zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vijf veel voorkomende maatregelen tegen de crisis

8 april 2009 - Bijna de helft van de bedrijven bezuinigt op zakenreizen en zakendiners. 45 procent heeft een personeelsstop doorgevoerd. Op personeelsfeesten wordt door 38 procent bezuinigd. Ongeveer 30 procent van de Europese bedrijven stelde het salarisbudget naar beneden bij. Een kwart stelt minder geld beschikbaar voor trainingen en opleidingen.

Dit blijkt uit onderzoek van HR-adviesbureau Towers Perrin naar de maatregelen van bedrijven in verband met de economische crisis. Aan het onderzoek werkten 203 (middel)grote ondernemingen mee in de EMEA-regio (Europa, Midden Oosten, Afrika), waaronder 78 Nederlandse. 



Talent

Suzanne Jungjohann, partner bij Towers Perrin: "Vanwege al deze maatregelen lopen de bedrijven het risico dat juist hun meest talentvolle medewerkers als eerste overstappen naar concurrenten. 60 procent van de ondernemingen geeft aan hierover bezorgd te zijn. Wij adviseren het geringe budget dat beschikbaar is heel selectief en gericht te investeren om juist de high performers en talenten te behouden. Daarbij valt te denken aan retentiebeloningen en specifieke opleiding- en ontwikkeltrajecten voor deze groep medewerkers. Voorwaarde daarbij is dat organisaties weten welke rollen en functies sleutelposities zijn en wie de talenten zijn." 

Rigoureuze maatregelen

Ongeveer tien procent van de ondernemingen overweegt zeer rigoureuze maatregelen, zoals het korten op salarissen en het verplicht laten opnemen van onbetaald verlof. Het reduceren van tien procent of meer van het personeelsbestand is bij vijftien procent van de ondernemingen reeds doorgevoerd of gepland.

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Wientjes pleit voor uitstel BTW-betaling
 Bedrijfsleven wapent zich tegen crisis
 Bedrijfsleven bereidt zich voor op voor harde maatregelen
 Tien tips voor talentmanagement in slechte tijden
 
 
reacties
 
Ad de Beer  |   | 
8-04-2009
 | 
09:32 uur
Het is nog steeds zo dat de bedrijven die nu al weer de macro ''ons personeel is ons belangrijkste kapitaal'' uit de kast hebben gehaald voor het jaarverslag, meteen na, of zelfs nog tijdens het schrijven van het jaarverslag het personeel als sluitpost van de begroting zien. Gevolg? Verloop en verzuim, daling van de productiviteit, oplopende tekorten en zo voorts. Kortom, juist deze maatregelen zorgen voor een verdieping van de problemen.
Ik heb het eerder gezegd en zeg het maar weer eens. Een medewerker af laten vloeien kost gemiddeld 9 maanden salaris. Het meten van de competenties en/of talenten vraagt een investering van één dagloon, het gericht opleiden geeft een rendement van 25% op het geïnvesteerde geld. Procesoptimalisatie levert ook nog eens een besparing op, een besparing zo hoog dat wij op een totaal project als boven omschreven een return of investement garantie geven van 100%
Verder kunt u bezuinigen door ledverliching te installeren (is ook nog eens maatschappelijk bewust), meer met het openbaar vervoer te gaan reizen, werken op afstand te promoten, minder te telefoneren, zeker mobiel, computers uit te schakelen als ze niet worden gebruikt, de verwarming een paar graden lager te zetten......
Bert Huisman- Manyways Coaching  |   | 
8-04-2009
 | 
12:49 uur
Niet alleen in tijden van crisis is de zorg voor een goed opgeleid en goed ontwikkeld personeelsbestand van belang.

Personeel is in vele bedrijven het allerbelangrijkste kapitaal. Daar moet je goed voor zorgen. We onderhouden wel kapitaalgoederen, zoals onze machines, onze auto's en ons pand, omdat we weten dat die kapot kunnen gaan zonder onderhoud.

Uw personeel heeft ook behoefte aan ''onderhoud''. Dat begint al met oprechte aandacht te hebben voor de behoeften van uw medewerkers. Dat kost om te beginnen al niets.

Natuurlijk kunnen niet alle medewerkers binnenboord blijven als de orderstroom stil valt. Helaas zult u met lede ogen aanzien dat goede mensen hun heil elders zoeken. Uw medewerkers willen niet stil blijven staan in hun ontwikkeling.

Zeker zullen zij in moeilijke tijden bereid zijn tijdelijk een offer te brengen, maar alleen als u daar in goed overleg samen uit weet te komen en als dat offer in relatie kan worden gebracht met goede vooruitzichten.

Daarom is het juist nu het moment om in hen te investeren. Maak van deze nood een deugd en vindt uit wie er met u door willen en wat nodig is om ze binnenboord te houden. Betrek ze bij uw plannen. Zoek uit of de juiste ''persoon'' op de juiste plaats zit. Biedt opleiding, coaching en ontwikkelingskansen. Last but not least, vier de successen hoe klein ook. Investeer in een goede werksfeer.

Wat het u oplevert? Een goed gemotiveerd personeelsbestand dat er niet over piekert bij u weg te lopen. Vertrouwen in eigen kunnen en dat van uw bedrijf. Slagvaardig en voorbereid op de periode van herstel die altijd is gevolgd op een periode van economische neergang.

Op naar betere tijden!








REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10