Europese managers minder goed voorbereid op herstel dan Aziatische
5 juni 2009 -
Steeds meer managers zijn ervan overtuigd dat de economie volgend jaar eindelijk weer aantrekt. Goed nieuws, maar slecht management door Europese managers betekent dat ze de kans lopen voorbijgestreefd worden door hun collega’s in Azië. Die lijken namelijk al veel verder in hun post-recessie planning.
Uit onderzoek onder meer dan 852 bedrijfsleiders uit 29 landen door KPMG blijkt dat de helft zijn strategie radicaal wil veranderen naar aanleiding van de recessie. Maar er zijn grote regionale verschillen. Zo werd het overduidelijk dat Aziatische ondernemingen zich veel sneller en flexibeler aan weten te passen dan Europese. Bijna negen van de tien bedrijven in Japan en meer dan acht van de tien in Singapore zijn van plan hun bedrijfsmodel op de schop te gooien de komende tien jaar. In India was die meer dan zeven en in China tweederde.
Nederland is hekkesluiter
In Europa zijn er veel minder ondernemingen die radicale veranderingen overwegen. In Nederland, samen met Tsjechië, is dat percentage het laagst en plant slechts een vijfde grote beleidswijzigingen. In Ierland is de veranderdrift het grootst: tweederde van de ondernemingen verwacht grote verschuivingen.
Kostenbeheersing heeft prioriteit
Voor de helft van de ondernemingen heeft de recessie nu al geleid tot een strategiewijziging, waarbij veranderd koopgedrag door consumenten en liquiditeitsproblemen als belangrijkste redenen worden genoemd. Kostenbeheersing staat bovenaan de agenda wat betreft de korte termijn. Britse bedrijven zijn hier koploper: bijna twee keer zoveel Britse bedrijven als bedrijven elders zijn van plan ontslagen door te voeren. Bijna negen van de tien Britse bedrijfsleiders zijn van plan hun productiekosten te verlagen; wereldwijd is dat twee derde.
Van nood naar deugd
Sue Bonney, hoofd belastingen van KPMG Europa: "De vraag die rijst naar aanleiding van de resultaten is waarom Europese bedrijven minder radicale wijzigingen voorzien dan Aziatische. Zijn Europese ondernemingen volwassenerer? Zitten ze meer vastgeroest? Of vinden ze veranderingen doorvoeren te ingewikkeld? Voor fabrikanten van grote, complexe goederen kan verandering inderdaad zeer problematisch zijn. Maar we denken eerder dat vooral de Aziatische bedrijven van de nood een deugd weten te maken en zich sneller aanpassen om te overleven als de economie straks weer aantrekt. Europese bedrijven hebben dan misschien het nakijken."
Economisch herstel verwacht
De helft van alle ondervraagde bedrijfsleiders verwacht volgend jaar economisch herstel. Acht van de tien zijn er zeker van dat het herstel in 2011 in gang is gezet. Een tiende is zo optimistisch dat ze het herstel dit jaar al in ziet treden en een vijfde verwacht pas in of na 2011 de eerste tekenen van een opleving.