18 februari 2009 -
Van 9 tot 5 werken is vreselijk achterhaald. Een 6-tot-10-cultuur zou veel beter werken: minder files, minder stress en een hogere productiviteit. "Jammer dat het kwartje niet bij veel meer bedrijven valt," zegt Ben Jansen, algemeen directeur van Déhora Consultancy Group op Management Team.
Vroeger was het krappe tijdskader tussen 9 en 5 nog wel te doen, met minder mensen, minder auto's en de klassieke rolverdeling tussen man en vrouw. Maar nu niet meer. Kijk bijvoorbeeld naar de files en de stress door de moeizame combinatie van werk en privé. Of het simpele feit dat we vrij moeten nemen om naar de tandarts te gaan, stelt Jansen.
100-uurseconomie
Er zijn inmiddels stappen in de goede richting gezet. Zo propageert het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap de 7-tot-7-cultuur bij onder andere provincies en gemeenten. Jansen vindt dit echter nog niet ver genoeg gaan en pleit daarom voor een verschuiving naar een 6-tot-10-samenleving, van maandag tot en met zaterdag. Oftewel: de 100-uurseconomie.
Ploegendiensten en zelfroosteren
Voor bedrijven betekent zijn visie een verschuiving naar een ploegendienstsysteem. Dat fenomeen wordt nu in zo'n vijftien procent van de bedrijven gehanteerd. De manager hoeft er bovendien heus niet al die uren rond te lopen. Per ploeg kan er bijvoorbeeld één baas zijn. "We moeten meer naar leidinggeven waarbij resultaat telt en niet de aanwezigheid. De consequentie van werken met ploegendiensten is, dat we meer moeten plannen, maar als je dit goed organiseert, hoeft het geen probleem te zijn." Denk bijvoorbeeld aan zelfroosteren, waarbij werknemers hun wensen voor diensten kunnen aangeven. In Scandinavië leidt zelfroosteren volgens Jansen tot een productiviteitsverhoging van drie tot zeven procent.
Bron:Management Team
Zo lang de directeur alles zelf wil controleren, zal er weinig vernaderen. Tevens loop je het risico dat wanneer jou bedrijf andere werktijden heeft, de bereikbaarheid naar andere bedrijven minder wordt.
Bij productiebedrijven die een 24 uur economie hebben kan je zeker de nodige experimenten uitvoeren en kijken waar het hoogste resultaat voor mens en arbeid te halen is.
Maar bij bedrijven in dagdienst ligt het wat gecompliceerder dan dit artikel stelt.
Thuiswerken is een optie of deels thuiswerken en deels op het bedrijf, waardoor je minder kantoorruimte nodig hebt en dus minder kosten, maar dan moet de ondernemer wel vertrouwen hebben in zijn werknemer.
Winkels dienen dan ook op andere tijden open te zijn of meer uren op de dag open zijn.
Maar dat betekent geenszins dat er meer omzet wordt gedraaid, wel heb je meer werknemers nodig om de uren in te vullen. Maar laten we eens serieus beginnen met b.v. de kantoren meer flexibel te laten werken en dan kijken wat het effect op de files dan is.
Verder moeten we dan af van al onze Hollandse gewoonten, zoals om 18 uur eten en we moeten dan ook zorg dragen voor een permanente kinderopvang voor werkende ouders.
Kortom veel haken en ogen, maar mijns inzien toch het proberen waard.
Parlo
|
|
18
-
02
-
2009
|
10
:
24
uur
Dit is weer het zoveelste ballonnetje van/voor werkgevers om juist in deze tijd de kansen te pakken om alle verworven rechten van werknemers te niet te doen.
Dit is toch een teruggang naar de middeleeuwen waar lijfeigenen ook altijd moesten klaarstaan voor uw broodheer.
Als al zoiets zou worden ingevoerd weet ik al waar het op zal uitdraaien, gewoon blijven doorwerken (dus van 6 tot 10 en liefst dan nog wat langer) want anders is je baan op de tocht. En die zaterdag, ach waarom niet ook die zondag er nog bij? En een priveleven bestaat dan niet meer.
Ik kan wel zeggen dat het plan volledig mis is maar ik weet bijna zeker dat de werkgevers staan te popelen om het zo snel mogelijk in te voeren.
