18 mei 2009 -
Hoewel de economie tekenen van herstel vertoont, is de recessie nog lang niet ten einde en worden er nog steeds meer mensen ontslagen dan aangenomen. Ook u vraagt zich wellicht af hoe zeker u van uw baan kunt zijn. Zes tips om onmisbaar en onvervangbaar te worden.
1. Richt u op de core business van uw werkgever
Elke onderneming heeft een centraal vakgebied dat de sleutel van haar succes is. Zodra de onderneming uitbreidt, andere rollen aanneemt, nieuwe markten betreedt, vindt u het wellicht interessant u in een van die nieuwe gebieden te storten. Pas er echter voor op niet te ver af te dwalen. In moeilijke tijden ontdoet een bedrijf zich als eerste van de mensen en afdelingen die niets te maken hebben met de core business.
2. Houd uw kennis en vaardigheden up to date
Het is uw eigen verantwoordelijkheid, niet die van uw werkgever, om te bepalen welke vaardigheden u nodig hebt en de noodzakelijke trainingen te volgen. Sluit u aan bij een beroepsvereniging en woon bijeenkomsten en workshops bij. Ook blogs en vakbladen kunnen u inzicht geven over de (nieuwe) vaardigheden die de moeite waard zijn in uw vakgebied.
3. Wees zeer productief
Met uw verbeterde vaardigheden is het een fluitje van een cent om beter en meer werk af te leveren. Overweeg het werk te doen dat anderen vermijden. Bedenk echter wel dat overwerk weinig zinvol is als de resultaten van uw harde werk niet zichtbaar zijn.
4. Wees zichtbaar
Het is u misschien al opgevallen dat degene die de hoogste salarisverhoging krijgt, degene is die het dichts bij de baas staat. Laat uw werkgever weten wie u bent en wat een geweldig werk u verricht. Begin een nieuwsbrief of blog of Twitter erop los over uw projecten. Nodig lezers uit te reageren zodat uw uitingen niet alleen reclame voor uzelf lijken. Bloggen en Twitteren levert u ook zichtbaarheid in uw sector op en dat is handig als u een nieuwe uitdaging zoekt. Heeft u niet genoeg te melden voor een eigen blog, reageer dan veelvuldig op een bestaande. Ook kunt u zich aanmelden als vrijwilliger voor een beroepsvereniging.
5. Zoek een mentor
Vind iemand die veel weet wat uw sector. Help deze person en stel veel vragen, vooral over hoe u uw werk kunt verbeteren. Bedank de mentor openlijk voor de adviezen die u krijgt.
6. Wees aardig
Met een grote mond valt u op, maar niet altijd op een positieve manier. Ook iemand anders een mes in de rug steken kan uiteindelijk averechts werken. Wat mensen over u zeggen, heeft nog steeds een enorme invloed op de mening van uw werkgever over u.