zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Ontslagen werknemer heeft houdbaarheidsdatum van zes maanden

18 juni 2009 - In tijden als deze kan iedereen, buiten zijn schuld om, werkloos raken. Een korte periode van werkloosheid leidt waarschijnlijk ook niet tot grote problemen. Maar na zes maanden begint het stigma ‘langdurig werkloos’ in werking te treden.


Uit onderzoek onder meer dan 1.000 managers door het Britse Institute of Leadership & Management onthulde dat werkloosheid niet meteen het gevreesde stigma heeft. Meer dan acht van de tien managers zeggen zelfs dat het momenteel irrelevant is of een sollicitant al dan geen baan heeft, aangezien ze een werkloze status het in het huidige klimaat niet beschouwen als indicator van onbekwaamheid. Na zes maanden begint dit echter te veranderen. Bijna een kwart van de managers zegt minder geneigd te zijn iemand in dienst te nemen die als ‘langdurig werkloos’ wordt beschouwd. 



Bijblijven
Een mogelijke uitzondering op deze regel is als u aan kunt tonen dat u in die tijd een relevante studie gevolgd heeft of vrijwilligerswerk heeft gedaan. Als u aan kunt tonen dat u actief bezig was met de ontwikkelingen in uw branche, toont aan dat u uw enthousiasme en motivatie niet verloren bent. Overweegt u uw ontslagpremie te gebruiken om op het vliegtuig naar zonnigere oorden te vliegen, denk dan nog even goed na. Of omdat recruiters gewoonweg jaloers zijn of omdat ze het zien als gebrek aan ambitie: een jaar lang reizen of werken in het buitenland is niet aantrekkelijk voor de ondervraagde managers. 

Zelfontwikkeling
Penny de Valk, CEO van ILM: "Werkloosheid is niet per se een teken dat u niet goed in uw werk bent, helemaal niet in het huidige economische klimaat waarin honderden talentvolle mensen hun baan kwijt raken ten gevolge van reorganisaties. Veel werkgevers kijken daar dan ook niet naar momenteel. Gebruik uw vrije tijd echter niet alleen om banen te zoeken, maar ook om uzelf te ontwikkelen, uw kennis op te frissen en de ontwikkelingen in uw branche bij te houden." In de huidige arbeidsmarkt kan het zoeken naar een baan echter al een fulltime baan op zich worden waardoor u weinig tijd overhoudt voor andere dingen. Nog een probleem is dat het wel even kan duren voor u uw enthousiasme en optimisme teruggevonden hebt na de klap van uw ontslag. Onthoud echter dat de klok tikt en dat u maar zes maanden de tijd hebt!

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vijf tips bij ontslag
 Ontslagen? U heeft vier maanden om te ontdekken wat u wilt
 Ook CEO is niet zeker van zijn baan
 Tijdelijke werkloosheid schadelijk voor carrière
 
 
reacties
 
Alex Boham  |   | 
18-06-2009
 | 
11:03 uur
Gebruik de tijd juist na een ontslag! (Her)ontdek uzelf en laat u leiden door uw eigen gezondheid en welzijn. Zoek uw basis drijfveren weer op en u zult zien dat er voldoende kansen zijn en er komen weer mogelijkheden om de kansen zelf te scheppen.
Laat u absoluut niet leiden tot dit soort waanzinnige uitspraken waarin u maar beperkt de tijd hebt.
Een gezonde geest gevoed vanuit intrinsieke motivaties brengt op langere tijd meer productiviteit en creativiteit. En dat is waar werkgevers op de lange duur naar snakken wanneer we straks in 2012 in de arbeidsmarkt- crisis terecht komen.

Alex Boham
Online Winkels  |   | 
18-06-2009
 | 
12:27 uur
HR Consultancy bedrijven boeren goed in deze roerige tijden.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10