met aandelen die flink in waarde gedaald zijn, een overschot aan middelen of teruggelopen resultaten – vaak het gevolg van liquiditeitskwesties die snel opgelost moesten worden – zijn momenteel een gewild doelwit van agressieve, minder slecht bij kas zittende koopjesjagers. Managers en directeuren moeten daarom weten hoe ze zichzelf en hun aandeelhouders hier het best tegen kunnen beschermen. "Dit houdt niet alleen in dat ze een ongevraagd aanbod af weten te wijzen," stelt Frederick Alexander, partner bij advocatenkantoor Morris, Nichols, Arsht & Tunnell en medeonderzoeker, " maar vooral dat ze de tijd nemen om aan hun lopende verplichtingen te voldoen, te bepalen wat er nodig is om er bovenop te komen en om de informatie te verzamelen om het bod rationeel af te kunnen wegen en de alternatieven te overwegen."