26 maart 2009 -
Steeds meer werknemers hebben de mogelijkheid op een of andere manier flexibel te werken. In Nederland geldt dat voor maar liefst 86 procent van de beroepsbevolking. Tegelijkertijd met die flexibiliteit stijgt echter ook het aantal uren dat gewerkt wordt. Dat schrijft 6Minutes.be.
De cijfers zijn afkomstig uit onderzoek van Robert Half Finance & Accounting onder 4.516 HR- en Finance-managers uit zeventien landen. De meest voorkomende vormen van flexibel werken zijn: flexibele uren (54 procent), overwerk in ruil voor vrije uren (27 procent), sabbaticals (27 procent) en thuiswerk (22 procent).
Meer verantwoordelijkheden
Voor 70 procent van de werknemers leidt meer flexibiliteit tot meer werkzaamheden en meer verantwoordelijkheden en daardoor tot meer gewerkte uren. Bijna de helft van de respondenten heeft hierdoor meer last van stress. Bedrijven moeten er volgens de onderzoekers dan ook voor oppassen dat ze werknemers niet promoveren tot die daar helemaal klaar voor zijn.
Geld gaat voor vrije tijd
Verder kwam uit het onderzoek naar voren dat de helft van de werkenden het te druk heeft om hun vakantiedagen op te nemen. Het goede nieuws voor werkgevers is dat 70 procent van de respondenten hen niet in wil ruilen voor een baas die hen een betere balans tussen werk en privé, maar ook minder loon, biedt.
Bron:6Minutes
Het blijkt inderdaad uit allerlei onderzoeken dat thuiswerkers harder werken en productiever zijn. Ze zijn dus sneller geneigd 'nog even snel' iets af te maken. Om er zeker van te zijn dat thuiswerkende werknemers daadwerkelijk aan het werk zijn, beoordelen veel managers hen op output. Als blijkt dat deze hoge productievraag een probleem is en dit leidt tot stress (kortom, als de doelstellingen zijn niet realistisch), moet daarover open worden gecommuniceerd. Hier ligt een taak voor zowel de manager als voor de werknemer.