zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Private Equity investeerders verbeteren hun geduld en professionaliteit

10 april 2009 - De Private Equity sector is nog springlevend. Wel verandert het gedrag van investeerders. Nu aantrekkelijke overnames en ‘good exits’ moeilijker geworden zijn, houden Private Equity partijen hun investeringen langer vast, wat de weg vrij maakt voor professionalisering.

Dit blijkt uit een onderzoek van Roland Berger Strategy Consultants onder 56 bestuurders van Private Equity firma’s in de EU, Rusland en de Verenigde Staten. Private Equity (PE) firma’s verwachten dat de gemiddelde periode dat een portfolio wordt aangehouden toeneemt naar vijf jaar ten opzichte van vier jaar in 2006. "Als gevolg hiervan kan meer tijd worden uitgetrokken voor het verbeteren van de operational performance. Op die manier kan meer waarde worden toegevoegd," stelt René Seyger, partner en lid van het management team van Roland Berger. 



100 dagen

PE firma’s professionaliseren in veel opzichten. Zo werken zij inmiddels in 86 procent van alle investeringen met een zogenaamd ‘100-dagen plan’. Hierin wordt gedefinieerd – in 100 dagen – wat de management prioriteiten zijn. Deze kunnen vervolgens consistent in de achterliggende jaren worden opgevolgd en waar nodig bijgesteld. Seyger: "Die 100 dagen staan voor de tijd die de nieuwe bestuurder krijgt om zich in te werken en met een actieplan te komen over hoe de nieuwe ambities van de nieuwe eigenaar gerealiseerd gaan worden." In 2006 werkten de investeerders nog maar in 62 procent van de gevallen met zo’n plan en in 2004 zelfs slechts 44 procent. "Een paar jaar terug werd zo’n plan, eigenlijk een tool om het tempo erin te houden, vaak dus niet eens gemaakt maken. Dan werd het eerst een jaartje aangekeken met als gevolg dat er ook minder focus was," aldus Seyger. 

Specialisme

Bestuurders van PE firma’s zijn ook steeds vaker bereid om een zware vertegenwoordiging aan het bestuur van hun investeringen te leveren, om zo succes te garanderen. Maar waar zij wel inzetten op een vertegenwoordiging in de top, focussen zij niet genoeg op het aanstellen van specifieke experts voor iedere fase van hun investering. Vrijwel alle (95 procent) PE bestuurders zeggen dat zij slechts één enkel team toewijzen voor de gehele levenscyclus van de investering. Bovendien werkt driekwart van hen bij een investering niet met gespecialiseerde teams voor de verschillende fases: de overname, de looptijd en het moment van uitstappen. "Als de trend naar meer professionalisering doorzet, zullen we waarschijnlijk een sterkere focus zien op iedere periode van een investering met verschillende teams en ondersteuning van experts voor iedere verschillende fase," besluit Seyger.

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Durfkapitalist verleidt topmanager
 Managers profiteren van private equity
 Financiële landschap verandert ingrijpend
 Bonusbeleid zal nooit meer hetzelfde zijn
 
 
reacties
 
Richard Koopman  |   | 
10-04-2009
 | 
07:57 uur
Voor dit moment ja. Als de goede tijden weer aanbreken dan zal het gedrag van 'rupsje nooitgenoeg' hetzelfde zijn als daarvoor. En zullen altijd weer partijen zijn (prive of ondernemers) die zich tot de nek toe in de leningen steken. Zeg nou eerlijk. Het laatste waar je private equity partij mee associeert is 'vertrouwen'. Tijdens de onderhandelingen van verkoop van je bedrijf aan een private equity investeerder kan het niet anders dan dat er bij jou altijd alarmbellen gaan rinkelen! Als je dit niet hebt, hoor je niet aan de onderhandelingstafel te zitten en heb je het verstand van een mossel. Het idee dat je je ziel verkoopt aan de duivel. Nu roept de duivel dat je hem 'echwel' kunt vertrouwen. yeah right.
Richard Koopman  |   | 
10-04-2009
 | 
08:04 uur
''Die 100 dagen staan voor de tijd die de nieuwe bestuurder krijgt om zich in te werken en met een actieplan te komen over hoe de nieuwe ambities van de nieuwe eigenaar gerealiseerd gaan worden''. Jaja. Zo gaat het dus. Kom je niet met dan actieplan om de 'nieuwe ambities' (=onstilbare honger en o.a. mezzanine leningen tegen krankzinnig hoge rente percentages), te bevredigen, dan kun je meteen al vertrekken. Het 'circus PE' draagt de dierenstal op om door vele brandende hoepels te springen. En springen zul je, ook al ben je een ezel en hangen de hoepels in de nok van de tent.
J.L.  |   | 
10-04-2009
 | 
08:31 uur
verbieden
laat ze gewoon een bedrijf goed gaan leiden

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10