zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

`Een beetje stress hoort erbij`, aldus ambtenaar

10 juni 2009 - Bijna alle medewerkers in overheidsdienst ervaren wel eens stress op het werk, waarvan één derde regelmatig. Het overgrote deel van de ambtenaren vindt dit niet erg. ‘Een beetje stress hoort er nu eenmaal bij’, zegt 96 procent van de ondervraagden. Dit blijkt uit onderzoek van InOverheid.nl.

Van de ondervraagde ambtenaren geeft 32 procent aan ‘regelmatig’ stress te hebben, 59 procent ‘soms’ en drie procent ‘altijd’. In totaal ervaart 94 procent van de ambtenaren stress op het werk. Meer dan de helft (54 procent) ligt soms wakker van zijn of haar werk. Bij zeven procent gebeurt dit regelmatig. Het percentage overheidswerknemers dat regelmatig stress ervaart ligt iets hoger dan het Nederlandse gemiddelde. 



Stressbronnen

De meeste ambtenaren (54 procent) ervaren stress vanwege een te hoge werkdruk. Vooral het werken met krappe termijnen en deadlines blijkt een bron van stress te zijn. Eén derde van de ondervraagden (31 procent) ervaart stress, omdat ze te maken hebben met te veel regels, procedures en voorschriften. Ruim één op de vijf (22 procent) ondervraagden krijgt stress omdat zij complexe beslissingen moeten nemen, die van invloed zijn op anderen. Voorts blijkt gebrek aan erkenning een stressbron te zijn.’Ik krijg te weinig waardering voor mijn werk’ is voor 26 procent van de respondenten een stressfactor. 

Gevolgen

De gevolgen, die de respondenten van stress ondervinden, zijn uiteenlopend. De meesten (38 procent) maken langere dagen op het werk. 34 procent zegt dat zijn of haar gezondheid eronder lijdt. Stress heeft ook negatieve gevolgen voor de prestaties op het werk (28 procent) en de thuissituatie (27 procent). Bovendien wil 28 procent van functie veranderen als gevolg van stress. Ziek melden wegens stress doen ambtenaren zelden; slechts vier procent is absent ten gevolge van stress. 

Stressbestendig

Bijna alle ondervraagden (96 procent) vinden dat een beetje stress op het werk niet erg is; het hoort er nu eenmaal bij. Bijna vier op de vijf (79 procent) van de ambtenaren vindt zichzelf stressbestendig. Driekwart (74 procent) zegt zelfs: ‘ik presteer het beste onder druk’. Volgens 79 procent is het onderwerp stress goed bespreekbaar tussen collega’s onderling. Praten over stress met een leidinggevenden vinden de ondervraagden moeilijker; volgens 67 procent is het onderwerp bespreekbaar met de managers. Eén vijfde van de ondervraagde ambtenaren kan niet met de leidinggevende over stress praten. 

Maatregelen

Slechts twintig procent van de ondervraagden vindt dat zijn of haar organisatie voldoende onderneemt om stress op het werk te verminderen. De helft van de ondervraagden (52 procent) vindt juist dat de werkgever te weinig doet om de stressbronnen weg te nemen. De rest weet niet of er iets aan gedaan wordt.

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Zeven manieren om werkstress te verminderen
 Flexibiliteit leidt tot stress
 Crisis veroorzaakt stress bij werknemers
 Recruiter is het gestresst van allemaal
 
 
reacties
 
Anske Plante  |   | 
11-06-2009
 | 
08:41 uur
Het lijkt er tegenwoordig bij te horen: stress. En het lijkt helemaal van deze tijd om te denken dat je beter presteert als je onder druk staat.
Toch leidt stress tot veel gezondheidsklachten.
Cijfers voor Nederland laten zien dat zo’n 10.000 mensen per jaar door stress in de WAO komen.
Je kunt zelf meer aan stress doen dan je denkt.

Vier hoofdregels
1. Zeg nee: Stop met bepaalde activiteiten,
2. Breng overzicht aan: neem beslissingen en maak ruimte (in je hoofd, op je werkplek, in je werk, enz.)
3. Besteed aandacht aan zaken die werkelijk belangrijk zijn
4. Houd vol!

www.anskeplante.nl
(Klik hier)
JMB Zwanenburg  |   | 
11-06-2009
 | 
13:54 uur
Misschien zouden de ambtenaren eens een poosje zelfstandig ondernemer moeten worden....

Waarschijnlijk hebben ze dan na die ervaring geen last meer van stress!!!

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10