zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vacaturetekst scoort onvoldoende

25 februari 2009 - 52 procent van de vacatureteksten scoort een onvoldoende. Opvallend is dat veel werkgevers, gemiddeld genomen, een duidelijk beeld hebben van wie ze zoeken, maar daarentegen onvoldoende de beoogde kandidaten weten te triggeren om te solliciteren.

Dit blijkt uit analyses die Campaign Group naar aanleiding van de Vacaturetestdagen heeft gemaakt. De vacatures zijn getest op dertien verschillende aspecten, onderverdeeld in vijf dimensies. Opvallend aan de resultaten is dat veel werkgevers, gemiddeld genomen, een duidelijk beeld hebben van wie ze zoeken en dat duidelijk weten te communiceren. Zo scoorden - binnen de dimensie ‘wie’ - de aspecten functiebenaming (duidelijk en niet multi-interpretabel) en opleidingsniveau ruim voldoende met een gemiddelde score van 6,6. Ruim 28 procent van de vacatureteksten scoorde zelfs perfect op het aspect opleidingsniveau, wat betekent dat er expliciet één opleidingsniveau gevraagd wordt in de vacaturetekst. 



Onvoldoende

De overige vier dimensies (‘wat’, ‘aantrekkelijkheid’, ‘waarom’ en ‘waar en wanneer’) scoren een onvoldoende. Dit zijn de dimensies waarin de werkgever zichzelf en de baan verkoopt, een interessant aanbod heeft voor haar doelgroep en de beoogde kandidaat aanzet tot solliciteren. Ook opvallend is dat bij 72 procent van de vacatures een plaatsings- en sluitingsdatum ontbreekt, wat in de praktijk tot een substantieel lagere conversie naar solliciteren leidt. Door het aangeven van een actuele plaatsings- en sluitingsdatum vergroot de werkgever de kans dat de beoogde kandidaten solliciteren. Verder was opvallend dat in veel vacatureteksten onvoldoende werd ingespeeld op de beweegmotieven en kritische wervingsfactoren (KWF’s) van de beoogde kandidaten. Verder ontbrak te vaak ‘stoppingpower’ in de vacatureteksten. Hierdoor is de vacature veel minder in staat om de aandacht van de latente baanzoeker te trekken, terwijl dit juist een essentieel onderdeel is van een vacaturetekst. 

Call to action
"Het toevoegen van een call to action en inspelen op beweegmotieven zijn basisvoorwaarden om de beoogde kandidaten in beweging te krijgen en om de conversie naar solliciteren te optimaliseren," aldus Anne-Britt Petri, directeur Campaign Group. "Werkgevers laten ongelofelijk veel mogelijkheden liggen om het rendement op hun wervingsinspanningen te verbeteren. In het komende jaar zullen we zien dat mensen steeds minder bereid zijn te hoppen van baan naar baan. Het echte talent op de markt blijft zitten. Om deze groep te bereiken en bewegen is een goede vacaturetekst onontbeerlijk."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vacaturetekst blinkt vaak uit in saaiheid
 Liever geen Engelse vacatureteksten!
 Zes tips voor het schrijven van goede vacatureteksten
 Onduidelijke functieomschrijving stoort werkzoekende het meest
 Vacaturejargon blijft abacadabra
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10