zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Twintig manieren om met afwijzingen om te gaan

3 juni 2009 - Bent u op zoek naar een baan en krijgt u afwijzing naar afwijzing te incasseren? Dan kunt u zich behoorlijk boos, gefrustreerd en wanhopig voelen. Maar u bent niet de enige: miljoenen mensen ter wereld worden net zo hard afgewezen als uit. Wilt u dat die volgende ‘nee’ u dichter bij de eerste ‘ja’ brengt, lees dan deze tips van Business Week.

1. Vraag om feedback


Gaat er weer een baan aan u voorbij, vraag de recruiter dan waar u aan zou kunnen werken. Misschien sprak uw lichaamstaal uw boodschap tegen? Vraag ook uw vrienden om feedback. Laat ze uw sollicitatiebrieven lezen en oefen sollicitatiegesprekken. 

2. Maak een plan

Stel uzelf de vraag: hoe bereik ik mijn doel? Stel vast wat u wilt, welke kennis u nog mist en welke vaardigheden u kunt verbeteren. Vergroot uw kansen door uit te zoeken wat potentiële groeisectoren zijn, denk aan onderwijs, gezondheidszorg en arbeidsbemiddeling. Maak u de vaardigheden eigen die daar vereist zijn. 

3. Vier uw successen
Succes trekt succes aan. Denk terug aan een klein of groot succes in uw leven en roep het bijbehorende gevoel op om sneller over uw teleurstelling heen te komen, en om uw zelfvertrouwen in stand te houden. 

4. Wees eerlijk tegen uzelf

Soms zoeken we iets dat eigenlijk helemaal niet bij ons past. Denk eens terug aan uw laatste afwijzing. Was die baan echt geschikt voor u of was u alleen maar wanhopig op zoek naar werk? Kon u uw passie kwijt in de functie of zou u later alleen maar stiekem verder zoeken naar een andere baan? Uiteindelijk bent u veel beter af als u ergens gaat werken waar u zich echt thuis voelt. 

5. Blijf rustig

Recruiters voelen uw wanhoop zodra u binnenkomt. Bedenk dat werkloosheid op zich geen drama is, wat het zo traumatisch maakt is uw associatie daarbij: uw angsten, uw eerdere teleurstellingen, uw perceptie. Uw oude leven is voorbij en dat maakt u onzeker. Werk geeft immers status, een inkomen, een gevoel van eigenwaarde. Zorg echter dat werkloosheid u niet onzeker maakt. 

6. Blokkeer negatief nieuws

Het is kommer en kwel op het nieuws. Faillissementen en massaontslagen zijn aan de orde van de dag. Dit soort berichten vergroten uw zorgen en angsten alleen maar. Negeer ze. Zet de tv uit en richt u op uzelf. Door u mee te laten sleuren in doemscenario’s vindt u zeker geen nieuwe baan. 

7. Accepteer uw fouten

Al die vrije tijd in combinatie met herhaalde afwijzingen, leidt tot introspectie. U kunt spijt krijgen van eerdere keuzes. Had u nu maar Arabisch of Chinees geleerd! Helaas kunt u de tijd niet terugdraaien, u kunt alleen maar vooruit. Zorg dat u in de toekomst geen spijt gaat krijgen van wat u nu wel of niet doet. 

8. Vat het persoonlijk op

Ja, u moet afwijzingen persoonlijk opvatten. Laat ze uw strijdlust aanwakkeren, neem uzelf voor te laten zien wat u allemaal wel niet kunt en dat er met u niet te sollen valt. Falen is de ultieme wake up call. Zet uw woede en verdriet om in de energie om grootse dingen te bereiken. 

9. Verval niet in luiheid

Slechte gewoontes krijgen eenvoudig de overhand als u werkloos bent. Ga op tijd naar bed en sta vroeg op. Blijf niet voor de tv hangen. Blijf actief. 

10. Leef in het hier en nu

U weet dat het maanden kan duren voor u een nieuwe baan heeft en u kunt niet wachten tot het zover is. Laat die gespannen verwachting echter niet het hier en nu overheersen. Denk aan de goede dingen in uw leven: uw geliefden, uw gezondheid, uw intelligentie, uw creativiteit. Die dingen maken u tot de persoon die u bent, niet uw tijdelijke werkloze status. 

11. Zoek een nieuwe uitdaging

Oké, u heeft geen geluk op uw banenjacht. Richt u daarom op iets waar u wel controle over heeft. Train voor de marathon, schrijf dat toneelstuk. Bewijs dat u het kan. Misschien leidt dit passie zelfs naar een nieuwe baan. 

12. Ga naar buiten
Blijf niet binnen zitten kniezen. Ga vrijwilligerswerk doen. Zoek advies. Ga netwerken. Laat uzelf zien, u weet maar nooit wie er kijkt. 

