5 juni 2009 -
Een hoge werkdruk in combinatie met gebrekkig teamwerk leidt tot een hogere kans op depressie, zo blijkt uit Fins onderzoek. Door de recessie is de werkgerelateerde stress nog meer toegenomen: mensen zijn bang hun baan te verliezen en maken zich zorgen over hun economische toekomst.
Maar ook in goede tijden kan de werkomgeving negatieve psychische gevolgen hebben. "Depressie komt meer voor onder werkenden en leidt tot hoge kosten voor de werkgever in de vorm van verzuim en ziektekosten," zegt Marjo Sinokki van het Finse Institute of Occupational Health. "Het is daarom in alle tijden van belang om aandacht te besteden aan het welzijn op de werkvloer, met name aan het samenwerkingsklimaat."
Vier soorten werkplekken
Voor het onderzoek werden 3.347 Finse werkenden tussen de 30 en 64 jaar onderzocht. Hen werd gevraagd naar hun werkplek, met name over teamspirit, interne communicatie en werkdruk. De deelnemers werd gevraagd in hoeverre hun werkplek overeen kwam met een van de volgende vier beschrijvingen: ‘bemoedigend en nieuwe ideeën worden positief ontvangen’, ‘bevooroordeeld en conservatief’, ‘leuk en ontspannen’ en ‘vol conflicten en onenigheid’. Ook werd hen gevraagd naar hun privéleven en sociale leven.
De gemeenschappelijke factor van de werkplekken die bevooroordeeld of vol conflicten genoemd werden, bleek gebrek aan samenwerking. Van de testpersonen die vonden dat de teamspirit op het werk slecht was, was de kans op depressie 60 procent hoger en de kans op het gebruik van antidepressiva 50 procent hoger.
Waarschuwingssignalen
Hoewel het een Fins onderzoek betreft, menen de onderzoekers dat de bevindingen gelden voor werknemers overal ter wereld. Ze stellen dat er meer aandacht besteed zou moeten worden aan de psychosociale factoren op het werk. "Omdat mensen het grootste deel van hun dag op het werk doorbrengen, heeft de werkomgeving een grote invloed op het psychisch welzijn," stelt Jopsh Klapow, professor gezondheidszorg aan de de University of Alabama. "Mensen die zich zenuwachtig, angstig, verdrietig of prikkelbaar voelen op het werk en merken dat die gevoelens hun prestaties negatief beïnvloeden, moeten deze symptomen serieus nemen. Het zijn vaak waarschuwingssignalen voor een dieperliggende, maar behandelbare, psychische aandoening. Worden ze niet behandeld, dan kunnen ze leiden tot zeer ontwrichtende problemen."