Trojan
|
|
18
-
02
-
2009
|
12
:
14
uur
@ Parlo; ik ben het helemaal met je eens. De baas zit achterover met een dikke sigaar in zijn bakkus en de voorman haalt de zweep over het voetvolk... Soms vraag ik me af waarom we niet allemaal in de bijstand gaan zitten. Ik werk me de barste om iedere maand meer dan de helft van mijn inkomen af te dragen aan de overheid en de oliemaffia... Terwijl een uitkeringstrekker zonder enige noemenswaardige inspanning netto bijna hetzelfde overhoudt. En dan komt er weer zo'n raketgeleerde om de hoek die vindt dat ik nog wat harder kan/moet werken voor die paar extra rotcenten. Klinkt misschien vrij negatief, maar de wereld is sinds de middeleeuwen niet veel veranderd. Wij zijn slaven van de consumptiemaatschappij en zitten vast het web van geld, status en macht. De man die op zondag het vlees snijdt heeft geleerd om zich altijd netjes aan de regels te houden, terwijl alle grote bedrijven momenteel door de mand omdat ze miljardenzwendels hebben uitgevoerd. En wie mag daar voor opdraaien??? Juist...de man die op zondag het vlees snijdt! De wereld staat op zijn kop. De zwendelaars hebben inmiddels hun eerste miljarden alweer uit de staatskas gejat en staan bij Kroymans hun nieuwe Ferrari te completeren met accesoires t.w.v. een nieuwe VW. En dan nu ook nog aan komen zetten met een 100 urige werkweek... De buitensporige levensstijlen van een paar worden in stand gehouden ten koste van miljoenen... Het wordt tijd voor een nieuwe revolutie... Een nieuwe verdeling van welvaart, maar omdat iedereen dat als een utopie ziet zal het ook een utopie blijven. De mens is in staat tot het onmogelijke, maar we gebruiken het liever om onszelf te verijken en op tv te kijken hoe anderen daaronder lijden... Wanneer komen we nu eens op een punt dat we genoeg hebben en beseffen dat we zijn aangeland op een punt dat we er samen aan moeten...???
Gegroet
Stef
|
|
18
-
02
-
2009
|
15
:
49
uur
100 uurs economie != 100 uurige werkweek
Michiel
|
|
18
-
02
-
2009
|
17
:
45
uur
@ Parlo @ Trojan; In het artikel staat nergens dat er een 100-urige werkweek moet komen. Een 24-uurseconomie houdt toch ook niet in dat je 24 uur per dag moet werken? Het artikel pleit voor langere openstelling van bedrijven, waardoor de werknemer zijn 40/36/32 of nog-minder-uren-baan flexibeler kan indelen. Dus niet verplicht om 9 uur 's morgens aanwezig zijn en verplicht om 5 uur 's middags weer naar huis. Er zijn veel beroepen/bedrijven die niet gebonden hoeven te zijn aan dit 9 tot 5 patroon en dat biedt interessante mogelijkheden, niet alleen op het gebied van filebestrijding maar ook ter verhoging van de efficiency. Dus zeker de moeite waard om serieus naar te kijken.
Alexander
|
|
21
-
02
-
2009
|
15
:
37
uur
De complexiteit van het organiseren wordt daarmee verveelvoudigd, evenzo ook de kosten; veel functies vragen om een minimale bezetting en daar staan per definitie geen extra opbrengsten tegenover. De massaontslagen die deze recessie met zich meebrengt tonen dat al aan, hoewel daar ook een hoop angst en oneigenlijke argumentatie achter schuil gaat. In de jaren dat het allemaal ''booming'' was (toen bonussen nog niet maatschappelijk onverantwoord waren) lag de nadruk ook al op winstmaximalisatie en kosten reductie. Het paradigma bij bedrijven zal eerst duurzaamheid als uitgangspunt moeten hebben voordat we dit soort modellen gaan nastreven. Langetermijn en maatschappelijke relevantie als uitgangspunt en geen individueel en kortetermijn winstbejag meer. Nu de banken er echt een puinhoop van hebben gemaakt en vervolgens nog steeds een enorme arrogantie aan het daglicht brengen lijkt het mij dat we daar nog een fors aantal tegenslagen van verwijdert zijn. Leiders willen nog steeds macht voor het eigenbelang en mensen worden nog seeds als human resources i.p.v. human beings gezien en behandelt.