13 mei 2009 -
Supply chain planning, oftewel het plannen van de productieketen, wordt door een overgrote meerderheid van de bedrijven niet als strategisch of bedrijfskritisch beschouwd, maar eerder als een ondersteunende functie. Maar heel weinig organisaties zien zichzelf als innovatief of als uitblinker op het gebied van planning.
Mede hierdoor laten bedrijven kansen liggen om succesvoller door de crisis te navigeren dan nu het geval is, en om straks sneller te reageren als de crisis voorbij is. Dit blijkt uit de onlangs verschenen Global Supply Chain Planning Study 2009 van Capgemini Consulting. Het onderzoek is gebaseerd op gesprekken met ruim 120 supply chain managers wereldwijd.
Duurzaamheid
Andere belangrijke conclusies uit het rapport zijn dat de meeste bedrijven in hun planning weinig rekening houden met het toenemende belang van duurzaamheid en met de risico’s van de zwaardere economische omstandigheden. Ook heeft veruit het merendeel van de bedrijven nog geen gestructureerde samenwerking gerealiseerd met klanten en toeleveranciers, ondanks dat ze het grote belang hiervan wel zeggen in te zien. Zelfs de interne samenwerking in processen als demand planning en sales & operations planning laat vaak nog te wensen over.
Complexe uitdaging
Volgens Peter Tielemans, supply chain management specialist bij Capgemini Consulting kunnen verbeteringen in supply chain planning bij heel veel bedrijven een cruciale rol spelen bij het nu overleven en het straks waarmaken van de ambities: "De traditionele supply chain-uitdagingen hebben op dit moment meer dan ooit de aandacht. Operationele kosten en werkkapitaal moeten laag worden gehouden. Tegelijk moet worden voldaan aan de eisen van klanten op het gebied van service, productinnovatie en flexibiliteit, om zo de marktpositie te handhaven of te versterken. Door de crisis is de onzekerheid over de toekomst nog een stuk hoger dan normaal. Om deze complexe uitdaging aan te kunnen gaan is het essentieel dat de hele supply chain op een heldere, eenduidige en integrale manier wordt aangestuurd en bijgestuurd. Dat klinkt eenvoudig, maar is het niet, en bij de meeste bedrijven is er nog heel veel ruimte voor verbetering van supply Chain Planning."
Veel bedrijven weten niet waar ze moeten beginnen, zowel bij het creeren van een 'groene' als een kostenbesparende supply chain. Groen en kostenbeparend sluiten elkaar overigens helemaal niet uit, integendeel. Toch blijkt uit onderzoek van DPA dat grote bedrijven wel veel aan mvo doen, maar niet uit kostenoverwegingen. Zij zijn vooral bezig met communiceren hoe 'groen' ze wel niet zijn... zie o.a. (Klik hier)
Wil Jansen
|
|
14
-
05
-
2009
|
11
:
58
uur
Helemaal eens met dit standpunt. De ''kredietcrisis'' waarmee veel bedrijven te maken hebben, wordt voor een belangrijk gedeelte veroorzaakt door het feit dat veel geld ''vast zit'' in de supply chain. Voorraden in allerlei vormen (grondstoffen, halffabrikaten, WIP en gereedproduct) vreten kapitaal, geld dat ook nodig kan zijn voor andere zaken zoals salarissen, investeringen etc. Vandaar dat er eindelijk meer aandacht komt voor LEAN concepten, die alles te maken hebben met het creeren van flow in je bedrijf, zowel voor het materiaal als voor orders en administratieve processen.
Met vriendelijke groet,
Wil Jansen
ps. zoals een van mijn klanten zei: 'n lean believer!