zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Talent blijft onzichtbaar

6 maart 2009 - Bijna de helft van de werkgevers weet niet wie van de medewerkers goed of slecht presteert. Ook weet de helft niet welke talenten ze nodig hebben. Dat blijkt uit onderzoek. Leidinggevenden zouden meer verantwoordelijkheid moeten nemen voor het rendement van talent, vinden de onderzoekers.

Het onderzoek naar talentmanagement in Nederland is eind 2008 uitgevoerd door het trainings- en adviesbureau Vergouwen Overduin in samenwerking met de leerstoelgroep Strategisch Talent Management van de Nyenrode Business Universiteit onder toonaangevende ondernemingen in Nederland. 



Overlevingsstrategie

Zolang talentvolle mensen kunnen blijven kiezen tussen werkgevers, zullen zij organisaties zoeken waar zij hun talenten kunnen benutten en ontwikkelen, zo denken de onderzoekers. Ondanks de economische recessie - die zorgt voor een (tijdelijk) overschot aan beschikbaar personeel - zullen organisaties er alles aan moeten doen om de kwaliteiten van de medewerkers die nodig zijn om te overleven op peil te houden. Bij 40 procent van de 160 respondenten, is echter niet bekend wie van het personeel boven of onder de maat presteert. Ook wordt bij 40 procent van de ondervraagde respondenten niet systematisch aandacht besteed aan de onderlinge prestatieverschillen op de werkvloer. 

Talent blijft onontwikkeld

Uit het onderzoek valt verder op te maken dat bijna een derde van alle respondenten niet in staat is om getalenteerde mensen aan te trekken. De helft van de ondervraagde respondenten weet niet precies welke talenten ze nodig hebben en meer dan de helft zegt dat het opleidingsbudget niet gericht wordt besteed aan cruciale competenties van talentvolle medewerkers en managers op sleutelposities. 

Talentmanagement

Uit het onderzoek blijkt daarnaast dat organisaties het nog lastig vinden om talentmanagement handen en voeten te geven. Initiator Boudewijn Overduin: "Ook het topmanagement vindt dat de ontwikkeling van talent in de toekomst beter moet worden opgepakt. De strategie van het bedrijf en de gewenste ontwikkeling van talenten moeten op zijn minst beter op elkaar worden afgestemd. Ook wil het management de kwaliteit van het aanwezige talent binnen hun organisatie beter kunnen beoordelen."  Nyenrodehoogleraar Lidewey van der Sluis sluit zich aan bij haar mede-onderzoeker: "Opvallend is dat wanneer er in het onderzoek gevraagd wordt hoe talentmanagement strategisch en systematisch vorm te geven, HR-managers vinden dat de eerste verantwoordelijkheid hiervoor bij de directe leidinggevenden hoort te liggen, terwijl in de praktijk HR hier nog altijd voor verantwoordelijk wordt gesteld."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 De zeven grootse fouten die u kunt maken in crisistijd
 Tien tips voor talentmanagement in slechte tijden
 Drie tips om managementtalent te vinden
 Toptalent onvindbaar voor MKB
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10