Problemen op de arbeidsmarkt zullen nog wel even duren
11 mei 2009 -
Eerst het goede nieuws: de meeste Amerikaanse banken zijn geslaagd voor de ‘stresstest’ en zowel de Europese Centrale Bank als de Bank of England heben toegezegd meer geld in hun noodlijdende economieën te pompen. Het slechte nieuws is dat dit waarschijnlijk niet snel zal leiden tot een verbetering van de arbeidsmarkt.
Volgens internationaal onderzoek van PricewaterhouseCoopers verwacht meer dan een kwart van de Europese ondernemingen dit jaar nog te snijden in het personeelsbestand. In de VS ziet het er nog minder rooskleurig uit. Daar verwachten vier van de tien ondernemingen gedwongen ontslagen, maken vier van de tien ondernemingen minder budget vrij voor opleidingen en is bijna de helft voornemens te bezuinigen op hun HR-budget.
Europese verschillen
Uit onderzoek van Croner Reward kwam naar voren dat bijna tweederde van de Britse ondernemingen afgelopen jaar ontslagen heeft doorgevoerd en dat 70 procent dat ook dit jaar van plan is. In Rusland voorspelt de helft van de ondervraagde bedrijven dit jaar gedwongen ontslagen. Ook in Zweden en Ierland hebben bedrijven het moeilijk, respectievelijk 50 en 40 procent verwachten dit jaar mensen te moeten ontslaan. In Zwitserland, Turkije, België, Polen, Duitsland en Tsjechië daarentegen verwachten meer bedrijven mensen aan te nemen dan te ontslaan.
Talentbehoud
Michael Rendell, partner bij PwC: "Managers in Europa en de VS zien in dat de recessie niet hun enige probleem is en dat het voor de lange termijn essentieel is dat ze hun talent aan boord houden. In sommige landen dwingt de acute noodzaak om kosten te besparen hen echter toch in te krimpen. Het is daarom belangrijker dan ooit dat HR-beslissingen goed gefundeerd genomen worden. Op basis van accurate en meetbare data en in samenhang met de bedrijfsstrategie. Zodat er niet op de verkeerde gebieden bezuinigd wordt en cruciale afdelingen niet onderbemand raken."