9 februari 2009 -
De limiet die president Obama stelde aan de beloning van managers van bedrijven die met behulp van overheidssteun uit de brand geholpen zijn, spreekt boekdelen. Worden ondernemingen wereldwijd hierdoor gedwongen hun managementbeloningen eens flink te herzien?
Het is het zoveelste teken dat managementbeloningen onder druk staan. De maatregel van Obama heeft alleen betrekking op een handvol (financiële) ondernemingen die hard geraakt zijn door de crisis, maar alles wijst erop dat het slechts de eerste stap is van zijn regering om managementbeloningen aan banden te leggen. Alexander Cwirko-Godycki, onderzoeksmanager bij Equilar zei op CNN dat de maatregel van Obama aantoont dat de stemming in Amerika omtrent de beloningen voor topmanagers radicaal omgeslagen is. "Het vertrouwen in financiële instellingen is volkomen verdwenen."
Zeggenschap
Nell Minow, medeoprichter van aandeelhoudersbelangenvereniging The Corporate Library dringt er bij Obama op aan nog een stap verder te gaan en aandeelhouders meer zeggenschap te geven. "Het enige wat echt zal helpen, is aandeelhouders de mogelijkheid geven zich te ontdoen van directeuren die excessieve beloningen goedkeuren. Als directeuren door de aandeelhouders om die reden uit hun functie gezet kunnen worden, denken ze wel twee keer na voor ze akkoord gaan met excessieve beloningen." En als financiele ondernemingen gedwongen worden hun beloningen naar beneden bij te stellen, volgen bedrijven in andere sectoren vanzelf, is de redenatie.
Publieke opinie
In Groot Brittannië drong Lord Mandelson er bij RBS op aan goed te overwegen hoe de toekenning van hoge bonussen in het huidige klimaat overkomt op het grote publiek. "Natuurlijk moet je doen wat je kunt om de beste mensen te werven en te behouden, maar aan de andere kant moet je wel degelijk rekening houden met de publieke opinie." De BBC suggereerde dat Obama’s maatregel de Britse regering onder druk zet om soortgelijke maatregelen te nemen met betrekking tot banken die staatssteun ontvingen.
Salarisverhoging
Ondanks alle politieke commotie en aanhoudende berichtgeving over het bevriezen van salarissen, lijkt het er overigens op dat veel werknemers dit jaar een salarisverhoging krijgen, al is die dan bescheiden. Uit onderzoek van WorldatWork blijkt dat de gemiddelde salarisverhoging dit jaar 3,1 procent bedraagt. Voor slechts tien procent van de werknemers lijkt het salaris bevroren te worden. Werkgevers willen hun werknemers dus wel degelijk belonen. Managers leveren overigens meer in dan de gemiddelde medewerker: bijna zeventien procent van hen ontvangt dit jaar geen loonsverhoging. Een belangrijk signaal naar werknemers dat leidinggevenden hun aandeel nemen in deze moeilijke tijden.
Lange termijn
Uit onderzoek van Hewitt Associates blijkt dat bedrijven overal ter wereld met name reageren op de crisis met ontslagen, het bevriezen van salarissen en door minder bonussen uit te keren. "Nu er voorlopig geen eind lijkt te komen aan de recessie, zijn het niet toekennen van salarisverhogingen en ontslagen de gemakkelijkste en snelste manieren om kosten te besparen," stelt Peter Acker van Hewitt Associates. "We raden ondernemingen echter ten zeerste aan ook de lange termijn consequenties in overweging te nemen. Hoewel bepaalde ingrepen onvermijdelijk zullen zijn, moeten ondernemingen deze periode ook gebruiken om hun middelen en beloningsprogramma’s eens grondig te herzien. Zijn ze nog in overeenstemming met de bedrijfsstrategie? Zijn ze concurrerend? Voorzien ze in investeringen in markten waar groei verwacht kan worden? Bedrijven die hier slim mee omgaan, zijn degenen die er het beste voorstaan