30 maart 2009 -
Het internetgebruik op kantoor wordt aan steeds striktere regels onderworpen. Inmiddels hebben ruim zeven op tien organisaties bepaalde sites geblokkeerd of hanteren ze een streng beleid. Vooral sociale netwerksites en online spelletjessites staan veel vaker dan vorig jaar op de zwarte lijst.
Heel verstandig. Werken is niet alleen maar leuk. Maar er moet aan een doel worden gewerkt en dat moet efficient en effectief gebeuren.
Binnen de meeste organisaties kan de productiviteit omhoog. Het surfen aan banden leggen is een eerste stap hierin.
www.anskeplante.nl
Uiteraard hoort de werkgever te bepalen hoeveel 'speelruimte' hij of zij werknemers biedt, als het aankomt op internetgebruik. Maar ik vind dat je als werkgever deels ook de hand in eigen boezem mag steken, want waarom surft het personeel dan naar sociale netwerken en spelletjessites? Ongetwijfeld maakt een deel gewoon misbruik van de mogelijkheid, maar het geeft naar mijn idee ook een signaal af over het werkaanbod en de betrokkenheid bij het bedrijf of de organisatie.
Sociale netwerken kunnen namelijk heel goed bijdragen tot die betrokkenheid, mits ze werkgerelateerd zijn. Denk bijv. aan een site als LinkedIn. Stimuleer mensen hierin deel te nemen en eens per dag hier zinvolle informatie uit te halen of te reageren op een werkgerelateerd onderwerp en stel hierbij een gemiddeld maximum van 15 minuten per dag in. Zorg verder dat het overige werkaanbod zingevend is en een duidelijke verbinding met het bedrijf heeft. Betrokkenheid zorgt voor duurzaamheid. Personeel dat zich graag bindt aan en inzet voor het bedrijf, geeft een duurzame stabiliteit. Natuurlijk hoeft niet al het werk 'leuk' te zijn, maar toch zeker ook niet 'geestdodend' en zonder duidelijke betekenis. Stimuleren en waarderen zijn kenmerken die iedere manager zich eigen zou moeten maken. Laat opzwepen en stressen zoveel mogelijk achterwege en maak een zinvolle verbinding met je personeel. En spelletjes spelen en Hyven onder werktijd moet je inderdaad radicaal beboeten. Je wordt tenslotte betaalt als personeel om een werkprestatie te leveren. Als werkgever kun je korten op salaris of zelfs lager inschalen bij hardnekkige gevallen. De 'misbruiker' betaalt! Zo raakt de maatregel alleen de overtreder(s) en worden andere werknemers niet belast met de druk en stress die anders een hele afdeling kan beïnvloeden.