zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlandse manager slaapt lekker door crisis heen

19 mei 2009 - Maar liefst 72 procent van de managers kampt met een slaaptekort. Een gemiddelde manager slaapt met zes en een kwart uur ongeveer twintig procent minder dan het aanbevolen gemiddelde van acht uur per nacht. 83 procent gaf aan dat hun werk negatief wordt beïnvloed door het weinig slapen.

Dat blijkt uit een enquête van Koninklijke Philips Electronics in Nederland en vier andere landen. Tevens blijkt dat 40 procent van de ondervraagden de huidige crisis in de wereldeconomie als belangrijkste oorzaak van het slaaptekort aanwijst. Opmerkelijk is dat de Nederlandse manager beter slaapt en minder stress ervaart dan buitenlandse collega's. 



Negatieve invloed

Het overgrote deel van de deelnemers aan de enquête (61 procent) beweert dat hun werkprestaties te lijden hebben van het slaaptekort. Ze schatten dat het slaaptekort gemiddeld 6,2 werkdagen per jaar negatief beïnvloedt, een onkostenpost van miljarden voor bedrijven overal ter wereld. In Nederland worden gemiddeld 6,1 werkdagen per jaar negatief beïnvloed door slaapgebrek, wat neerkomt op een jaarlijks productiviteitsverlies per manager van circa 1.300 euro per jaar. Aangezien Nederland 375.500 managers telt , zou dit een economische schadepost van ongeveer 500 miljoen euro per jaar betekenen. Een zelfde berekening voor het Verenigd Koninkrijk met 4,3 miljoen managers komt uit op een verliespost van vier miljard euro per jaar. 

Nederlander meest relaxed

Het onderzoek toont ook opmerkelijke verschillen aan tussen de verschillende landen. Het onderzoek bevestigt het beeld van de nuchtere Nederlander. Nederlanders slapen gemiddeld het langst en hebben aanzienlijk minder tijd nodig om in slaap te vallen. Nederlandse managers blijken minder bezorgd te zijn door de economische situatie en de effecten die dit met zich meebrengt. Vijftien procent van de Nederlandse managers gaf aan dat de economische crisis de oorzaak van een slechte nachtrust is, terwijl het gemiddelde op 39 procent ligt. Het onderzoek toonde ook aan dat Nederlandse managers minder stress ervaren dan hun buitenlandse collega's en dat zij minder bezorgd zijn over de eigen persoonlijk financiële situatie. 

Andere nationaliteiten

Amerikanen hebben meer dan andere nationaliteiten te lijden van een slechte nachtrust door stress op het werk; volgens 30 procent van de Amerikanen is dat de oorzaak dat ze 's nachts wakker worden. Ook hebben zij de meeste tijd nodig voordat zij in slaap vallen. 36 Procent van alle Duitsers slaapt korter dan een jaar geleden; dat is meer dan in alle andere onderzochte landen. Het effect van slaaptekort op de productiviteit blijkt in het Verenigd Koninkrijk het meest nadelig uit te pakken. Bij 35 procent van alle werknemers in het Verenigd Koninkrijk werden meer dan tien dagen per jaar nadelig beïnvloed door een slechte nachtrust. 

Roofbouw

"Door de onzekerheid die de huidige financieel economische situatie met zich meebrengt, kan het wat langer duren voordat men in slaap valt. Daarnaast worden er overuren gedraaid om toch het beste te laten zien op de werkvloer, dit ten koste van de zo belangrijke uurtjes slaap," aldus drs. Roy Raymann, slaapexpert bij Philips en tevens verbonden aan de onafhankelijke Nederlandse Vereniging voor Slaap-Waak Onderzoek. "Men zou de nachtrust gewoon veel serieuzer moeten nemen. Chronisch slaaptekort pleegt roofbouw op je lichaam en je geest." 

Gevolgen van slaaptekort

"Slaap is niet iets waar je wel of niet voor kunt kiezen; het is gewoon van essentieel belang voor de gezondheid," vertelt Raymann. "De gevolgen van een slaaptekort zijn voldoende bekend. Bij mensen die te weinig slapen kan sprake zijn van gewichtstoename, geheugenproblemen, verminderde weerstand, een verhoogde aanleg voor diabetes en hoge bloeddruk, en er kunnen zelfs hartinfarcten optreden. Als we de nachtrust niet serieuzer nemen, kan dit tot een ernstig gezondheidsprobleem uitgroeien. Tot op zekere hoogte kan het lichaam een tijdelijk tekort aan slaap opvangen, maar het lichaam is geen onuitputtelijke bron." 

Praten

Naast de bevindingen met betrekking tot slaaptekort toonde de enquête ook aan dat 96 procent van alle managers weliswaar inziet dat een slaaptekort ernstige gevolgen kan hebben voor de gezondheid, maar dat slechts 29 procent deze problemen daadwerkelijk bespreekt. Van deze groep schakelt slechts 27 procent een arts in. De meerderheid bespreekt de problemen uitsluitend met familie en vrienden.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Zes tips voor een goede nachtrust
 Slapeloze zondagnacht breekt hele week
 Stress op de werkvloer houdt werkgever uit zijn slaap
 Manager lijdt aan slaaptekort
 
 
reacties
 
suzan  |   | 
15-06-2009
 | 
10:51 uur
Mooi helder artikel, maar om niet te vergeten:

De idiote rijstijl van sommige managers of directeuren op de weg. En niet alleen managers, maar in alle sectoren. Let er eens op. Op tijd vertrekken is een schone zaak. 8 uur slapen is ook nodig voor het lichaam en de geest. Als je op tijd vertrekt naar je afspraak, rij je wel zoals de regels, dus de afgesproken kilometersnelheid. Dan hoef je geen rare fratsen uit te halen, zoals rechts inhalen omdat er op de linkerbaan er wel iemand rijdt zoals het hoort, dus netjes 120 km.

Hopelijk geeft deze reactie ook stof tot nadenken.

mvg,
suzan

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10