Zeven manieren om in de gaten te houden of uw medewerkers wel hard genoeg werken
2 april 2009 -
Doen uw mensen eigenlijk wel waarvoor ze betaald worden? U kunt het makkelijk controleren met tal van ICT-applicaties. Management Team zet zeven technische manieren op een rij waarmee u uw medewerkers in de gaten kunt houden.
1. GPS-controle Als uw mensen vaak op pad zijn en hun auto van de zaak over een GPS-systeem beschikt, dan kunt u een kastje van Routevision in hun auto laten installeren en vervolgens op ieder moment van de dag controleren waar ze zijn.
2. Web- en e-mailfiltering
Met een webfilter voorkomt u dat uw medewerkers hun tijd verdoen aan bezoekjes aan bepaalde websites. Vooral YouTube, Hyves, LinkedIn en andere sociale netwerksites worden geblokkeerd door bedrijven. Vanwege de veiligheid van bedrijfsgegevens en om de productiviteit op peil te houden.
3. Keyloggers
Een keylog-kastje registreert alle toetsaanslagen en slaat ze op, zodat de gegevens later geanalyseerd kunnen worden. Op deze manier kan gecontroleerd worden op ongeoorloofd internetgebruik, getypte documenten en efficiëntie.
4. KNOA-software
Met software van KNOA kunt u real time meekijken op de computers van uw medewerkers. Zo kunt u zien hoe vaak en hoe bepaalde software gebruikt wordt en direct ingrijpen als u dat nodig vindt.
5. Rennende hamster
Het USB Hamster Wheel sluit u aan via de USB-poort en zodra de medewerker gaat typen, gaat de hamster rondrennen in zijn rad. Op die manier ziet u meteen hoe hard er gewerkt wordt.
6. Camera's
Wilt u camera’s ophangen, zorg er dan in de eerste plaats voor dat u dit niet in strijd met de privacywetgeving doet. Zo moet u kunnen beargumenteren waarom camera’s het bedrijfsbelang dienen en dat dit zwaarder weegt dan de privacy van uw medewerkers. Bovendien moet de Ondernemingsraad ermee instemmen. U mag nooit camera’s plaatsen in toiletten en kleedruimtes.
7. Bedrijfsrecherchebureau
Koestert u ernstige verdenkingen van bijvoorbeeld fraude? Dan is een bedrijfsrecherchebureau een optie. Met behulp van achtergrondonderzoek, camera’s, gesprekken en software kunnen bedrijfsrechercheurs alles diepgaand onderzoeken. Tot en met het terughalen van verwijderde sms- en emailberichten.
Betreffende punt 3, worden hier soms ook de persoonlijke inlogcode's voor bv.prive bankrekeningen mee opgeslagen? Lijkt mij dat je dan als werkgever heeeeeeeeeeel ver gaat! Maar tegenwoordig schijnt alles geoorloofd te zijn.
Martijn
|
|
3
-
04
-
2009
|
08
:
09
uur
In puberaal(?) Nederland heeft dat natuurlijk alleen maar een averechts effect. De hakken gaan in het zand en het wordt het gesprek van de dag.
Volgens mij is de beste manier om kenniswerkers hard te laten werken om puur op output te sturen. Zorg ervoor dat de regels niet al te hard zijn, verbind kwaliteit aan geld en kwantiteit aan tijd: Lever je goede kwaliteit, dan levert dat een bonus of extra salarisverhoging op. Lever je kwantiteit: als je werk af is mag je naar huis; ook als dat eens een uurtje eerder is.
Deze aanpak levert enorm veel voordelen: Mensen die het gevoel hebben (enige) controle te hebben zijn minder gevoelig voor stress, en hebben meer plezier in hun werk. Mensen die blij zijn en zich betrokken voelen bij het werk hebben ook meer verantwoordelijkheidsgevoel, en zijn meer geneigd om kwaliteit te leveren.
Er zijn twee dingen die je moet controleren: Output en Sfeer. Als één van die twee niet in orde is moet er in worden gegrepen, en anders kun je de afdeling gewoon zijn gang laten gaan.
(ik heb geen onderzoek om bovenstaande uitspraken te staven, maar ik heb mijn ogen altijd wel open gehouden)
Ha, ha, wat een grap. 1 april is al voorbij!
Alternatieve titels zijn:
Zeven manieren om werknemers weg te jagen.
Zeven manieren om creatief talent de das om te doen.
Zeven manieren om uw werknemers te automatiseren.
Frank Dierickx
|
|
3
-
04
-
2009
|
09
:
25
uur
1 april? De Raad van Bestuur kan ook de paranoïde baas vervangen door een motiverend exemplaar.
