zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Frustratie ligt op de loer bij voorheen gemotiveerde overblijvers

13 mei 2009 - Om de concurrentiestrijd te winnen gaat het er meer en meer om dat u kennis, creativiteit en innovatie binnen uw organisatie behoudt. Pas dus op dat die niet verloren gaan door overijverige ontslagrondes! Dat stelt The Conference Board na onderzoek.

De moeilijkheid voor managers daarbij is natuurlijk dat ze de komende acht tot twaalf maanden nog steeds kosten moeten besparen. Zonder dat dat ten koste mag gaan van hun toptalent. "Om vooruit te komen, is een economie afhankelijk van superieur talent en kennis, plus moet er een omgeving zijn waarin nieuwe ideeën, producten en vooruitgang beloond worden," zegt Bart van Ark, hoofdeconoom van The Conference Board. 



Duidelijke richtlijnen
Nog een probleem voor managers is dat juist de goed opgeleide, gemotiveerde en creatieve mensen de neiging hebben op te stappen, zelfs in een recessie, als ze zich niet gelukkig en uitgedaagd voelen in hun functie. Volgens Thomas Britt, organisatiepsycholoog aan de Clemson University, zijn vooral betrokken medewerkers gevoelig voor hun omgeving. Als zij niet de middelen aangereikt krijgen om optimaal te presteren, daalt hun betrokkenheid meteen en is de kans groot dat ze vertrekken. Een tekort aan geld en materiaal, geen toegang tot belangrijke informatie, werkdruk, onduidelijke doelstellingen en taken die niet bij hun opleiding aansluiten, zijn de grootste boosdoeners. "Werknemers zijn het meest betrokken als hun leidinggevenden hen duidelijke richtlijnen geven en taken toedelen die bij hun kennis en ervaring passen. Op die manier hebben mensen een gevoel van helderheid en controle over hun werkzaamheden," verklaart Britt. 

Frustratie
Managers moeten daarom een evenwicht vinden tussen de noodzaak om meer met minder te doen én hun mensen motiveren en betrokken houden. Dit wordt nog belangrijker als het personeelsbestand al ingekrompen is en de overblijvers extra werk moeten verrichten, vooral als die extra werkzaamheden buiten hun takenpakket en vaardigheden vallen. Voorheen gemotiveerde werknemers kunnen daardoor makkelijk gefrustreerd en ontevreden worden en hun managers er de schuld van geven dat ze hun werk niet goed kunnen doen. "Op die manier blijft u zitten met overblijvers die het allemaal niet meer kan schelen," waarschuwt Britt. Hoewel het nu niet gemakkelijk is een andere baan te vinden voor die onbetrokken medewerkers, kunt u er op rekenen dat ze weg zijn zodra dat wel lukt. 

Werkdruk
Ook de verleidelijke aanpak om juist de beste en gemotiveerde medewerkers op te zadelen met meer werk, kan uiteindelijk tegen u werken, waarschuwt Britt. Juist zij zijn degenen die graag een extra tandje bijzetten, maar als de werkdruk te groot wordt en blijft, gaat het gevoel dat ze niet optimaal (kunnen) presteren en niet aan hun eigen hoge verwachtingen kunnen voldoen hen opbreken. Dat kan leiden tot frustratie en ontevredenheid, en uiteindelijk ontslag. 


Niet alleen de recessie brengt talentmanagement in gevaar, ook de vergrijzing, immigratie, outsourcing, offshoring en de voortschrijdende technologie. Ondernemingen en overheden moeten het belang van innovatie voor hun land en bedrijf niet onderschatten en er alles aan doen dit te behouden, stelt The Conference Board. Het goede nieuws is dat dit, volgens onderzoek van Deloitte, al doorgedrongen is in een deel van de ondernemingen. Vier van de toen CEO’s zeiden er nog steeds alles aan te doen om toptalenten te vinden en meer dan een kwart dat ze juist meer ervaren mensen zoeken. Volgens het Britse National Endowment for Science, Technology and the Arts kunnen bedrijven bovendien nog veel meer doen om de kennis en innovatie afkomstig van de universiteiten in hun land aan te boren en te koesteren.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vier tips tegen schuldgevoel over baanbehoud
 Vijf tips om de overlevenden van een ontslagronde te motiveren
 Motiverende manager cruciaal na ontslagronde
 Vijftien fouten die u niet moet maken in crisistijd
 
 
reacties
 
Matthijs Goedegebuure  |   | 
13-05-2009
 | 
14:30 uur
Goed artikel, ben ik het helemaal mee eens. Wel zou ik graag nog willen benadrukken dat niet alleen de toptalenten op management- of directieniveau van belang zijn voor de overlevingskansen van een onderneming, maar evenzeer de talenten onder de produktiemedewerkers, administratie, etc. Veel van wat geschreven wordt over talent en toptalent betreft leidinggevenden. Het definieren en stimuleren van talent onder de andere medewerkers is evenzeer van cruciaal belang. Managers moeten nu als nooit te voren oog hebben voor de minder opvallende talenten onder het personeel.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10