zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Weer meer faillissementen in januari

12 februari 2009 - In januari 2009 is het totaal aantal faillissementen gestegen met 47 procent ten opzichte van dezelfde maand in 2008. Dit blijkt uit onderzoek naar faillissementen in het Nederlandse bedrijfsleven door Dun & Bradstreet.

Sabine Besselink, marketing manager Risk Solutions bij Dun & Bradstreet: "Een dergelijke explosieve stijging ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder is al lang niet meer voorgekomen. Ook als we kijken naar het voortschrijdend gemiddelde over drie maanden, dan is de groei van het aantal faillissementen duidelijk waarneembaar." 



Vrachttransport
Het aantal faillissementen binnen de sector vrachttransport over de weg is in januari explosief gestegen met 400 procent. Ook de bouw (+ 80 procent) en industrie (+85 procent) laten een bovengemiddelde groei zien. In de financiële sector (+26 procent) en de detailhandel (+21 procent) is de schade nog relatief beperkt. Hoewel de horeca in de tweede helft van 2008 nog niet getroffen leek door een toename van faillissementen, is er in januari een duidelijke kentering waarneembaar. Uit het onderzoek van Dun & Bradsteet blijkt dat het aantal Horecabedrijven dat op de fles ging met 53 procent toenam ten opzichte van januari 2008.

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vier tips om de stemming erin te houden
 Manager vraagt te snel faillissement aan
 Snelheid essentieel na faillissement
 Kredietcrisis heeft grotere gevolgen dan 11 september
 
 
reacties
 
WR  |   | 
12-02-2009
 | 
08:15 uur
Wakker worden, Overheid !
Gerrit Michels  |   | 
12-02-2009
 | 
14:35 uur
Hoezo overheid? Kijk eerst maar eens binnen je eigen werkomgeving wie er wakker moet worden. Zoek en grijp de kansen die er toch weer zijn. Zoals bv ''bespreek de recessie met je conculega's''. Met vriendelijke groet Gerrit Michels.www.germarmich.com
Onno Koster  |   | 
12-02-2009
 | 
15:40 uur
BlaBlaBla, Nu komt echt ondernemerschap weer om de hoek kijken. En toen las ik dit...Geweldig. Ik dacht dat ik de enigste was!

Zwaar weer op komst
De titel van de nieuwe ramingen van onze vrienden van het Centraal Planbureau [CPB) draagt de onheilspellende titel ''Zwaar weer op komst''. De kredietcrisis zorgt volgens het CPB voor een terugval van de economische bedrijvigheid in Nederland die sinds het begin van de jaren tachtig niet is voorgekomen. De Nederlandse economie komt volgend jaar in een recessie terecht. Zet u schrap, hamsterennnnnnn…

In 2010 zal de economie weer enigszins herstellen. O? Uch dat is snel. Poepoe, wat een tegenvaller. Ik had er al stiekem op gehoopt dat we in een echte recessie terecht zouden komen, massaal naar de gaarkeukens, mooie verhalen voor later, voor de kleinkinderen. Hoe de wereld was ingestort door een In Greed We Trust mentaliteit, hoe arrogante banken omvielen, Palmeilanden in Dubai tot zinken werden gebracht, door dezelfde baggeraars die ze eerst hadden opgespoten.

Het CPB verwacht dat de economie in 2009 met 0,75% krimpt, na een groei van het bruto binnenlands product (bbp) in het huidige jaar van 2,25%. In 2010 zal de Nederlandse economie weer licht herstellen en 1,0% groeien. Uch, 0,75% krimp, that is it? Is er niet meer ellende te verwachten….? Hebben we het al die weken over een 0.75% krimp, mag ik nu maar vier keer op vakantie in plaats van vijf keer?

Enige teleurstelling bij het lezen van de introductie van het persbericht maakt mij meester. Ik had gerekend op massaontslagen, lange rijen bij het UWV, geen files, wellicht zelfs een onverwachts einde aan de opbouw van Coney. Immers, welke onderneming heeft nog belangstelling voor het fantastisch mooie vraagstuk van interne beheersing als de boel plat ligt!?

Gelukkig, als ik persbericht verder lees zie ik toch nog een lichtpuntje, misschien komt die echte recessie toch echt. “De onzekerheden rondom de timing van het verwachte herstel zijn namelijk echter groot”, zo stelt het CPB. De cruciale vraag is hoe lang en in welke mate de financiële markten in de greep blijven van de economische crisis. Het CPB weet het niet zeker. De recessie in 2009 zal volgens het CPB wel sterker zijn dan de economische neergang na het barsten van de Internet-bubbel in 2000 en zal ongeveer even diep zijn als de recessie in 1982. Vraag mij niet hoe diep die was – ik begreep toen net dat 1+1 gelijk was aan 3. ‘Ruim denken, zei mijn leraar altijd!’.

De economie zal pas herstellen als de kapitaalmarkt weer normaal functioneert, ik hoop dat het nog lang duurt, elke avond een andere bankdirecteur van Pauw & Witteman die uitlegt dat banken niet de oorzaak zijn van de kredietcrisis, ik kan er geen genoeg van krijgen. Dat Aegon op vrijdag 10% verliest en maandag weer met 20% stijgt nadat de Heiligman weer naar Spanje is vertrokken vult mijn geest met vragen. Ik wil het begrijpen…die kredietcrisis, het houdt je zo scherp, heerlijk, mag altijd blijven duren.

Ik word steeds blijer. Het CPB heeft namelijk ook een 'negatieve variant' doorgerekend, gebaseerd op een scenario waarin de wereldhandel verder verslechtert en de kapitaalmarkt op slot blijft zitten. Als dit sombere scenario waarheid wordt zal de Nederlandse economie volgend jaar 2,0% krimpen en in 2010 zou dan ook sprake zijn van ''een zekere krimp'', aldus Teulings. Yes, now we are talking.

Door de terugval van de economie loopt de werkloosheid de komende twee jaar sterk op, waarschuwt het CPB. Volgend jaar stijgt de werkloosheid tot 4,5% om vervolgens in 2010 op te lopen tot 6,5%. Ik begin te smullen… 6.5% dat is nog eens een werkloosheidspercentage.

Mensen die mij een beetje kennen weten dat ik af en toe wat cynisch ben, met name wanneer we als een stel lemmingen [dank Joris, mooi gevonden] allemaal dezelfde kant op denken. Hoezo recessie? Nu is het tijd om inspirerend aan de slag te gaan, bouwen, innoveren. 2009 is jaar van kansen, nieuwe uitdagingen, we staan weer met zijn alle met twee voeten op de polderklei, nu doorpakken!

''In a time of storms & strong winds, it is more than ever the engagement, the creativity, and the leadership of the teams that will drive the company to resist &emerge stronger - if possible, in a better position thanyour competitors.In those times, investing in people development may be the bestproof you can give to those teams that the company is really betting on them''.

Groetjes....

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10