31 maart 2009 -
De meeste jongeren tussen de 13 en 22 willen niet doorwerken tot 67 jaar. Dat blijkt uit een peiling in opdracht van FNV Jong. 50 procent wil niet doorwerken tot zijn 67ste, 27 procent weet het niet en 24 procent is er wel voor te porren.
Jeroen de Glas, voorzitter FNV Jong: "Onze achterban wil helemaal geen verhoging van de AOW-leeftijd. Dat hoorden we al in gesprekken, en deze cijfers sterken ons nog in onze opvatting. Op zich hebben wij niks tegen doorwerken. Wie wil doorwerken, moet dat ook kunnen. Maar de mogelijkheid om met 65 jaar te stoppen moet erin blijven."
Bewustzijn
Jongeren worden zich wel meer bewust van de problematiek rond pensioenen.56 procent vindt dat jongeren meer hun stem moeten laten horen in de pensioenwereld. De meesten vinden dat de lasten van het pensioensysteem eerlijk moeten worden gedeeld door jong en oud. FNV Jong is dan ook blij met het akkoord van sociale partners en het kabinet. In de sociaal-economische raad (SER) zal FNV Jong meepraten over de alternatieven voor verhoging van de AOW-leeftijd. FNV Jong is vooral blij met het extra budget van 250 miljoen voor bestrijding van de jeugdwerkloosheid.
59 jaar oud zijnde en op mijn 18 begonnen met werken waarvan de eerste 5 jaar een gemiddelde werkweek > 80 uur telde heb ik er totaal geen moeite mee wanneer de pensioenleeftijd naar 67 jaar gaat. Wel zou ik ervoor willen pleiten dat het dan geen werkweken meer zijn van 40 uur. Vanaf het zestigste levensjaar lijkt mij 36 tot 32 uur per week reëel en bijvoorbeeld na het drie-enzestigste levensjaar 32 tot 28 uur per week.
Waar ik ook voor pleit is een regeling die bedrijven verplicht senioren van > 55 jaar in dienst te nemen. De huidige P&O managers zijn er wars van om deze groep senioren aan te nemen. Het aantal senioren dat een bedrijf in dienst zou moeten nemen kan worden afgemeten aan de samenstelling van de bevolking. Er dient ook een stok achter de deur te staan en wel geen of onvoldoende senioren in dienst dan - tenzij klip en klaar kan worden aangetoond dat er geen senioren beschikbaar zijn - een zware boete. Deze kan worden gebruikt om de dan nog werkloze senioren een meer menselijke uitkering te geven.
E Geenen
|
|
1
-
04
-
2009
|
06
:
35
uur
Wat is dit voor referentiegroep? Jongeren tussen 13 en 22 jaar? Tja, in die leeftijd zou ik ook niet gejuicht hebben met het vooruitzicht om tot je 67e te moeten gaan werken. Maar wat ik niet begrijp is dat deze jongeren veelal op een latere leeftijd gaan werken. Vaker na hun 20e dan ervoor. Veel ouwe knarren zijn op hun 15e-16e begonnen met werken. De werkomstandigheden zijn in de loop van de laatste 40 jaar zeker verbeterd. De mogelijkheden van bij- en omscholing zijn ruimer geworden en de materiele omstandigheden zijn nou ook niet te vergelijken met 40 jaar geleden. Waarschijnlijk is de arbeidsmotivatie bij veel jongeren wel danig ingezakt, gevoed door te veel voorbeelden van hoe je makkelijker aan geld kan komen en de wereldwijde zelfverrijkingen. Niet geheel ten onrechte.
Martijn
|
|
1
-
04
-
2009
|
08
:
07
uur
@JanJaap
Volledig mee eens, maar van mij mag de leeftijd nog wel een stukje verder omhoog: 70 of misschien nóg wel verder.
De AOW is ingesteld op een moment dat 6% van de Nederlanders 65+ was, en nu is dat 19%. Dit betekent gewoon dat er nu 3x zoveel geld naartoe moet als toen.
Het afbouwen van de uren is echter wél een goede voorwaarde (vanaf 60 inderdaad). Bovendien moet zwaar lichamelijk werk na 60 jaar niet meer hoeven.
Een extra voordeel van de afbouw is dat mensen rustig kunnen wennen, en niet ineens in een gat vallen als ze met pensioen gaan...
Willem Brouwer
|
|
1
-
04
-
2009
|
08
:
15
uur
Wat te denken van een flexibele pensioenleeftijd? Waarom houdt de regering zo strak vast aan de 65 jaar als AOW en pensioenleeftijd? Wees eens eens flexibel en geeft de mensen de mogelijkheid om tussen hun 60 en 70 met pensioen te gaan.
Jeroen van der Kooij
|
|
1
-
04
-
2009
|
10
:
25
uur
Ik vind het niet erg om wat langer door te werken. Zolang ik plezier in mijn werk heb. Mijn eigen leeftijd is 20 en studeer nog. Dit jaar hoop ik mijn MBO af te ronden en dan een HBO opleiding te volgen en halen. Ik had zelf ook bijbaantjes vanaf mijn 13e.
Maar tegenwoordig moet je een diploma hebben om aan de bak te kunnen. En zolang de recessie duurt kan je toch beter door gaan leren? Want een baan vinden met vaste betrekking vind je deze tijd niet snel.
Prachtig, al die ideetjes over langer werken - maar dan bij voorkeur niet als het werk te zwaar is, en ook liever wat minder uren. Ik mis het argument nog dat er met minder uren en minder zwaar werk misschien zelfs meer mensen na hun vijfenzestigste werken dan de huidige 25% (de rest zit nu al thuis).
Jammer is natuurlijk dat al die prachtige wensen vertaald gaan worden in wetgeving, die moet worden uitgevoerd en gecontroleerd.
De praktijk zal wel worden dat de WAO twee jaar langer loopt. Dat is veel duurder dan de AOW omdat WAO gebonden is aan het laatstverdiende salaris. Ter compensatie gaat een legioen WAO-artsen beoordelen wie nog wel kan werken, en welk werk licht genoeg is om nog wel te doen als je oorspronkelijke baan te zwaar is geworden. Alles om te verhullen dat sommige mensen op hun vijftigste al zo uitgeblust tonen dat geen collega ze nog in het team wil hebben.
Vermoedelijk blijkt na tien jaar experimenteren dat er in Nederland onvoldoende ongeschoold werk is om te laten doen door al die mensen die fysiek niet meer in staat zijn het werk te doen waar ze slim genoeg voor waren, en waar ze voor geleerd hebben.
En dan zitten we met een veel duurder stelsel voor functioneel leeftijdsontslag (een ander woord voor WAO) dan het huidige pensioenstelsel. Die jongeren van 13 tot 22 hebben dat denk ik aardig doorgerekend voordat ze de publiciteit zochten.
Seewee
|
|
2
-
04
-
2009
|
10
:
12
uur
De discussie gaat in werkelijkheid over de betaalbaarheid van de AOW. Als jongeren bij het begin van hun loopbaan een volledig pensioen opbouwen in plaats van 70% dan zijn we over 40 jaar uit de problemen. Jammer dat onze politici daar niet eerder opgekomen zijn.
Vooruit schuiven gaat beter dan vooruit denken bij deze beroepsgroep.