zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Juristen buigen zich over flexiblisering, ontslag en bonussen

22 april 2009 - Tijdens het seminar van USG Juristen op 16 april werd de flexibilisering van arbeid aan de orde gesteld. Dit houdt immers veel organisaties bezig in tijden van economische onzekerheid. Een divers gezelschap uit zowel de overheid als het bedrijfsleven was aanwezig om met elkaar van gedachten te wisselen omtrent dit onderwerp.

Een ingrijpende stap als de afvloeiing van personeel wordt niet zomaar gezet. Welke overwegingen zijn daarbij belangrijk? Een van de conclusies van deze avond heeft betrekking op managementniveau. 



Vragen

Want wanneer beslis je om daadwerkelijk over te gaan tot afvloeiing van (goed) personeel? Welke overwegingen worden daarbij in acht genomen? Alvorens naar de jurist of HR adviseur gestapt wordt voor ondersteuning en advies, is het slim om als manager zelf informatie te verzamelen. Wie met beperkingen begint, komt namelijk nergens. Hiermee wordt gedoeld op stafadviseurs die enkel beren op de weg zien.
Als de manager de volgende vragen kan beantwoorden, staat hij of zij een stuk sterker als het gaat om het maken van de juiste afweging omtrent het wel of niet laten afvloeien van personeel.
- Wat wilt u?
- Wat hebt u voor volgend jaar en voor 2011 echt nodig?
- Wat moet daarvoor (niet) gebeuren? 

Bonussen

Daarnaast is ook het thema bonussen aan de orde geweest. In het kader van de actualiteit is dit een aspect binnen het arbeidscontract wat vaak ter discussie staat. Aan de ene kant wil men een goed werkgever zijn, die haar medewerkers beloont door middel van een geldelijke bonus. Aan de andere kant verwacht je ook een stuk coulantie bij de medewerker als het gaat om de uitbetaling van deze bonus. Want als er geen geld is, is er geen ruimte voor een bonus. In dat verband zijn de kleine letters in grote arbeidscontracten van levensbelang. De enkele zinsnede ‘bij geen winst (…)’ of een ruimere discretionaire bevoegdheid van het management bij toekenning van de bonussen zou veel discussie hebben kunnen voorkomen.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Taskforce DeeltijdPlus pleit voor recht op flexibele werktijden
 Flexibele werknemers maken meer winst
 Korte termijn denken overheerst weer
 Nederland niet klaar voor verhoogde AOW-leeftijd
 
 
reacties
 
Gerrit  |   | 
23-04-2009
 | 
07:57 uur
En hoe wodt er dan gedacht over het concurrentiebeding als men goede werknemers laat afvloeien? Geldt dit dan nog steeds?Een verdienste voor de werkgever, maar wel nog aan de leidraad voor een bepaalde periode? Of compensatie voor verlies in inkomen gezien het maximum bedrag bij WW? Zeker als er geen geld is.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10