De aangehaalde producten worden vermeld alsof ze een 'must have' zijn voor ieder bedrijf. Dit klopt niet. Welke werkgever heeft trouwens zin om eigen tijd of mankracht vrij te maken voor het opvolgen van de verkregen data, beelden, GPS coördinaten?
Als zaakvoerder van Spy3K - leverancier van discrete en flexibele bewakingssystemen kan ik u gerust stellen dat deze apparatuur in 95% van de gevallen wordt ingezet wanneer men reeds zo goed als zeker is dat fraude (in de meeste brede vorm) wordt gepleegd maar dat men zwart op wit bewijzen wenst. Waar rook is, is vuur en als er sterke vermoedens zijn, heb je als zaakvoerder het recht om te weten hoeveel verliezen je maakt door interne fraude en door wie dit gebeurt.
Laat mij u nog verder gerust stellen dat in de minder ernstige gevallen de werknemer enkel op het matje wordt geroepen, de feiten worden meegedeeld en dat deze een tweede kans ontvangt. Want zoals iedereen weet is het een kostelijke zaak om nieuw personeel aan te werven en op te leiden.
Ik plaatste onlangs een aanvullend artikel op de bedrijfsblog (SpyBlog). Het bespreekt de nederlandse wetgeving omtrent het gebruik van verborgen camera's.
Ik meen dat dit een waardevolle aanvulling is op het bovenstaande artikel. Alvast mijn excuses aan de webmaster indien hij mijn mening niet deelt.
Robbert van Loon
|
|
6
-
04
-
2009
|
17
:
17
uur
Bankcodes kunnen met een keylogger niet worden achterhaald, niet met een hardware keylogger in ieder geval; met een software keylogger zou dit waarschijnlijk wel mogelijk zijn. Waarom zou eeen werknemer sowieso bankzaken op het werk regelen?
Het gebruik van keyloggers is naar mijn mening een goede ontwikkeling, tenzij het voor illegale doeleinden is. In Nederland is het een opkomend product maar er is nog weinig aanbod. Op www.keylogger-keyloggers.nl staat meer informatie over keyloggers en het gebruik ervan.
Arthur
|
|
6
-
04
-
2009
|
22
:
37
uur
Het lijkt mij beter om bij invoering van dergelijke instrumenten alle leidinggevenden meteen naar huis te sturen want zij snappen totaal niet wat hun taak inhoud.
Excuses voor de correctie maar een degelijke hardware keylogger zal wel alle bankcodes opslaan en met een software keylogger eerder niet. Een hardware keylogger is zoals de naam zelf zegt een extra stukje hardware dat extern tussen PC en toetsenbord wordt geplaatst en onafhankelijk van OS, website of programma zijn werk doet. Zodra de keylogger stroom heeft (lees: de PC aanstaat), zal deze alle toetsaanslagen registreren.
Aan Arthur:
Ik heb begrip voor je reactie. Een goede relatie onderhouden met je personeel, hen motiveren en duidelijke regels opstellen verminderen de kans op interne fraude. Toch, dit neemt niet weg dat er nog steeds figuren kunnen zijn die je stock plunderen, offertes of kennis doorspelen naar de concurrentie, ... Ik heb situaties geweten waar het bedrijf op kantelen stond door interne malafide praktijken en natuurlijk heeft men dan het recht om bovenstaande middelen aan te wenden en de gezondheid van je bedrijf en de werkgelegenheid voor je eerlijk personeel te beschermen.
Ik twijfel er niet aan dat de meesten mijn mening delen. Maar natuurlijk, waar trek je de grens? Dit is een kwestie van vertrouwen in het gezond verstand van de klant.
Merk op dat ik steeds over fraude spreek en niet zoals de titel van dit artikel over het controleren of uw medewerkers al dan niet productief zijn. Hoewel dat plichtsverzuim soms zulke vormen kan aannemen dat je best mag spreken over interne fraude.
Robbert van Loon
|
|
7
-
04
-
2009
|
09
:
47
uur
Kris,
Excuus, ik heb ze omgedraaid. Toch een kleine aanvulling: software keyloggers maken ook gebruik van 'print screens', dus bankcodes zouden wel achterhaald kunnen worden.
Ton
|
|
7
-
04
-
2009
|
14
:
51
uur
Hahahaha,
Wat een onzin artikel. Je moet wel heel diep zijn gezonken met je onderneming als je dit nodig denkt te hebben.
Behandel mensen gewoon eens volwassen en spreek ze aan als ze zich onverantwoordelijk gedragen.
