zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Dag van de Arbeid leeft niet in Nederland

29 april 2009 - De Dag van de Arbeid - een internationale feestdag die jaarlijks op 1 mei wordt gevierd - is voor de meeste werkende Nederlanders geen speciale dag. De meerderheid weet niet precies waar deze feestdag voor staat en is van plan gewoon te gaan werken.

Dat blijkt uit onderzoek van Monsterboard.nl, uitgevoerd door Ruigrok NetPanel.  Voor  70 procent van de Nederlanders heeft 1 mei geen enkele betekenis. In België en Luxemburg lag dit percentage met 45 procent veel lager. 



Achturige werkdag
Aan de 1 mei-viering als viering van de arbeidersbeweging ligt de invoering van de achturige werkdag ten grondslag. Slechts zestien procent van de Nederlanders is daarvan op de hoogte. Een meerderheid (55 procent) gaat gewoon werken op de Dag van de Arbeid, in tegenstelling tot werknemers in onze buurlanden, waar 1 mei een doorbetaalde vrije dag is. In Nederland nemen mensen wel vrij op de Dag van de Arbeid, maar dat is dan vooral om te genieten van een lang weekend (35 procent) of om bij te komen van Koninginnedag, wat geldt voor dertien procent van de respondenten tussen de 18 en 30 jaar. De achturige werkdag lijkt bovendien passé in Nederland. De helft van de respondenten geeft aan standaard langer dan acht uur per dag te werken. Bij de hoger opgeleiden is dit zelfs 61 procent. Slechts 29 procent geeft aan niet meer dan acht uur te werken. Ook blijkt dat ruim één op de drie Nederlanders vindt dat werk en privéleven steeds meer door elkaar lopen en strikte kantoortijden niet meer kunnen. 

Traktatie

Ondanks de geringe interesse in de Dag van de Arbeid vindt 35 procent van de werkzame Nederlanders het wel leuk als hun werkgever ze in het zonnetje zet als ze komen werken op deze feestdag. De meesten van hen zien het wel zitten als er bij binnenkomst koffie met iets lekkers klaarstaat op 1 mei. 

Carrièreplanning

Uit het onderzoek blijkt dat het merendeel van de werkende Nederlanders 1 mei niet de ideale dag vindt om over hun carrière na te denken of om zich op de arbeidsmarkt te oriënteren. Diana Krieger, managing director van Monsterboard.nl, kan zich dit wel voorstellen: "De Dag van de Arbeid volgt direct na Koninginnedag, en zal dus niet voor iedereen de dag bij uitstek zijn voor zelfreflectie. Dat neemt niet weg dat het zeker met de huidige arbeidsmarkt belangrijk is om regelmatig bewust stil te staan bij je carrière en jezelf de volgende vragen te stellen: Waar sta je nu? Waar wil je naartoe? En welke stappen als bijvoorbeeld een opleiding of uitbreiding van je huidige takenpakket moet je nemen om dit te bereiken? Alleen zo houd je controle over je ontwikkeling en bereik je uiteindelijk je droombaan. Dus ik zou iedereen willen adviseren dit met regelmaat te doen en de Dag van de Arbeid biedt daar een uitstekende eerste gelegenheid voor."
Wanneer Nederlanders zich met de ontwikkeling van hun carrière bezighouden, doen de meesten dit door beschikbare vacatures te doorzoeken (59 procent). Daarna volgen het updaten van het cv (49 procent) en inschrijven op carrièresites en voor nieuwsbrieven (24 procent).

 
 Doorsturen   8 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vierdaagse werkweek: goed voor het milieu en medewerker
 Overwerk is leuk!
 CNV wil vierdaagse werkweek voor beide ouders
 Carrière is niet meer rechtlijnig
 
 
reacties
 
Ad de Beer  |   | 
29-04-2009
 | 
08:47 uur
Vrij op de dag van de arbeid is toch al een beetje vreemd. Het socialistische feestje, wordt inderdaad in veel buurlanden gevierd, maar ja, daar hebben ze so wie so meer extra verlofdagen dan in ons polderlandje.
Maar ik denk ook niet dat de mensen hier te porren zijn om massaal de ''internationale''te gaan zingen, zeker niet omdat extreem links nu antiglobalist is geworden en een hekel heeft aan alles wat multinationaal is, met uitzondering van rellen schoppen en vandalisme dan.
J. Root  |   | 
29-04-2009
 | 
12:23 uur
Inderdaad in de rest van Europa is de Dag van de Arbeid een Nationale Feestdag. In nederland niet. Wij zijn 'verplicht' op deze dag gewoon door te werken, dus wat hebben we te vieren? Ik kan wel wat verzinnen hoor, daaraan geen gebrek. Maar de Dag van de Arbeid leeft gewoon niet in Nederland. Het zal wel meer gaan leven als er meer aandacht aanbesteed wordt en als het wederom een Nationale Feestdag wordt.
Ton  |   | 
29-04-2009
 | 
18:59 uur
Dag van de arbeid?

