zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Heeft de vaste baan zijn langste tijd gehad?

19 februari 2009 - Alle recessies hebben de neiging de werkplek onomkeerbaar te veranderen en deze is geen uitzondering. Steeds meer mensen beginnen in deze tijd voor zichzelf of gaan op projectbasis werken. En daarmee lijkt ‘vast’ werk steeds meer tot het verleden te behoren.

Bedrijven worden gedwongen om hun kosten te evalueren en te beperken. Tegelijkertijd is het steeds minder noodzakelijk om fysiek aanwezig te zijn om het werk goed te doen. Deze twee ontwikkelingen leiden ertoe dat een permanent, duur personeelsbestand ter discussie staat. 



Flexibiliteit wint terrein
Organisaties als de Britse denktank Career Innovation promoten al een tijdje het concept van werkplekflexibiliteit en voorspellen dat steeds minder mensen een traditionele carrière zullen hebben maar steeds vaker als freelancer aan de slag gaan. De internetreputatie speelt daarbij een steeds grotere rol. Ook volgens Penny Power, oprichter van het zakelijke sociale netwerk Ecademy zijn we hard op weg naar een flexibele manier van werken. "Veel ondernemingen zijn taakgeoriënteerd en zoeken derhalve naar manieren om werkzaamheden uit te besteden en tegelijkertijd kosten te besparen. In de huidige economische malaise is het immers des te belangrijker af te slanken zonder in te boeten aan waardevolle mensen en middelen. Met flexibele krachten komen bedrijven onder de hoge kosten van het aannemen van nieuwe mensen uit; die kunnen ze zich bovendien niet eens permitteren momenteel." 

Zekerheid is een illusie

Het idee van een werknemersbestand zonder vaste loonkosten, huisvestingskosten, computerkosten, pensioenkosten, enzovoort, wordt steeds aantrekkelijker. "Een positief effect van de crisis is dat mensen gedwongen worden de verantwoordelijkheid over hun eigen leven, reputatie en balans tussen werk en prive te nemen. Velen moeten bezuinigen, bijvoorbeeld op kinderopvang, en dat maakt flexibel werken voor werknemers steeds aantrekkelijker. Bovendien: ook een vaste baan biedt geen enkele zekerheid, zoals we momenteel maar al te goed merken. Ook vanuit dat oogpunt kan het veel interessanter zijn om voor zes in plaats van één bedrijf te werken.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Dertien tips voor startende interimmers
 Financials kiezen vrijheid
 Interim-manager beleeft gouden tijden
 Interimmanager steeds gewilder
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10