Recessie maakt geen eind aan gevaar van de vergrijzing
15 juni 2009 -
Werknemers genoeg momenteel. Maar de huidige crisis heeft geen einde gemaakt aan de vergrijzing en alle risico’s van dien. Aangezien slechts een schamele vijftien procent van de Europese bedrijven hun personeelsbehoefte meer dan drie jaar vooruit plannen, is de kans groot dat managers een dubbele klap te verwerken krijgen zodra de recessie voorbij is.
Nog zorgwekkender is dat uit onderzoek van de Boston Consulting Group en de European Association of People Management, blijkt dat bijna de helft van de bedrijven niet eens een jaar vooruit kijkt. Zodra de recessie over is zullen ze ineens geconfronteerd worden met zowel babyboomers die in grote getale met pensioen gaan als veel minder beschikbare jongeren. Voor bedrijven die nu mensen ontslaan om kosten te besparen, zou het wel eens heel moeilijk kunnen worden personeel te vinden. Managers moeten daarom de lange termijn consequenties van hun personeelsbeleid beter in ogenschouw nemen.
Motiverende communicatie
"Over tien jaar zijn mensen de meest schaarse middelen," stelt Rainer Stack, senior partner van de BCG. "Bedrijven moeten in kaart brengen hoe hun personeelsbestand zich gaat ontwikkelen, welke functies cruciaal zijn en welke mensen nodig zullen zijn." Stephanie Bird, bestuurslid van de EAPM en hoofd HR van het Chartered Institute of Personnel and Development, zegt dat het er allemaal op neerkomt dat werkgevers meer moeten doen om zowel nu als in de toekomst over de juiste mensen te kunnen beschikken. "We weten dat veel organisaties de recessie te lijf gaan door meer nadruk op het werven en ontwikkelen van toptalenten te leggen. Helaas wordt dit niet altijd zo ervaren door de werknemers zelf. Als werkgevers ook in de toekomst over goede mensen willen beschikken, moeten ze hun inspanningen goed en dusdanig communiceren dat ze enthousiasme en motivatie wekken."
Voldoende personeel?
Nog een prioriteit zoals die uit het onderzoek naar voren kwam is het verbeteren van leiderschapsontwikkeling en het vergroten van de werknemerbetrokkenheid. Organisaties en managers moeten nagaan hoe verschillende scenario’s de vraag naar specifieke functies zullen beïnvloeden en vaststellen of ze de beschikking hebben over voldoende werknemers , intern of extern, nu en in de toekomst. De recessie maskeert de dreiging van de vergrijzing, maar dat blijft niet zo. Bedrijven moeten nu al actie ondernemen om hun personeelsbestand en strategie op één lijn te krijgen. Dat houdt ook in dat prestaties effectief gemeten moeten worden en dat het HR-beleid verbeterd moet worden.
Nog steeds realiseren we ons niet dat vergrijzing een enorme kans is! Als Janis Joplin, Jimi Hendrix, Jim Morisson nog geleefd zouden hebben zouden ze bijna 70 zijn. Over 10 jaar treedt de 'flower-power' en 'Woodstock'generatie toe tot de verzorgingscentra.. Deze generatie ouderen is bereisd, kapitaalkrachtig en laat zich niet in een kamer van 4 bij 5 stoppen, met Ot en Sien boerderijtjes aan de muur. Wat een ongelofelijk potentieel vwb huisvesting.Waarom geen inpandig 'maladiven resort' in Nederland- inclusief zandstrand, of een 'supperclub' inrichting of een 'riad' in bejaardencompounds en produktontwikkeling (met simpele dingen als grote letters op verpakkingen ipv kleine). Het zal niet langer alleen de jonge generatie die leidend is voor produktinnovatie, maar de ouderen.. Weinig organisaties die daar op inspelen, terwijl we met elkaar op een enorme onontgonnen goudmijn zitten! Alleen omdat we ouderen als een hulpbehoevend probleem en dus 2e rangs burger zien? Over paradigma gesproken. Ik nodig geinteresseerden uit om met mij een denktank van 'innovatieve gekken' te gaan samenstellen. Meer weten? Neem eens contact op via www.zynn.nl. Verder: Morgen de grenzen open voor migranten met opleiding - als ze tenminste nog willen komen naar dit chagrijnige xenofobe land - hoe moeilijk kan het zijn..