29 mei 2009 -
Werknemers die met hun werkgever een ontslagovereenkomst sluiten, komen na de ontslagdatum steeds vaker in financiële problemen, omdat zij niet tijdig hun WW-uitkering ontvangen. Dit is het gevolg van een verlate aanvraag voor een WW-uitkering én de beoordelingstermijn die het UWV WERKbedrijf hanteert.
Dit blijkt uit onderzoek van De Arbeid & Ontslag Specialist naar aanleiding van de vele vragen die binnenkomen via de telefoon of de site www.belontslaglijn.nl. Volgens Jurist Ganeshie wordt dit veroorzaakt doordat werkgevers en werknemers reeds overeenstemming hebben bereikt over een ontslagdatum voordat überhaupt is onderhandeld over andere ontslagvoorwaarden zoals bijvoorbeeld de hoogte van de ontslagvergoeding. De afrondende onderhandelingen vinden nog plaats terwijl de opzegtermijn al is ingetreden.
Overeenstemming
Ganeshie: "Stel bijvoorbeeld dat de voorgenomen ontslagdatum 1 juli 2009 is en een opzegtermijn van een maand geldt. De opzegtermijn gaat dan per 1 juni in zodat de arbeidsovereenkomst per 1 juli eindigt. In dat geval dienen de partijen uiterlijk op 31 mei de vaststellingsovereenkomst te hebben ondertekend. In de praktijk blijkt echter dat partijen vaak pas tot overeenstemming komen tijdens de opzegtermijn terwijl werknemers een WW-uitkering kunnen aanvragen nadat de vaststellingsovereenkomst is ondertekend."
Deskundig advies
De Arbeid & Ontslag Specialist is dan ook van mening dat zowel de werkgever als de werknemer vaak onvoldoende rekening houden met de geldende opzegtermijn én de verwerkingstermijn van het UWV WERKbedrijf. Dit soort problemen kunnen worden voorkomen door het tijdig inwinnen van deskundig juridisch advies.