Bedrijven blijven geloven in Midden- en Oost Europa
6 februari 2009 -
Bedrijven verwachten, ondanks zorgen over de regionale economie, niet dat hun activiteiten in Midden- en Oost-Europa de komende drie jaar aanzienlijk zullen verslechteren. Dat blijkt uit het rapport ‘Testing times - investing and trading in Central and Eastern Europe’ van de Economist Intelligence Unit in opdracht van Atradius.
40 procent van de respondenten verwacht dat de economische terugval in Midden- en Oost-Europa de komende twaalf maanden een matig effect zal hebben op hun bedrijfsactiviteiten, terwijl 30 procent verwacht dat het effect groot of zeer groot zal zijn. Hoewel tweederde van de bedrijven enige problemen verwacht wat betreft de financiering van hun activiteiten in Midden- en Oost-Europa, verwacht slechts veertien procent dat dit zal leiden tot een vermindering van hun activiteiten in de regio en is slechts vijftien procent voornemens een kapitaalsverhoging door te voeren.
Inkomensstijging
61 procent van de respondenten schat dat hun jaarlijkse inkomsten uit handels- en investeringsactiviteiten in de regio de komende drie jaar met meer dan zes procent zullen stijgen, en 90 procent verwacht een jaarlijkse winstgroei in de regio over dezelfde periode. Dit kan ten dele een afspiegeling zijn van de verwachting van bedrijven dat de economieën in Midden- en Oost-Europa zich in 2010-11 zullen beginnen te herstellen na een moeilijk 2009, of dat veel respondenten het effect van de economische terugval nog niet volledig in hun plannen hebben verwerkt. Bedrijven die al actief zijn in Midden- en Oost-Europa, willen over het algemeen hun aanwezigheid in de regio de komende drie jaar diversifiëren. Hoewel Polen een belangrijke prioriteit blijft, zijn bedrijven steeds meer geïnteresseerd in de Balkan.
Tekortkomingen
Hoewel de beoordeling van de respondenten globaal genomen positief was, wezen zij ook op een aantal tekortkomingen in de regelgeving. De overdreven of ondoorzichtige bureaucratie vormt nog steeds een groot obstakel. Andere belangrijke zaken die ondernemingen zorgen baren, zijn onder meer de gebrekkige infrastructuur, het tekort aan vaardigheden en de stijgende loonkosten. Met name corruptie zorgt voor problemen in Roemenië en Bulgarije. Er wordt algemeen erkend dat de toetreding tot de EU de handelsomstandigheden in de nieuwe lidstaten heeft versoepeld, hoewel de non-tarifaire belemmeringen voor de handel met de nieuwe EU-lidstaten een probleem blijven en de handel met niet-lidstaten moeilijker is geworden. Verdere stappen in de Europese integratie ¬- het lidmaatschap van de Schengenzone van open binnengrenzen en de toetreding tot de eurozone - worden door de respondenten als zeer belangrijk beschouwd.