19 februari 2009 -
Alle recessies hebben de neiging de werkplek onomkeerbaar te veranderen en deze is geen uitzondering. Steeds meer mensen beginnen in deze tijd voor zichzelf of gaan op projectbasis werken. En daarmee lijkt ‘vast’ werk steeds meer tot het verleden te behoren.
Bedrijven worden gedwongen om hun kosten te evalueren en te beperken. Tegelijkertijd is het steeds minder noodzakelijk om fysiek aanwezig te zijn om het werk goed te doen. Deze twee ontwikkelingen leiden ertoe dat een permanent, duur personeelsbestand ter discussie staat.
Flexibiliteit wint terrein
Organisaties als de Britse denktank Career Innovation promoten al een tijdje het concept van werkplekflexibiliteit en voorspellen dat steeds minder mensen een traditionele carrière zullen hebben maar steeds vaker als freelancer aan de slag gaan. De internetreputatie speelt daarbij een steeds grotere rol. Ook volgens Penny Power, oprichter van het zakelijke sociale netwerk Ecademy zijn we hard op weg naar een flexibele manier van werken. "Veel ondernemingen zijn taakgeoriënteerd en zoeken derhalve naar manieren om werkzaamheden uit te besteden en tegelijkertijd kosten te besparen. In de huidige economische malaise is het immers des te belangrijker af te slanken zonder in te boeten aan waardevolle mensen en middelen. Met flexibele krachten komen bedrijven onder de hoge kosten van het aannemen van nieuwe mensen uit; die kunnen ze zich bovendien niet eens permitteren momenteel."
Zekerheid is een illusie
Het idee van een werknemersbestand zonder vaste loonkosten, huisvestingskosten, computerkosten, pensioenkosten, enzovoort, wordt steeds aantrekkelijker. "Een positief effect van de crisis is dat mensen gedwongen worden de verantwoordelijkheid over hun eigen leven, reputatie en balans tussen werk en prive te nemen. Velen moeten bezuinigen, bijvoorbeeld op kinderopvang, en dat maakt flexibel werken voor werknemers steeds aantrekkelijker. Bovendien: ook een vaste baan biedt geen enkele zekerheid, zoals we momenteel maar al te goed merken. Ook vanuit dat oogpunt kan het veel interessanter zijn om voor zes in plaats van één bedrijf te werken.