6 mei 2009 -
Een baan zoeken is niet makkelijk in deze dagen, nu de concurrentie van schoolverlaters en ontslagen mensen moordend is. Maar ook nu loont het om u aan uw principes te houden. En zijn sollicitatietips meer dan welkom. Deze zijn afkomstig van Bruce Weinstein, The Ethics Guy.
De meeste sollicitatietips zijn geschreven vanuit psychologisch of juridisch oogpunt. Volgens Weinstein moet u echter ook de ethische kant niet vergeten. U kunt liegen op uw CV, uw resultaten overdrijven of beweren dat u goed in iets bent terwijl u er niks van bakt. Maar is dat slim? Is het het echt waard om uzelf te verloochenen voor een baan? En wat gebeurt er als ze ontdekken dat u gelogen heeft om een baan te bemachtigen? Maar ook als u compleet eerlijk bent, loopt u het risico de boot te missen. Veel mensen vergeten namelijk dat het sollicitatiegesprek helemaal niet over hen gaat, maar vooral over wat u de onderneming te bieden heeft. met dit alles in gedachten, komt Weinstein met vijf richtlijnen voor uw volgende sollicitatiegesprek:
1. Richt u met name op wat u de onderneming te bieden hebt
De meeste sollicitanten hebben het vooral over de voordelen die een baan voor hen heeft. Niet doen: benadruk in plaats daarvan vooral wat u de werkgever te bieden hebt.
2. Wees eerlijk
De meeste mensen zijn slechte leugenaars, en dat is maar goed ook. Stelt de recruiter u een vraag waarop u het antwoord niet weet, geef dat dan liever toe dan iets te verzinnen. Ook liegen op uw CV is een grote fout, niet omdat de waarheid altijd aan het licht komt, maar omdat het gewoon fout is.
3. Zeg liever niets dan iets stoms
Zet uzelf niet voor schut. Zeg liever niets dan iets stoms, onnozels of naïefs. Weet u niet zeker hoe iets zal vallen, zeg dan liever niets. Niet iedereen heeft hetzelfde gevoel voor humor.
4. Kraak uw vorige werkgever niet af Vaak vraagt de potentiële werkgever waarom u uw vorige baan vaarwel gezegd hebt of waarom u van baan wilt veranderen. Is dat omdat u niet op kon schieten met uw baas, dan kunt u beter zeggen dat u en uw leidinggevende een andere visie hadden, dan dat het de slechtste baas was die u ooit gehad hebt. Uit nooit persoonlijke kritiek, want het zegt veel over u en kan een reden voor afwijzing zijn. Onthoud bovendien dat het zakenwereldje klein is en de kans groot dat uw potentiële baas uw vorige kent.
5. Ken uzelf
Voor u zelfs maar een sollicitatiebrief schrijft, is het zinvol eens goed naar uzelf te kijken en te bedenken wat u echt wilt. Als u bij wilt dragen aan het succes van een onderneming, moet u eerst weten wat u zelf wilt bereiken en of de onderneming daarbij kan helpen. U gaat er tenslotte heel wat tijd en energie in steken. Wees dus niet alleen eerlijk tegen uw toekomstige werkgever, maar ook tegen uzelf.