'Innovatiesubsidie vangt problemen door stopzetting Deeltijd-WW op'
25 juni 2009 -
De Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelwerk (WBSO) is dé oplossing voor technische ondernemers die nu achter het net vissen bij de stopgezette regeling Deeltijd WW. Via de WBSO kunnen ondernemers die hun medewerkers inzetten bij een innovatief project rekenen op een 50 procent bijdrage van de overheid in de loonkosten.
"Met de WBSO worden werknemers aan het werk gehouden, is het bedrijf innovatief bezig en wordt het daar ook nog financieel voor gecompenseerd," aldus subsidiedeskundige Rudi Grouve, directeur van subsidieadviesbureau Currency Connect.
Deeltijd WW
Minister Donner van Sociale Zaken haalde gisteren een streep door de regeling Deeltijd WW. Het budget, 375 miljoen euro, is uitgeput. Duizenden bedrijven, die nog hadden gedacht gebruik te kunnen maken van de Deeltijd WW, komen nu in financiële moeilijkheden. Volgens Grouve is de oplossing voor de technische georiënteerde bedrijven betrekkelijk eenvoudig.
Innovatie en werkgelegenheid
Grouve: "Iedere ondernemer die werkt aan een technisch nieuw product, aanpassing of productieproces kan gebruik maken van de WBSO. Voor de werknemers die deelnemen aan het project ontvangt de werkgever 50 procent van de loonkosten terug aan subsidie. Ondernemers die nu in moeilijkheden verkeren, raad ik aan zelf het heft in handen te nemen en een innovatief project op te starten waarop subsidie kan worden aangevraagd. Zo komt er genoeg financiële vergoeding binnen om de mensen aan het werk te houden, zijn deze ook daadwerkelijk van toegevoegde waarde en is het bedrijf ondanks de crisistijd toch vernieuwend bezig. Bovendien motiveert het werknemers om bezig te zijn met innovatie. Zij zullen zich meer verbonden voelen met de onderneming en worden minder snel via de Deeltijd WW 'weggejaagd' naar andere bedrijven. Het mes snijdt aan beide kanten."
150 miljoen
De WBSO is wellicht één van de meest bekendste subsidieregelingen onder ondernemers. "Toch valt het tegen hoeveel bedrijven er gebruik van maken. Nog te veel ondernemers laten geld liggen. Heel erg jammer, vooral nu het kabinet de komende twee jaar 150 miljoen euro per jaar extra heeft uitgetrokken voor de WBSO," aldus Grouve, die meent dat het voor alle technische bedrijven mogelijk is om een innovatief project op te zetten waardoor werknemers op een constructieve manier behouden kunnen worden.