13. Verman uzelf

Inmiddels bent uw waarschijnlijk behoorlijk murw gebeukt. Misschien ziet u het helemaal niet meer zitten. Kop op: uiteindelijk vindt u echt wel werk. Hoe zwaar het nu ook is, verman uzelf. Stel een plan op, leer uzelf kennen. Uiteindelijk plukt u er de vruchten van. 

14. Zet een masker op

U schaamt zich, voelt zich verraden. U verdient dit niet. Toch zult u het moeten accepteren. Glimlach, lach, zet een vrolijk masker op, ook als de afwijzing en zorgen u van binnen verteren. Zoek ondertussen troost, bij geliefden, in de bijbel, in zelfhulpboeken, maakt niet uit. 

15. Zie het positieve van de situatie

Stel u voor dat u meteen een nieuwe baan had gevonden na uw ontslag. Had u daar iets van geleerd? Dit is uw kans uzelf te ontdoen van frustraties en slechte gewoontes die u altijd al in de weg hebben gestaan. U krijgt financiële en emotionele klappen te verduren, hebt het zwaar. Maar u zult er gegarandeerd sterker van worden. 

16. Zoek steun
Voelt u zich machteloos? Nutteloos? Zoek contact met anderen. Update uw Facebook en LinkedIn account. Spreek af met mensen die u accepteren en mogen om wie u bent. Zoek lotgenoten en steun elkaar. Als u zich terugtrekt wordt alles alleen maar erger. 

17. Pas uw verwachtingen aan

Iedereen moet wel eens een compromis sluiten. Misschien moet u eens kijken naar banen ‘onder uw niveau’, met een lager salaris, in een andere branche of stad. Als u eenmaal binnen bent, kunt u tenminste laten zien wat u kunt en wie weet waar dat toe leidt. 

18. Zet de situatie in perspectief
Ontslag is een traumatische ervaring. Afwijzingen maken het er niet beter op. Denk echter eens terug aan eerdere problemen in uw leven. Die heeft u ook overwonnen. Dat zal nu ook gebeuren. 

19. Ontwikkel uw persoonlijke vaardigheden

Uw zelfvertrouwen loopt met elke afwijzing een nieuwe deuk op. Werk geeft ons vaak houvast. Maar bedenk goed dat u inhoud geeft aan het werk, niet andersom. Uw kwalificaties en diploma’s zorgen dat u op gesprek mag komen, maar uw houding, sociale vaardigheden, leidinggevende capaciteiten en zelfvertrouwen zorgen er uiteindelijk voor dat u de baan krijgt. Werk aan die kwaliteiten. 

20. Bedenk dat het misschien niet aan u ligt

Ze hebben iemand anders gekozen. Dat hoeft niet te zijn omdat die persoon beter was, misschien had hij of zij simpelweg connecties binnen het bedrijf. Niet elke sollicitatieprocedure verloopt eerlijk. Een afwijzing heeft dus echt niet altijd met u of uw kunnen te maken. Zie het als hun verlies, niet het uwe.

 
 Doorsturen   4 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Zes tips om afgewezen sollicitanten voor u te laten werken
 Nieuwe baan: aannemen of weigeren?
 In zeven stappen naar een effectief sollicitatiegesprek
 Open sollicitatie werkt, mits CV klopt
 
 
reacties
 
Matthijs Goedegebuure  |   | 
5-06-2009
 | 
10:23 uur
Wel erg veel tips om uit je hoofd te leren; de hoeveelheid kan je al de moed in de schoenen doen zinken. Inhoudelijk echter zeker waardevol. Ik merk dat mensen die zich bewust zijn van wat ze vertegenwoordigen (een aantal kernwaarden, een overtuiging, een levensmotto) aantrekkelijker zijn in sollicitaties. Ze vertegenwoordigen iets dat groter is dan henzelf. Potentiele werkgevers of recruiters pikken dit (vaak onbewust) op en komen eerder bij je terug. Tip voor sollicitanten: stel je in je verbeeldingskracht voor wat je vertegenwoordigt in het leven en koppel je zelfbeeld hieraan (bijv.: ''ik ben Arie Verduijn van de Eerlijke en Mens-gerichte managers''). Zie je zelf als een vertegenwoordiger van die grote en respectabele groep, niet als een zielige eenling. Succes!
Rudy Gelderen  |   | 
8-06-2009
 | 
14:56 uur
Hmmm,

Tip 8. Vat het persoonlijk op

Tip 20. Bedenk dat het misschien niet aan u ligt

Nogal tegenstrijdig lijkt mij. Hier kan ik niets mee.
Henry Badeloe  |   | 
15-07-2009
 | 
09:07 uur
Ik heb laatst gesolliciteerd bij een deurwaarder. Ze zochten nieuwe kandidaten die verder opgeleid zou worden voor invordering.
Ik werk bij De Gemeentelijke Belastingdienst en heb ervaring met invordering. maar bij de deurwaarder afgewezen. Ik krijg een standaard afwijzingsbrief. ik vind niet erg dat ik ben afgewezen, maar ik heb netjes per e-mail gevraagd wat de exacte reden is dat ik ben afgewezen, en ik hoor niets. Wat kan ik doen. ik laat het niet hierbij zitten. Ik heb het volste recht op antwoord van afwijzing.

