Zeven tips om een geschikte loopbaanadviseur te vinden
6 februari 2009 -
Hoe komt u erachter dat het klikt met een loopbaanadviseur? Ex-loopbaanadviseur Erik den Draak schreef er een handleiding over en geeft tips op VKBanen. "Zorg dat u zich hebt voorbereid als u professionele hulp inschakelt, dat u uw dilemma kent. Een goede loopbaanadviseur kan weinig met: ‘ik weet niet wat ik wil’."
Hoe vindt u een goede loopbaanadviseur?
1. Zoek op internet of in de Gouden Gids naar adviseurs in de buurt
2. Bezoek de website van de adviseur en kijk of die u aanspreekt
Onthoud wel dat zelfs een representatieve website niet direct iets over de capaciteiten van de adviseur zegt.
3. Wees u ervan bewust dat omvang niet per se voor kwaliteit staat Grote bureaus hoeven dus niet beter te zijn dan kleinere. Een klein bureau kan bijvoorbeeld een persoonlijkere benadering hebben.
4. Informeer bij anderen
Misschien heeft iemand in uw omgeving ervaring met loopbaanadviseurs en kunnen ze iemand aanraden.
5. Maak een lijstje met adviseurs/ organisaties die u aanspreken
6. Check of de adviseur een relevante achtergrond heeft
Heeft hij bijvoorbeeld (arbeids- en organisatie)psychologie gestudeerd? Was hij eerder werkzaam als personeelsfunctionaris of arbeidsdeskundige? Heeft hij certificaties van het Career Management Institute (CMI), een onafhankelijke toetsingscommissie voor loopbaanprofessionals? Volgt hij nu nog opleidingen om bij te blijven? Is hij aangesloten bij een beroepsvereniging, zoals NOLOC, de Nederlandse orde voor loopbaanadviseurs?
7. Maak goede afspraken
Zorg dat u de adviseur zelf te spreken krijgt. Kijk of u op dezelfde lijn ligt. Ontmoet u de adviseur liever ‘live’, vraag dan of het mogelijk is af te spreken voor een kennismakingsgesprek. Maak duidelijke afspraken over de doelstelling. Geeft een adviseur van tevoren aan de volle prijs te vragen voor het adviestraject, ook al stopt u halverwege, word dan achterdochtig. Een goede adviseur zal zelf ook willen dat het klikt, en integer genoeg zijn om te stoppen als het niet blijkt te werken.
Begin
Soms denken cliënten dat een loopbaanadviseur hun probleem zal gaan oplossen. Den Draak: "Verwacht niet dat de adviseur aan het eind van het traject met een vacature of een kant-en-klare oplossing komt. Een loopbaantraject is het begin van een proces, niet het einde." Uit de eindrapportage die veel adviseurs leveren, zal duidelijk worden welke opleiding u wellicht ligt, in welke beroepsgroep u het beste tot uw recht komt, hoe u het beste kunt doorgroeien binnen uw organisatie, of een probleem op uw werk het beste kunt aanpakkenAan het eind van een adviestraject zult u meer weten over wat u belangrijk vindt in het leven, waarop u uw keuzes baseert, wat uw kwaliteiten zijn, wat u motiveert en in welke omgeving u graag en goed functioneert. "Maar dat moet u het allemaal nog wel waarmaken."
Bron:VKbanen