4 februari 2009 -
De economische crisis is mede het gevolg van fatale en onethische managementbeslissingen. Daarom pleiten Rakesh Khurana en Nitin Nohria van Harvard ervoor om management eindelijk te ontwikkelen tot een echte professie. Mét heldere ethische richtlijnen.
Op Marketing Online stellen zij dat er een universele, ‘afdwingbare’ gedragscode zou moeten komen. Die is er nu niet: elke charlatan mag zich manager noemen, integriteit is amper een issue en bij wangedrag kunnen managers niet uit de professie worden gezet. Want management ís geen professie.
Hippocratische eed
Khurana en Nohria geven een voorzet in de vorm van een ‘hippocratische eed voor managers’. Daarbij leggen managers een aantal sterk ethisch geladen beloften af in de trant van: ‘ik zal met mijn onderneming een koers zoeken die de samenleving op de lange termijn ten goede komt’ en ‘ik zal persoonlijke belangen nooit boven de belangen van de organisatie stellen’.
Bron:Harvard Business Review, Marketing Online
Dat doen politici ook toch?
En zie wat daarvan gekomen is.
De meeste (of is het sommige) bedrijven hebben al een ethische code en sommige bedrijven houden zich er zelfs aan.
Maar om dat nu in een wet vast te gaan leggen......
Dat lost het probleem niet op, het verbergt het niet eens.
Per slot is niets menselijks de mens vreemd
Erik
|
|
5
-
02
-
2009
|
11
:
19
uur
Wat zou de meerwaarde van een eed zijn?
als managers en leidinggevenden zich nu al niet aan hun afspraken en beleid kunnen houden zal het afleggen van een eed daar weinig verandering in brengen.
Het afdwingen van een gedragscode zou anderzijds wel goed zijn. Immers, iedereen mag zich maar manager noemen. Als ik kijk bij ons in het bedrijf zijn daar typische voorbeelden te vinden van personen die zich manager 'noemen' maar die absoluut niet presteren en niet onderricht zijn.