Wie kent dit probleem en wie kan mij adviseren?
Mijn collega van de Belastingdienst zegt dat het misschien te maken heeft met leeftijdsdiscriminatie. Dit kan ik niet controleren.

Vriendelijke groet,

Henry Badeloe
e-mail: info@vhbfoto.nl
Ton  |   | 
15-07-2009
 | 
15:56 uur
Ik ben ervaringsdeskundige, lol, erg ervaren inmiddels. Ik weet wat ik ken, wil en zoek en heb ook geen moeite om een streep te zetten onder een samenwerking die geen samenwerking meer is. Ik heb geleerd keuzes te maken en beslissingen te nemen. Niet altijd even makkelijk omdat ook je financiele situatie daarvan de effecten merkt.

Toch is het zo dat als je een verandering wilt je deze zelf kunt forceren door het nemen van weloverwogen beslissingen.

De tips zijn echt zinvol al zit er een tegenstrijdigheid in 8 en 20.

Weet wat je wil en kan en ook waar behoefte aan is en dus waar de kansen liggen. Je wordt veel meer afgewezen dan aangenomen over het algemeen. Ben je het dekseltje bij het potje dan lukt het makkelijk. Lukt het makkelijk dan ben je ofwel er gevraagd in de arbeidsmarkt wat normaliter, in deze arbeidsmarkt onwaarschijnlijk is of je hebt ergens aangeklopt waar haken en ogen aan zitten.

Besef dat heel veel vacatures niet eens echt bestaan en om diverse redenen geplaatst worden of niet worden verwijderd. Op internet en bij uitzenders vind je bergen van dergelijke vacatures, kost niks! Dus je krijgt veel afwijzingen, geen reactie terug, bij navraag weet men niet echt waarom het draait, wie je bent enz. Ook krijg je zo veel uitnodigingen tot kennismaking of gesprekken die je op kosten jagen (reizen) en waarmee je je tijd zit te verdoen. Je kunt daarmee wel je gespreksvaardigheid trainen!!

Hoewel gretigheid en enthousiasme op zich erg goed is kan het ook tegen je werken, raar maar waar. Blijf rustig en to the point praten en verdwaal niet tijdens je verhaal.
Mijn fout was dat ik dacht in het kleine uurtje dat ik kreeg een reclamecmmercial van me zelf over de gesprekspartner te spuien in de hoop dat deze alle aanknopingpunten en prestaties er uit kon filteren, dat werkt dus blijkbaar zelden, zeker niet als je gesprekspartner enkel STAR techniek kan toepassen op elke sollicitant. Afwijzing volgen.

Probeer in het nu te communiceren, zo moet ook je mindset zijn. Helaas is het erg moeilijk omdat je gesprekspartner vaak vooral op je verleden in wil gaan. Voor dat je het weet heb je het alleen over je verleden en is het nu en de toekomst niet aan bod gekomen. Ik dacht ook dat mijn interessant verleden mijn kracht was, helaas kan een gesprekspartner zich soms niet inleven en geen voorstelling maken van je werk en prestaties.

Het werkbedrijf kan je helpen maar ook flink frustreren. Ik zie hun vaak als grootste bron van frustratie. Ze doen weinig voor leidinggevenden en hoger opgeleiden. Sinds kort zijn enkele bedrijven met een pilot gestart omdat het Werkbedrijf dat inmiddels ook door heeft. Werkcoaches kunnen zich vaak totaal niet inleven en hebben een target, soms een tijdelijk contract en moeten presteren. Ben jij aan het werk dan hebben ze gepresteerd. Solliciteer maar op lagere functies en je functie wordt ook al lagere ingeschreven. Bedrijfsleider is toch echt wat anders dan meewerkend voorman!

Solliciteren in een andere branche is vaak kansloos, geen ervaring is het grootste probleem. Kandidaten zat met ruime ervaring.
De meeste kans maak je in je vak en in een soortgelijke functie.

Ik gaf bij het Werkbedrijf aan beschikbaar te zijn voor de tienduizenden banen die nog volens de politiek open staan.De werkcoach keek me met een domme lach, spottend aan en zei dat is niet passend. Ik ga u daar ook niet aanprijzen. Leidingevenden uit de industrie komen zo dus nooit terrecht bij de overheid of zorg. Eventuele omscholing was onbespreekbaar. Wel kon ik op de vrachtauto gaan rijden. Ik had al C en kon CE halen op kosten van de staat om een soort stage te gaan lopen bij de vuilnisophaaldienst. Toen ik dat niet passend vond werd gedreigd met strafkorting. Ik ben overigens helemaal niet te beroerd om vuil en vies werk te doen.

