4 maart 2009 -
Na ontslag nemen vooral vrouwen vaak snel een baan onder hun niveau aan. Puur om weer financiële zekerheid te hebben. Echt verstandig is dit echter niet. Dat zegt sociaal wetenschapper Irma Mooi-Reci op HR Praktijk. Door de tijd te nemen om uit te zoeken welke baan echt bij hen past, worden mensen uiteindelijk gelukkiger.
Als mensen na een ontslag niet meteen een nieuwe baan vinden, worden zij pessimistisch en gestrest. Mensen die langer dan een jaar werkloos zijn, worden vaak passief en geven de moed op.
Loopbaancoach
Een loopbaanbegeleider kan mensen helpen erachter te komen wat voor baan zij graag zouden willen en hoe zij dat kunnen bereiken. Door nadruk te leggen op sterke punten en die sterke punten te gebruiken, leren mensen meer uit zichzelf te halen en wordt voorkomen dat ze depressief en hopeloos worden.
Bron:Psychologie Magazine, HR Praktijk
Mensen die goed zijn in hun vak merken de ontslag ronde niet eens.
Zij zorgen er of zelf voor dat ze al iets anders hebben voordat ze op straat staan of headhunters hebben ze al gevonden.
Het is ook altijd het beste om te solliciteren vanuit bestaand werk.
Denk je eerst even vakantie te houden alvorens naar nieuw werk te zoeken dan kom je bedrogen uit.
Mede omdat de werkgever dan uit meer mensen kan kiezen omdat je dan met de grote meute mee moet.
ook als je te snel gekozen hebt voor een baan en hij blijkt niet te passen. Ben je weer in een betere positie als je vanuit een werkende situatie solliciteerd.
Wel even aan je nieuwe werkgever vertellen dat je verder zoekt. Omdat hij dan ook weet dat hij weer opzoek moet.
Je zult zien dat eerlijk en open zijn loont, in de meeste gevallen. Het voorkomt in ieder geval conflicten.
En als je nieuwe baas moeilijk doet omdat je weer weg wil, bevestigd dat in ieder geval dat je beslissing de juiste was.
Vaak wordt er niet gedacht aan loopbaanbegeleiding en dat is zonde. Je kunt er zoveel aan hebben. Investeren in jezelf is iets wat veel meer werknemers zouden moeten doen.