28 april 2009 -
De economische misère is zeker nog niet ten einde, maar steeds meer deskundigen zijn voorzichtig positief. Hoog tijd voor managers om weer vooruit te gaan kijken, hun manier van denken aan te passen en zich te buigen over wat nodig is voor het aanstaande herstel. Zelfs als dat nog een half jaar op zich laat wachten.
Dat stelt managementgoeroe Suzanne Bates, CEO van Bates Communication. Het Britse Institute of Learning and Management is het daar helemaal mee eens. In plaats van zich bezig te houden met kostenbesparingen en ontslagrondes, moeten ze weer na gaan denken over talentmanagement. Ze zouden zich met name af moeten vragen of ze alle talent in huis hebben dat ze nodig hebben zodra de economie zich herstelt.
Herstel
Om haar stelling te onderschrijven, haalt Bates het laatste McKinsey Quarterly-onderzoek aan waaruit blijkt dat dit het tweede kwartaal op rij is waarin het vertrouwen van CEO’s in hun nationale economie niet is gedaald. Het is en blijft in hun ogen echter onwaarschijnlijk dat er dit jaar al herstel optreedt. Nauwelijks een derde denkt dat de economie in 2009 al aantrekt, het vorige kwartaal waren dat er nog vier op de tien.
Goed nieuws
Nog een belangrijke indicator van het feit dat de economie zich langzaam aan het herstellen is: het percentage werknemers dat een veelbelovende toekomst ziet bij de huidige werkgever is met zes procent toegenomen tot 52 procent. Bovendien trekt de huizenverkoop weer aan, worden er weer nieuwe woningen gebouwd en stijgt de consumptie. Nog meer goed nieuws is afkomstig uit het laatste jaarlijkse 'Corporate Issues Survey' van The Ken Blanchard Companies. Hieruit komt naar voren dat meer dan zeven van de tien internationals ervan overtuigd is dat de economie dit jaar al aantrekt.
Leiderschap
Ondanks al deze tekenen dat het herstel aan zijn intrede begonnen is, zijn veel bedrijven daar nog niet goed op voorbereid. Vooral niet wat betreft leiderschap, werknemersmotivatie en carrièreontwikkeling, waarschuwt Bates. "Doordat in sommige gevallen ervaren, maar dure, managers ontslagen zijn, is hun plek ingenomen door medewerkers die niet per se over de juiste leiderschapscapaciteiten en communicatieve vaardigheden beschikken." Organisaties moeten er ook rekening mee houden dat het des te moeilijker zal worden hun beste mensen te behouden zodra de economie aantrekt en de banen weer voor het oprapen liggen.
Motiverend vermogen
Ze raadt bedrijven dan ook aan om nu al te bepalen welke vaardigheden hun leiders in huis hebben, met name op het gebied van motiverend vermogen en hun vermogen anderen te ontwikkelen, de nadruk te leggen op de emotionele kant van de zaak en werknemers nu al extra te waarderen en te belonen. Dat hoeft niet eens met geld, maar kan ook met persoonlijke e-mailtjes, het uitspreken van erkenning in nieuwsbrieven en bedankjes. Ook het Institute of Learning and Management ontdekte dat meer dan een kwart van de CEO’s vindt dat managers met name moeten beschikken over goede interpersoonlijke en communicatieve vaardigheden om de onderneming veilig door de recessie te leiden.
Prima artikel, al blijft het bij 'het spelen met de gedachte'. Lees elders op managersonline.nl ook de bijdrage van Johanna Croon (Klik hier) en mijn blog van gisteren: (Klik hier)
Met enthousiaste groet,
John Vrakking | daVinci - Orde op Zaken