15 mei 2009 -
Werknemers in overheidsdienst vinden het geen probleem om over te werken. Maar liefst 85 procent van de ambtenaren blijft af en toe langer op kantoor om werk af te maken. Ruim de helft werkt minimaal eens per week over en dertien procent zelfs dagelijks. Dit blijkt uit onderzoek van InOverheid.nl.
Een bekend vooroordeel over ambtenaren is dat ze een 9-tot-5-mentaliteit hebben. Overwerken gebeurt alleen in het bedrijfsleven, zo is het heersende beeld. Op het gemeentehuis of het departement gaat de computer om klokslag vijf uur uit. Uit een enquête van InOverheid.nl blijkt echter dat dit beeld niet klopt. Tijdsduur
60 procent van de overwerkers blijft per keer maximaal een uur langer zitten. 27 procent werkt per keer één tot twee uur over en dertien procent spendeert per keer meer dan twee uur aan overwerk. Mannen werken per keer langer over (gemiddeld 97 minuten) dan vrouwen (gemiddeld 82 minuten).
Noodzakelijk
Hoe denken ambtenaren over overwerk? Driekwart van de ondervraagden vindt dat overwerk ‘soms noodzakelijk is om het werk af te maken’. Een deel vindt daarentegen dat overwerk eigenlijk niet nodig zou moeten zijn. ‘Je moet je werk binnen de normale werktijd af kunnen hebben’, zegt zestien procent van de ondervraagden. Drie procent weigert pertinent om extra uren te maken: ‘ik werk mijn uren, meer vind ik niet nodig’.
Werk mee naar huis
Ambtenaren blijven niet alleen op kantoor om werk af te maken, ook nemen ze werk mee naar huis. 52 procent van de ondervraagden neemt ‘soms’ werk mee om het thuis af te maken. Negentien procent doet dit ‘regelmatig’ en vier procent ‘altijd’.
Carrière maken
Bijna de helft van de ambtenaren denkt dat overwerken een positief effect heeft op het verloop van de carrière; 43 procent is het eens met de stelling: ‘mensen met een 9-tot-5 mentaliteit hebben minder kans om hogerop te komen bij de overheid’. Deze gedachte leeft het sterkst onder jongeren tot en met 34 jaar (49 procent) en leidinggevenden (50 procent).
Een beetje meer efficient en klantgericht werken en zie, we besparen weer miljoenen belastinggeld uit.
Een kijkje bij een willekeurige gemeente of een contact met een ministerie, bewijst iedere keer maar weer dat de helft van de tijd besteedt wordt aan nutteloze of niet productieve zaken.
Onderzoek de tevredenheid van ambtenaren eens op de tevredenheid over de bureaucratie zou ik zeggen.
Anne-jan
|
|
15
-
05
-
2009
|
09
:
01
uur
Moeten ze minder vakantie nemen en harder door werken. Ik heb familie bij overheid- en semioverheid instellingen werken. Mijn broek zakt af van de verhalen die ik daar allemaal over hoor. Bij de overheid en semi-overheid gaat het er duidelijk anders aan toe dan in het bedrijfsleven. De overheid zou zich meer als ondernemer moeten gaan gedragen en meer naar de kosten en baten moeten kijken.
Remco
|
|
2
-
09
-
2009
|
08
:
21
uur
Jaja, dat zal zeker wel.
De volgende anekdote hoorde ik laatst en is op waarheid berust.
Mijn vader krijgt een brief van zijn vriend die ambtenaar is. De vriend schrijft:
Ik zit op kantoor over te werken en dacht ik schrijf een brief aan Bart............
Mijn dochter, pas afgestudeerd als dierenarts, moet zich bij de Voedsel en Warenautoriteit registreren. De handtekening moet daar bekend zijn in verband met de validatie van entingen als dieren door Europa worden vervoerd.
De dag na haar afstuderen heeft ze contact opgenomen met de VWA. Na 4 keer bellen en 10 emails wist men eindelijk de formulieren te sturen (7 weken kostte het om 2 formulieren in een enveloppe te stoppen, die te adresseren, te frankeren en in de bus te stoppen).
Terug gestuurd, 4 weken later een brief dat ze die dingen persoonlijk moest brengen, de formulieren opnieuw, leeg dus, erbij.
Ingevuld en voor de zekerheid gebeld om te vragen of er aan afspraak nodig is. Jazeker, maar de ambtenaar die de handtekeningen nakijkt is ziek en daarom kan het voorlopig niet.
Kijk, zo verhinder je iemand akl 3 maanden een beroep uit te oefenen. Zo verspil je belastinggeld, alsof er maar één ambtenaar is die een handtekening kan nakijken?
Icnivad
|
|
2
-
09
-
2009
|
10
:
34
uur
De overheid betaalt overwerk ook prima!!
Dus waarom voorzien in banen voor een ander als je door een beetje overwerk (je was toch al niet moe) extra poen in je zak kunt steken.