Misschien wel eens goed om daarbij stil te staan in deze tijd van massaontslagen.
Ad de Beer  |   | 
30-04-2009
 | 
09:25 uur
Ton,
massa ontslagen? Er zijn momenteel nog niet half zoveel werkelozen als in de jaren '80 en het cijfer van toen is nog geflatteerd omdat Den Uyl indertijd 300.000 werkelozen maar snel ambtenaar maakte om het cijfer onder de miljoen te houden. Een ingreep die ons nog steeds miljoenen per jaar kost overigens.
Het is maar goed dat diverse bedrijven beseffen dat mensen in dienst houden beter is dan ontslaan, want na de crisis, die al weer op zijn retour is, komt een groot probleem op de arbeidsmarkt.
Jammer dat de politiek, waar de PvdA deel van uitmaakt, zo lamlendig en besluiteloos bezig is, want daardoor zal de recessie voor Nederland weer wat langer gaan duren dan voor de rest van de wereld
Carlo.S.R.  |   | 
2-05-2009
 | 
00:04 uur
Het zou goed zijn om hierbij even stil te staan.Tegen de achtergrond van mogelijk een economisch herstel in de komende maanden is meer dan ooit de vraag welke plaats de Nederlandse arbeider in de moeilijke tijden van de recessie inneemt.Een verzwakte of versterkte positie.Een nationale feestdag als de dag van de arbeid zou in Nederland uitbundig gevierd moeten worden. Een nationale discussie zou er toe moeten leiden, om toch een dag in het jaar de werkende klasse in de bloemetjes te zetten.Zoveel opoffering en bezuiniging die de werkende klasse moet inleveren, maar ook de stijgende kosten van levensonderhoud vraagt om een andere benadering van de werkende klasse.Vier dus uitbundig arbeidersdag.
Ronald Vermeij  |   | 
4-05-2009
 | 
10:11 uur
Quote:''ligt de invoering van de achturige werkdag ten grondslag.''
Ze zeggen hier niet bij om hoeveel van die zgn. '' 8 urige werkdagen'' het gaat in de week, maand, jaar? en lets face it...
De 24 uurs economie heeft zijn intrede gedaan zonder feestdag, Koopzondag en avond openstelling van winkels is ook ingevoerd zonder blijvende feestdag van betekenis. Allemaal sluipende maatschappelijke veranderingen zodat u maar (nog meer) kunt blijven werken, werken, werken en consumeren meren meren. Work and shop until you drop!

Dankzij telecom oplossingen en globalisatie kun je Altijd, Overal, Anytime and AnyWhere WERKEN? Is dat nu echt zo belangrijk? Word je daar van binnen nu zo vrolijk van? Geeft dit u echt een diepere Levensvervulling? Passie? Motivatie? vanuit uw eigen hart?

Tegenvoorstel:
Tijd voor het uitroepen van een nationale BEZINNINGS of INNERLIJKE RUSTDAG.
Dit om een keer per week, maand, kwartaal bij te komen van al dat werken, werken, werken voordat u sterft op de werkvloer, of na uw pensioengerechtigde leeftijd op uw 85 ste.

Werk als nieuwe religie:
Deze westerse maatschappij is zo gehersenspoeld dat ''het hebben van een baan'' bij gelijk staat aan een geloof, een religie. Alsof je gehele menselijk leven , van de wieg tot aan het graf'', in het teken moet staan van je ''40 urig kunstje om de rekeningen thuis te kunnen betalen''.

Advies ter overdenking, doorvoeling:
U zou IEDERE DAG stil kunnen staan bij uw eigen levens-invulling.
Voelt u baan nog wel goed aan? Past deze functie nog wel bij mij? Wil ik uberhaupt wel carriere maken? Wanneer ga ik meer tijd maken voor mijzelf en mijn eigen dromen en idealen?
Wanneer stop ik met werken en begin ik met leven?

Overdenksels die u iedere ochtend bij het opstaat de gedachtenrevue zou kunnen laten passeren. Dit helpt u om wakker te worden uit ''de trance, hypnose die werk heet'' en begin met Leven! U kunt het maar een keer.

Vraag uzelf eens af:
Wat zou u werkelijk willen doen als vrij (denkend) mens als ''dagbesteding'' als u niet meer hoeft te werken voor uw geld, maar met uw PASSIE in uw bestaan zou kunnen voorzien?

''Live your life with passion (tm)'' Antony Robbins
Carlo.S.R.  |   | 
4-05-2009
 | 
14:13 uur
DE vele reacties en inzichten vragen duidelijk om een andere benadering van de werkende klasse.Werklust en werkvrede blijken niet altijd samen te gaan.De maatschapij en de economie in Nederland vertonen de laatste tijd scheve verhoudingen die arbeidsmoeheid oproepen.Het opvreten van je energie en niet weten of je loopbaan planning save is, vanwege de vele maatschappelijke erupties die de recessie met zich meebrengt.Er moet meer evenwicht komen tussen arbeidinvestering en vrijetijd.
O. (Otto) Stork  |   | 
12-03-2014
 | 
00:11 uur
Dag van de Arbeid 1 mei moet in Nederland een officiële feestdag worden.
Dag van de Arbeid 1 mei moet in Nederland een doorbetaalde vrije dag worden.
Ik stem op Socialistische Partij SP.

De groeten van Otto.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10