zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vergroten van betrokkenheid vergroot overlevingskans

19 februari 2009 - De economische crisis slaat flink om zich heen. Iedere dag worden nieuwe cijfers bekend over toenemende werkloosheid en al dan niet te nemen noodmaatregelen. Toch klinkt inmiddels een tegengeluid: de crisis biedt ook kansen, en niet alleen aan nieuwkomers die in het gat springen van hun failliete voorgangers.

Juist bestaande bedrijven, en hun medewerkers, kunnen hun voordeel doen met de economische crisis – en er straks flexibeler, beter op orde en met meer werkplezier uit komen. Dit is de opvatting van Organize yourself. "Natuurlijk, de huidige crisis is ellendig, geen misverstand daarover," zegt Arjan Dokman van bureau Organize yourself. "Je zult maar je baan kwijt raken, of te maken hebben met gedwongen werktijdverkorting. Dat is uitermate triest. Maar de keerzijde is dat deze crisis ons wel met de neus op de feiten drukt. We zullen met zijn allen flexibeler moeten worden, beter moeten inspelen op veranderende behoeften in de markt. Maar ook wendbaarder worden als het gaat om de behoeften van medewerkers, en eindelijk eens echt gaan inspelen op de mogelijkheden van flexibel werken. Dat vergroot het plezier in werk, de betrokkenheid en daarmee uiteindelijk ook de productiviteit." 



Flexibiliteit

Al een aantal jaar traint Dokman medewerkers in tal van werkomgevingen, zowel in het bedrijfsleven als bij overheden. Hoe verschillend iedere omgeving ook is, één ding valt de trainer van Organize yourself altijd op: "Medewerkers hebben behoefte aan een zekere mate van flexibiliteit, en die wordt door de werkgever lang niet altijd geboden. Dat drukt op het werkplezier, en daarmee op de productiviteit." In tijden van crisis zouden organisaties extra oog voor dit soort zaken moeten hebben, vindt Dokman: "Er blijven minder mensen over, en die moeten met elkaar meer output genereren. Dat lukt alleen als die mensen optimaal betrokken zijn, en lol hebben in wat ze doen. Aan werkgevers de schone taak om daarin te investeren, en gelukkig hebben ook steeds meer werkgevers dat door. In tijden van crisis zit al helemaal niemand te wachten op een medewerker met burn-out." 

Duidelijkheid

Investeren in betrokkenheid en werkplezier. Het klinkt mooi, maar hoe doe je dat dan? Volgens Arjan Dokman is het vooral zaak om dicht bij het werkproces te blijven: "Dit zijn geen tijden voor teambuilding in de Ardennen, en dat hoeft ook helemaal niet. Mensen hebben nu vooral behoefte aan meer duidelijkheid op en rond de werkplek. Bedrijven investeren bijvoorbeeld in trainingen, die medewerkers meer overzicht opleveren over datgene wat ze te doen hebben, en waarmee ze minder afhankelijk worden van de vele stapels en gele stickertjes op hun bureau. Dit soort trainingen voorkomt vaak overspannenheid, en maakt bijvoorbeeld ook de drempel lager om eindelijk eens wat vaker thuis te werken – een wens van veel werknemers en uiteindelijk een flinke kostenbesparing voor werkgevers. Het mes snijdt aan meer kanten tegelijk, en die creativiteit is precies waar een economische crisis om vraagt. Dan wordt het een interessante optelsom: flexibiliteit + werkplezier = betrokkenheid = productiviteit. En uiteindelijk vergroot dat de overlevingskans in de economische crisis!"

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Flexibele werknemers maken meer winst
 Vier adviezen om werknemers te binden
 60-plussers vormen meest betrokken generatie
 Communicatie + vertrouwen = betrokkenheid
 
 
reacties
 
Ad de Beer  |   | 
19-02-2009
 | 
07:36 uur
In de kern is het allemaal waar wat er wordt gesteld.
De basis van een excellerende organisatie zijn de mensen, de medewerkers. Geef mensen zelfsturing, maak self-managing-teams en introduceer empowerment. Daardoor stijgt de betrokkenheid geweldig en neemt ook de inzetbaarheid van medewerkers geweldig toe.
Door daarnaast talentmanagement in te voeren, zal de betrokkenheid van mensen nog verder toenemen.
Maar is er meer dan betrokkenheid alleen.
Ook talent, competentie en leiderschap zijn onmisbaar om het optimale rendement uit medewerkers te halen.
Flexibiliteit is niet voldoende, de organisatie moet lenig zijn, makkelijk en zonder problemen meebewegen met alle veranderingen in de maatschappij, hoe snel en onverwacht ze ook komen en gaan.
Met bijvoorbeeld het K3 model kan de organisatie echt klaar worden gemaakt voor de toekomst.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10