Advisering rondom bedrijfsopvolging kan veel beter
27 april 2009 -
90 procent van kleine ondernemers ondervindt problemen bij het overdragen/beëindigen van hun bedrijf. Waar grote bedrijven meerdere adviseurs in kunnen schakelen, in zowel voorbereiding, onderhandeling als financiële afwikkeling, schakelen kleine ondernemers vooral adviseurs in die alleen in de voorbereiding actief zijn.
Dat blijkt uit het onderzoek 'Adviseurs aan het woord' , dat de Hogeschool Utrecht in opdracht van de Kamer van Koophandel heeft gedaan. Het onderzoek is uitgevoerd onder 81 personen die direct betrokken zijn bij bedrijfsoverdrachten: adviseurs, accountants, intermediairs, bankiers, consulenten en ondernemers. De respondenten konden door hun betrokkenheid in verschillende fasen van de bedrijfsoverdracht een goed beeld geven van de lacunes in de advisering bij bedrijfsoverdracht.
Bewustwording
Waarde, financiering en emotie blijken in het onderzoek de meest genoemde knelpunten bij ondernemers te zijn. Bewustwording en voorlichting zijn volgens de adviseurs de beste oplossing. Ondernemers daarentegen, gaan liever te rade bij een professionele adviseur. De best gekwalificeerde adviseur – de intermediair of bedrijfsmakelaar – is echter niet beschikbaar voor kleine bedrijven. Daarnaast is de meest geraadpleegde adviseur – de accountant – onvoldoende toegerust om een overdracht in zijn geheel te kunnen begeleiden. De conclusies uit het onderzoek kunnen uiteindelijk leiden tot een verschuiving in de markt van advisering.
Vroege oriëntatie
Voor een succesvolle bedrijfsoverdracht is een vroegtijdige oriëntatie gewenst, bij voorkeur drie tot vijf jaar vóór de feitelijke overdracht. De komende vijf jaar verwachten meer dan 100.000 ondernemers (vijftien procent van alle Nederlandse bedrijven) hun bedrijf te beëindigen. Voor een groot deel door middel van bedrijfsoverdracht aan familie of derden (70.000). Jaarlijks worden circa 15.000 bedrijven ´overgedragen´. Naar verwachting zal de komende tien jaar het aantal bedrijfsoverdrachten toenemen door de vergrijzing; 35 proent van de ondernemers in Nederland is ouder dan 50 jaar.
Accountants en financieel adviseurs zijn voor de kleine ondernemers vaak bepalend of de ondernemer iemand inschakelt voor de begeleiding van met name de emotionele en communicatieve kant van bedrijfsoverdracht. Helaas is mijn ervaring dat deze adviseurs van mening zijn 'dit' zelf te kunnen. Een positieve uitzondering is het financieel adviesbureau voor de agrarische sector 'Exitus'.
Ook ná de feitelijke bedrijfsoverdracht blijft, met name voor familiebedrijven, ondersteuning op het emotionele en communicatieve vlak gewenst.