Idereen heeft normaliter zaken als een functieomschrijving en targets en als je als leidinggevende je werkt doet spreek je de mensen aan als ze dreigen hun targets niet te halen. Misschien is er wel een reden voor...als je automatisch ervan uitgaat dat je dan zaken als een usb hamsterwieltje nodig hebt om in de gaten te houden dat er genoeg aanslagen per minuut gemaakt worden dan heb je een schroefje los ergens. Ik zou iemand direct naar de geestelijke gezondheidszorg doorverwijzen.
Dat je misschien camera's of een bedrijfsrechercheur nodig hebt en soft of hardware om je it systemen te beschermen daar kan ik me wat bij voorstellen. Maar dat zijn dan wel uitzonderingen (hoop ik)
Of je werknemers hard genoeg werken meet je aan de hand van output en kwaliteit ervan bijvoorbeeld maar deze zijn niet altijd bepalend. Mijn hamsterwieltje zou wel eens niet kunnen draaien omdat ik een collega help met een probleem omdat de manager zo nodig moet vergaderen over de aanschaf van nog meer controlesystemen en dus niet in staat is om zich op de werkvloer te begeven om kennis te nemen van de werkzaamheden. Hoe wereldvreemd kun je worden...
Mja, mijn oude bestuurder leest dit denk ik en zal wellicht ideeën opdoen. We werkten met sterk verouderde machines, die niet eens voldeden aan moderne veiligheidseissen en dus eigenlijk omdat ze gevaarlijk waren niet eens gebruikt zouden mogen worden. Door het sterk verouderd machine park en de staat waarin dit verkeerde verloren we veel produktie maar meneer was wel van plan om lasersensoren op elke deur te monteren en iedere medewerker van een chip te voorzien zodat hij precies kon zien wie zich waar bevond. Dit kon hij van thuis uit waarnemen, zodat hij ook in de kleine uurtjes de bewegingen van zijn personeel kon volgen. Het gehele internetgebruik werd streng bewaakt en waarschijnlijk hingen er ook her en der heimelijk camera's en afluisterapparatuur (al werd dit ontkent door hem en de OR, It liet er wel iets over los in verbloemde taal)
Ik denk dat hij graag bij de KGB had willen werken.
En inderdaad al snel kom je tot de conclussie dat je zo niet wil werken en ben je blij als je buiten de poort gezet wordt, eigenlijk.
De produkten die gemaakt werden waren trouwens niet het stelen waard, ook de grondstoffen of de apparatuur niet. Behoudens de pc's, die waren altijd recent en snel, zelfs als ze slechts gebruikt werden om 3 cijfers in te geven in een excelletje per 24 uur dan kon dit op een quad processor systeem. Dat je dan werkte met een versleten en gevaarlijke jaren 50 machine, die met geluk verkoopbare kwaliteit produceerde was bijzaak...data en monitoren van data en personeel dat was core business geworden kennelijk en anders tenminste de hobby van een wannabe KGB bestuurder. En nee, we hadden goud niet als grondstof maakten ook geen diamanten of iets anders kostbaars. Ik durf niet eens te vertellen wat gemaakt werd maar ik kan wel zeggen dat het grootste gedeelte van de productie in de afvalcontainer werd gesmeten als onverkoopbaar en dat dit nauwkeurig werd verwerkt in mooie grafieken die regelmatig gepubliceerd werden op mooie borden en dat ons licht automatisch dimde of aanfloepte afhankelijk van de weersomstandigheden en de bewegingen van het personeel. Echt leuk speelgoed, maar niet echt praktisch. Had je licht nodig bleef het uit..hahaha. Mijn chip maakte ik aan de sleutelbos vast en die borg ik veilig op in een metalen kast. In de hoop dat de kooi van Farraday, het signaal van de chip afschermde als protest tegen big brother.
Het personeel had ook allerhande trukjes om hun handel en wandel te verbergen voor big brother. Ik maakte daar nooit zo'n probleem van. Wees mensen op hun functieomschrijving en targets en benaderde ze als volwassen mensen. Sprak hun aan als mensen en wees op hun verantwoordelijkheid en raar maar waar, mijn team functioneerde bovengemiddeld. Edoch, de oppersoviets vonden deze aanpak maar niks, vonden vooral dat de mens aangestuurd en gecontroleerd moest worden door futuristische tecnologie, had geen oor voor de eigenschap van de mens en zijn welzijn en dus was ik op de verkeerde plek terrecht gekomen. Na mijn vertrek heb ik mijn vrijheid meer weten te waarderen dan voorheen. Wie wel eens bij een Amerikaanse postbezorger in huis is geweest moet eens naar de gezichten van de medewerkers kijken...Is dat waar men naar toe wil? Een soort Arbeitslager nieuwe stijl? Nou ik niet!
