Diversiteit is goed voor de zaak, maar op een andere manier dan u denkt
12 juni 2009 -
Amerika is het nieuwe boegbeeld van diversiteit. Het land heeft zijn eerste zwarte president en aan de top van het bedrijfsleven zijn steeds meer vrouwen te vinden. Dankzij internet is het bovendien mogelijk om razendsnel in contact te komen met mensen met andere achtergronden.
Dit stelt Katherine Phillips, hoogleraar Management en Organisatie aan de Kellogg School of Management. Buitenstaander worden vaak een groep binnengehaald in de hoop dat ze nieuwe perspectieven met zich mee brengen. We geloven graag dat een blanke en een zwarte manager samen tot geheel nieuwe oplossingen van problemen komen. Die denkwijze gaat echter uit van twee discutabele veronderstellingen. De eerste is dat de afwijkende ideeën wel afkomstig zullen zijn van degene die ‘anders’ is. De zwarte manager in een groep blanke, de marketeer in een groep technici. Een tweede, nog belangrijkere veronderstelling, is dat mensen die op elkaar lijken, bijvoorbeeld twee blanke mannen van middelbare leeftijd, vanzelfsprekend dezelfde mening delen. Beide veronderstellingen zijn echter niet per se waar. Diversiteit heeft wel een heel ander, veel realistischer, voordeel.
Begrip
Katherine Phillips publiceerde, samen met Katie Liljenquist van de Marriott School of Management en Margaret Neale van de Stanford Graduate School of Business, onderzoek waaruit bleek dat leden van een sociale meerderheid vaker unieke meningen hadden en informatie kritischer bekeken als de groep diverser was. Dit is zelfs het geval wanneer de ‘andere’ mensen geen afwijkende perspectieven hebben. Alleen al het feit dat de groep divers is, leidt er dus toe dat mensen zich onafhankelijk van elkaar meningen vormen, die eerder met de rest delen en dat er bovendien beter naar geluisterd wordt. De onderzoeksters vergeleken onder andere hoe homogene en diverse groepen een moordmysterie oplosten. Leden uit de diverse groep meldden dat ze minder effectief samenwerkten en minder vertrouwen in hun beslissingen hadden dan de homogene groep, maar toch presteerden ze consequent beter dan de homogene groep. Verder bleek dat de voordelen van diversiteit het meest uitgesproken waren als de mensen die ‘anders’ waren geen afwijkende mening hadden maar juist instemden met die van de sociale meerderheid. Vervolgens waren de leden van de meerderheid gemotiveerder om het probleem op te lossen. Ze wilden namelijk doorgronden hoe het kan dat een sociale buitenstaander het met hen eens was.
Toegevoegde waarde
Of het nu gaat om het oplossen van moorden of het ontwikkelen van nieuwe producten of het aanboren van nieuwe markten: mensen werken harder in een diverse omgeving. Het grootste voordeel van diversiteit is dat het iedereen op scherp zet. Mensen denken beter na, en gebruiken en evalueren de informatie die ze ter beschikking hebben beter. En dat is de echte toegevoegde waarde van diversiteit.
Goede toevoeging aan de discussie in de hoop dat we inderdaad gaan voor diversiteit. Bij dit punt wel een kanttekening dat wanneer diversiteit gemeengoed is geworden, het punt niet meer op zal gaan.