zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederland niet klaar voor verhoogde AOW-leeftijd

16 maart 2009 - Een derde van de Nederlandse werknemers van 50 jaar en ouder is nog niet lang klaar voor een hogere AOW-leeftijd. Dit blijkt uit de LifeGuard BedrijfsGezondheidsIndex 2008 (BGI). Het onderzoek is afgenomen onder 10.447 werknemers bij 81 bedrijven uit verschillende sectoren.

Van de onderzochte werknemers van 50 jaar en ouder heeft 34 procent een verminderd werkvermogen en is daardoor minder goed in staat om aan de fysieke en mentale eisen van het werk te voldoen. Deze werknemers zijn minder gezond, voelen zich minder productief, verzuimen vaker en zorgen voor meer medische kosten. Doorwerken tot 67 jaar is voor deze groep dan ook een lastige opgave. 



Overheidsstimulans

Binnen het Kabinet is er discussie alom of de huidige financiële situatie het al op korte termijn verhogen van de AOW-leeftijd onontkoombaar maakt. Minister Donner heeft een loonregeling in het leven geroepen waarbij werkgevers worden gestimuleerd om werklozen van 55+ in dienst te nemen. Eventuele langdurige ziektekosten voor deze medewerkers worden door de overheid vergoed. Feit is dat werkgevers ook zonder het aannemen van langdurig werklozen van 55+, gemiddeld steeds meer oudere werknemers in dienst hebben, waarvoor bij langdurige ziekte geen vergoeding van de overheid is gereserveerd. Mede om die reden zullen zij zelf een effectief gezondheidsbeleid moeten voeren om de inzetbaarheid van hun personeel te kunnen garanderen. 

LifeGuard BedrijfsGezondheidsIndex

Het doel van de BGI is om inzicht te krijgen in de gezondheid en inzetbaarheid (werkvermogen) van de Nederlandse beroepsbevolking. Gezondheid wordt binnen de BGI opgevat als een toestand van compleet lichamelijk, geestelijk en sociaal welbevinden. Naast de gezondheid van werknemers worden ook belangrijke determinanten van gezondheid en werkvermogen meegenomen zoals leefstijl en gedrag (o.a. bewegen, voeding, alcoholgebruik, tabakgebruik en omgaan met stress) en werkbeleving (o.a. werkdruk, samenwerking, leermogelijkheden, zelfstandigheid in het werk). De BGI beschouwt het individu en zijn context. Bij de beroepsbevolking maakt de werkomgeving daar vanzelfsprekend een groot deel van uit.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Ook jonge manager ligt nu wakker van pensioen
 Geeft u straks leiding aan een team chagrijnige 70-plussers?
 Werknemer stelt pensioen uit
 Nederlander wil flexibele AOW-leeftijd
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10