Ps. ik werkte gelukkig niet voor zo'n US postbezorger en ik heb het te doen met de mensen die bij hun werken. Ik ben bij verschillende wel over de vloer geweest als kandidaat voor een managementfunctie maar heb me vriendelijk bedankt. Ook via mijn eerdere werkgever kwam ik er wel eens. Het lijkt daar een beetje op Guantanamo Bay vind ik.
We moeten vooral kijken wat ze daar in Amerika doen om het hier na te apen alsof we daarmee de concurrentie kunnen verslaan.
Al 2 jaar geklaag van verschillende gebruikers van de reactiemogelijkheid en nog steeds geen leesbare catchpacode op MOL...grumble!
Ton
|
|
7
-
04
-
2009
|
15
:
53
uur
Een kleine aanvulling.
Toen ik nog jong was en computers nog niet zo ingeburgerd waren in het bedrijf en ook de wet- en regelgeving nog grijze gebieden kende wat betreft het inbreken in computersystemen. Installeerde ik wel eens een key logger op een pc. Heel interessant en leerzaam. Dus dat wil ik nog even opbiechten. Shame on me!!!
Ik zag het meer als een kwajongensstreek. Het was heel handig om de beoordelingen enz. van je leidinggevenden eens te mogen inzien.
Het was bij dat bedrijf overigens een hele sport om zoveel mogelijk insider informatie te verzamelen. De een zocht in de oud papier bakken naar info, de ander ving wat op van een gesprek. Dan stond er ook veel te lezen op de flipovers.
Hoe zich zo'n kultuur kon ontwikkelen? Welnu, we werden bedot en er werden rare spelletjes met mensen gespeeld. De verzamelde gegevens lieten dat ook duidelijk zien.
Het bedrijf ging sluiten maar sollicitaties werden verziekt oor het laten uitgaan van verzonnen slechte referenties. De top gaf aan dat er geen geld was voor een sociaal plan maar verrijkte zichzelf. ALs de dakdekker bij het bedrijf kwam, kwam hij ook bij de manager, als de keuken in de kantine vernieuwd werd kwam er ook een nieuwe keuken bij de managers thuis. Ach hele waslijsten hebben we verzameld en howel misschien onethisch gaf het wel een mooie kijk op onethisch gedrag van anderen die juist een boegbeeld zouden moeten zijn van ethisch gedrag. Wie dan nog aankomt met verhalen dat er geen geld is om overwerk uit te betalen kan inderdaad op verzet rekenen. Declaraties van lager personeel werd met de grootste moeite uitbetaald, maar de top zat er zo te zien warmpjes bij.
Welnu verstand komt met de jaren en kwajongensstreken verdwijnen te dele maar dit was wel een levensles.
Ik ben trouwens een voorstander van goed omgaan met gevoelige gegevens en beveiligen van bedrijfsnetwerken.
Nog steeds ligt te veel gewoon voor het grabbelen. Zolang je eigen werknemers grabbelen is dat nog niet zo erg maar, informatie belandt ook zo bij anderen, de concurrtentie bijvoorbeeld of bij P.R. de Vries.
Nog steeds heb ik hier een kopie liggen van een fax waarin personeelzaken doodleuk beweert dat zij geen fatsoenlijk referentie kunnen afgeven omdat ik met grote regelmaat afwezig ben door ziekte. Dit terwijl ik mijn vakantie liet schieten omdat het bedrijf aangaf mij niet te kunnen missen en al jaren niet meer ziek was geweest, ja een keer verkoudheid.
Ik heb toen getwijfeld of ik hiermee verder moest gaan of het maar moest laten rusten. Wat had ik te winnen en wat had ik te verliezen dat was de afweging. Later zorgde dezelfde pz manager dat ik ander werk kreeg aangeboden in een hogere functie op hun voorspraak toen het bedrijf sloot.
De juiste keuze dus..soms moet je je mond gewoon houden....lol.
Groet,
Ton (ex-databoefje)
Annelies Bos-Oolders
|
|
8
-
04
-
2009
|
00
:
32
uur
Vooral tip 5: de rennende hamster doet het voor me. Ik zie het al gebeuren: alle volwassen medewerkers een rennende USB hamster aan de PC om de baas te laten zien hoe hard ze wel niet werken. HAHAHAHA. Het moet echt niet gekker worden.
Even serieus: het overgrote deel van de werknemers voelt zich verantwoordelijk voor zijn werk. Een enkeling uitgezonderd. Dit verdiend absoluut het vertrouwen van de werkgever. Is dit vertrouwen er niet en meent de organisatie zijn medewerkers te moeten controleren dan zou de werknemer zich toch eens achter de oren moeten krabben. Persoonlijk zou ik in zo'n organisatie niet willen werken....