zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Recessie is geen reden om geen salarisverhoging te vragen

16 april 2009 - Het feit dat de economie in het slop zit, wil niet zeggen dat u niet om een salarisverhoging zou kunnen vragen. Dat zeggen experts op Monster.com. Het is alleen van meer belang om aan te kunnen tonen hoe waardevol u voor de onderneming bent.

Hoe doet u dat? Begin met het samenstellen van een lijst met uw doelen, en schrijf vervolgens op hoe u elk doel bereikt heeft en hoe dat bijgedragen heeft aan het succes van de organisatie. Breng vooral alle complimenten en bedankjes van uw collega’s, klanten en uw eigen baas onder de aandacht van anderen. Tenslotte is het belangrijk dat u op de hoogte bent van de salarissen in uw branche. 



Tegenbod
Heeft u een nieuwe baan gevonden en is het moment gekomen waarop u gaat onderhandelen over uw salaris, neem dan het totale pakket van secundaire arbeidsvoorwaarden in ogenschouw. Ook vakantiedagen, collectieve verzekeringen en bonussen tellen. Een bedrijf dat momenteel geen salarisverhoging kan of wil geven, komt u wellicht op andere fronten tegemoet. Het beste dat u kunt hebben tijdens uw salarisonderhandeling is een ander aanbod. Zoek daarom actief naar vacatures en solliciteer zoveel u kunt. 

Wees waardevol
Wilt u een salarisverhoging van uw huidige werkgever, ga de onderhandelingen dan is al koper in plaats van verkoper. Waardevolle werknemers zijn nog meer waard in tijden van recessie. Kansen genoeg voor mensen die goed zijn in wat ze doen. Wees niet bedreigend of arrogant, maar benadruk uw waarde voor de onderneming en maak duidelijk dat u het verdient daarvoor beloond te worden.
Als er ontslagen in uw organisatie vallen en u mag blijven, grijp die gelegenheid dan aan om uw betrokkenheid te tonen. Kijk of er gaten zijn gevallen door het wegvallen van collega’s en of u die op kunt vullen, ook als de werkzaamheden niet onder uw takenpakket vallen. Zo laat u zien dat u een waardevolle werknemer bent die bereid is bij te springen en dus een salarisverhoging verdient. 

Plan B
Soms maakt de financiële positie van de organisatie het echt onmogelijk u een salarisverhoging toe te kennen. Vraag in dat geval of uw werkgever het onderwerp over een half jaar nog eens met u wil bespreken. Zorg ook altijd voor een plan B: iets waar u om kunt vragen als u merkt dat uw baas het vervelend vindt dat hij u niet de salarisverhoging kan geven die u verdient. Denk aan een opleiding, een eenmalige bonus, thuiswerkmogelijkheden, meer verantwoordelijkheden. Verder is het aan te raden op de hoogte te blijven van de financiële positie van uw bedrijf. Zodra er winst gemaakt wordt, weet u dat er eventueel een salarisverhoging af kan. Dat de economie in een recessie zit, wil niet zeggen dat er geen enkele winst gemaakt wordt. Er wordt nog steeds geld verdiend, en goede mensen zijn ook nu meer dan nodig.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederlander verwacht salarisverhoging
 Zes manieren om u voor te bereiden op een salarisverhoging
 Jonge allochtoon beter in salarisonderhandelingen
 Salarisonderhandelingen vereisen humor en assertiviteit
 
 
reacties
 
l kreukels  |   | 
16-04-2009
 | 
11:12 uur
Dat het (Amerikaanse) Monster.com ook in deze tijd aanbeveelt om salarisverhogingen te vragen, maakt duidelijk in welk land de crisis begon en dat ze nog niets hebben geleerd. Wie in Europa een dergelijke strategie aanbeveelt, geeft blijk weinig besef te hebben van de verschillen in bedrijfscultuur. Het is verstandiger hier met plan B te beginnen.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10