Het is voor veel bedrijven een ondoenlijke zaak om de tientallen reflectanten te beantwoorden. Dus helaas, je zult het nooit weten, zelfs niet als je nabelt. Zelf vind ik dat je serieuze kandidaten altijd anders zou moeten behandelen als bedrijf dan diegenen die puur en alleen solliciteren om aan de sollicitatieverplichting te voldoen. Heb je serieus gereageerd op een vacature en krijg je geen antwoord dan zegt dat heel veel over het bedrijf. Misschien moet je wel blij zijn dat ze je afgewezen hebben als je er was gaan werken hadden ze je misschien ook zo respectloos behandeld.

Kom je niet snel aan het werk dan werk vooral aan jezelf, denk na over je zelf, kijk naar binnen, en werk aan je competenties. Laat je bijstaan door een personal coach en informeer je gelijk over een IRO bij de Onafhankelijk arbeidsadviseur. Laat je goed informeren over de mogelijkheden, zelden wordt iets van zelf aangeboden door het Werkbedrijf. Biedt men iets aan dan is het waarschijnlijk iets waar je echt niet op zit te wachten.

Denk ook na over je financiele situatie en je strategie, mogelijkheiden en onmogelijkheden. De kans is groot dat als je snel een job accepteert met een laag salaris dat je na een jaar met 70% van dat laag salaris in de ww zit als die werkgever je weer de zak geeft. Dat is een groot risico! Misschien je financieel over and out. Het Werkbedrijf interesseert dat volgens mij niet. Je nieuwe werkgever wil vervolgens weten waarom je altijd van die kortstondige baantjes heb gehad met een laag inkomen. Wat mankeert aan jou is dan zijn vraag. Leg je het uit gelooft men je niet, dat is mijn ervaring tenminste. Je hebt jezelf als probleemgeval neergezet door te gaan werken. Raar maar waar!

Meestal krijg je de reden van afwijzing nauwelijks te horen. Je was te oud, te dik, te dun, je had voor een een raar gezicht, ze haden liever een vrouw of een man, je had scheve tanden, je had de verkeerde huidskleur, je stonk. Dit gaat men je niet vertellen over het algemeen. Soms vang je wel eens wat op, een vraag een subtiele opmerking. Misschien kun je er wat mee misschien niet. De sollicitatiecode verbiedt zulke discriminatie. Echter de sollicitatie is alleen maar discriminatie..onderscheid maken en de meest passende kandidaat selecteren. Dat kun je heel breed zien, je hebt met mensen te maken, mensen hebben vooroordelen. Dat is nu eenmaal zo. Wie er geen heeft liegt, leerden ze me op de basisschool en dat klopt als een bus.

Als je blijft aandringen dan hoor je meestal. De andere kandidaat had betere ervaring, een betere vooropleiding, paste beter in het tem of bij het bedrijf bladibla. Zit je daarop te wachten? Misschien is het beter om zo snel mogelijk verder te kijken.

Wat ook nog speelt is dat Mobiliteitscentra en Jobhunters de betere baantjes wegpikken en hun kandidaten via hun netwerk ertussen duwen. Wie voor de oprichting van die Mobiliteitscentra werkloos is geworden valt een beetje tussen wal en schip. Is niet anders. Wees creatief en blijf proberen. Maar waar geen werk is, is geen werk, daar doe je niks aan. Weet wie je bent, wat je kan en wat je wilt en zorg dat je er verzorgd uitziet op tijd bent en je verdiept hebt in het bedrijf en de functie en doe je verhaal zo goed mogelijk op de rest heb je weinig invloed. Leer dat te accepteren. Blijf genieten van het leven, een dagje met de laptop in de tuin solliciteren is ook niet zo ellendig met dit mooie weer. Als dat situatie uiteindelijk tot resultaat heeft dat je in de schulden komt en ''alles'' verliest heb je die mooie dagen nog gehad. Het leven stopt niet maar gaat altijd door op de e.o.a. manier, behoudens uitzonderingen. Het kan wel drastisch veranderen, nou en! Wat je niet doodt maakt je inderdaad sterker. Het is moeilijk dat weet ik maar dat is wel de beste mindset. En heb je dadelijk dat werk dan sla je jezelf voor de kop omdat je de kleine voordelen van je werkloosheid bent vergeten. Misschien heb je je hart al beschadigd of ben je verbittert. Voor je het weet knap je af en heb je gezondheidsproblemen daar zit je toch al helemaal niet op te wachten, toch?

Succes lotgenoten, succes werkgevers!

Ton

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10